Sari direct la conținut

​„Întâlnindu-l pe Zelenski”. André Singer, ​unul din cei mai influenți documentariști din lume, vine la Astra Film Festival

HotNews.ro
Liev Schreiber, Volodimir Zelenski, Andre Singer, Foto: Ad Astra
Liev Schreiber, Volodimir Zelenski, Andre Singer, Foto: Ad Astra

Unul din cei mai influenți documentariști din Marea Britanie și din întreaga lume, André Singer, laureat al premiului Emmy, va fi în România începând de duminică, la Astra Film Festival, care începe duminică, la Sibiu. El va urca pe scena Galei de Deschidere a ediție aniversare, în data de 15 octombrie, pentru a vorbi despre filmul-eveniment „Întâlnindu-l pe Zelenski” (work-in-progres), prezentat pentru prima oară în fața publicului.

Alături de invitați-surpriză, André Singer va participa la o discuție panel moderată de scriitorul, publicistul și diplomatul Emil Hurezeanu. Filmul despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski, co-regizat de André Singer și de actorul, regizorul și producătorul american Liev Schreiber, spune povestea liderului de la Kiev începând de la copilăria petrecută în URSS până la zilele de faimă și succes în industria show business-ului și de perioada atât de intensă de la președinția Ucrainei.

Ediția aniversară „30 de ani de Astra Film Festival” va avea loc în perioada 15-22 octombrie la Sibiu.

André Singer se va întâlni cu publicul din Sibiu și miercuri, 18 octombrie, de la ora 17.00, la Sala Thalia, ca invitat special al regizorului Liviu Tipuriță în cadrul programului „Maeștrii: o viață în documentar”. André Singer va vorbi despre felul cum antropologia l-a îndreptat către realizarea de filme documentare, odată cu lucrul la emblematica serie a postului Granada Television, „Disappearing World”, unde a debutat ca cercetător, până la cel mai recent film, „Întâlnindu-l pe Zelenski”.

„Seria se numește Maeștri – O viață în documentar, iar André este, în sensul cel mai deplin al cuvântului, un maestru al filmului documentar. Și-a petrecut întreaga viață profesională făcând documentare și a abordat documentarul din multe perspective diferite, de la antropolog la regizor ori producător. André este complet familiar cu toate abordările filosofice și practice ale acestui gen de film, cu toate dezbaterile și inovațiile din documentar. Prin faptul că a selectat, finanțat și supravegheat sute de documentare internaționale, el a influențat în mod personal și direct o parte importantă din ce s-a realizat semnificativ în lumea documentarului din ultimele decenii. Cel mai recent film pe care l-a regizat este despre președintele ucrainean Volodimir Zelenski, un personaj foarte interesant. Dat fiind actualul context politic și istoric ni s-a părut că este momentul perfect să vină la Astra Film Festival, mai ales că, așa cum s-a anunțat recent, Sibiul urmează să fie centrul de comandă al NATO pentru flancul sudic al alianței”, a declarat regizorul Liviu Tipuriță, cel care a creat seria „Maeștri…” de la Astra Film Festival.

Filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski” este nu doar despre președintele Ucrainei, cât mai ales despre omul Zelenski.

„Personal, sunt fascinat de astfel de oameni care, într-un fel sau în altul, determină cursul istoriei. Studiind personajele din centrul evenimentelor istorice, putem descoperi adevăruri profunde despre natura umană, despre ceea ce înseamnă leadership. Povestea lui Zelenski, actorul care joacă un rol de președinte într-o serie TV și care chiar devine președinte, într-un moment istoric esențial pentru țara sa, este mai stranie decât orice ficțiune”, a mai spus Liviu Tipuriță.

Regizorul Liviu Tipuriță nu își ascunde respectul față de André Singer, pe care l-a întâlnit în urmă cu două decenii la Frontline Club în Londra, un club în care se adună jurnaliști, fotografi, realizatori de film și tot felul de persoane interesate de probleme internaționale. A fost plăcut surprins să descopere că rădăcinile lui de familie se întind în România, mai precis în Cernăuți, unde s-a născut și a crescut mama sa, într-o perioadă în care acea regiune aparținea României.

„Și tatăl lui André are o poveste foarte interesanta. Înainte de venirea naziștilor la putere, publica un ziar comunist, la Berlin, motiv pentru care a fost trimis în închisoare. Un an mai târziu, a fugit la Praga, apoi la Londra, iar în timpul războiului a lucrat ca spion pentru britanici, în Lisabona și în alte locuri. După război, a fost membru al unei comunități celebre din Soho, alături de artiști, scriitori, muzicieni, aristocrați, vedete pop și pictori faimoși precum precum Francis Bacon, Robert Colquohon sau Lucien Freud, care se adunau să bea la Colony Club Room, locul emblematic al scenei boeme din Londra”, mai spune Tipuriță.

Pentru Tipuriță, el însuși de origine română, povestea de familie a lui André Singer a fost la fel de interesantă precum istoriile despre colaborarea acestuia cu captivantul regizor Werner Herzog, cel care a împins limitele realizării de filme la tot felul de extreme: geografice (a filmat în Peru, în pădurea tropicală a Amazoniei, în Sahara, în Antarctica, în Arhipelagul Galápagos – în timp ce era amenințat de o erupție vulcanică iminentă), narative (povestiri non-lineare, neconvenționale, populate cu personaje extreme sau obsesive și jucate de actori amatori) sau filosofice (Herzog nu documentează doar evenimentele, ci și reacția pe care o are el însuși la aceste evenimente).

„Angajamentul lui Herzog față de autenticitate este absolut molipsitor. Vorbim de un regizor care a fost împușcat în timpul unui interviu la BBC, dar a continuat să discute, a transportat un vapor cu aburi de 300 de tone peste un munte din Peru, a filmat printre sondele de petrol care ardeau în Kuweit, a vorbit cu ucigași condamnați la moarte, ba, chiar, și-a gătit și și-a mâncat, în public, propriul pantof”, mărturisește Tipuriță.

Dialogul André Singer – Liviu Tipuriță despre Werner Herzog si despre cariera impresionata a lui André Singer va avea loc miercuri, 18 octombrie, de la orele 19:00, după proiecția filmului-portret „Werner Herzog – Un visător radical” (Germania, 2022, 102 minute) regizat de Thomas von Steinaecker și produs de André Singer, programată la Sala Thalia, de la orele 17:00.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro