Întreprinderile legate / Dan Manolescu: Nu înțelege nimeni nimic! Dar dacă vrei micro, uite Legea, aplici ce înțelegi
Prevederile referitoare la întreprinderile legate au nevoie de clarificare, susțin specialiștii. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a venit cu câteva clarificări, dar el a făcut confuzie cu persoanele afiliate.
În practică contabilii și experții în fiscalitate au recomandat antreprenorilor să treacă la impozit pe profit. Nu se știe nici până la ce grad de rudenie se uită Ministerul Finanțelor când vine vorba despre legislație.
„Au fost incluse în cadrul plafonului (de 500.000 euro) veniturile și altor firme pe care acționarul le deschide. Multe firme sunt legate pe definiția din Legea 346. A ieșit o bulversare totală. La nivel practic, toți contabilii, toți consultanții sunt întrebați: Eu ce fac? Le răspund: Ești impozit pe profit, dar dacă vrei micro (regimul microîntreprinderilor n.r.), uite legea, ce înțelegi, așa aplici! Nu înțelege nimeni nimic”, a declarat Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali.
Conceptual, spune el, definiția de întreprindere pe legea IMM-urilor include și PFA.
„Conceptul de pe Legea IMM-urilor e cu totul altceva decât avem în legislația fiscală. Acolo se vorbește de întreprindere în sensul de activitate economică. Deci în cadrul plafonului e cu totul altceva. Amestecarea conceptelor a dus la o bulversare totală. E nevoie de clarificare”, a explicat el.
Se vorbește de firme legate în amonte și în aval, afirmă Manolescu.
„Le citim împreună și nu înțelege nimeni nimic. Am făcut exercițiul ăsta cu colegi care se ocupă de fonduri europene care aplică chestia asta de ani de zile. Definiția asta folosea la fonduri europene atunci când se aplica pentru fonduri europene sau ajutoare de stat. Până acum analizele alea le făceau ex-ante. Dacă aveau dubii, spuneau: Vezi că nu te califici, ieși din firma aia ca să poți să aplici”, a explicat președintele Camerei Consultanților Fiscali în cadrul unei conferințe organizată de News.ro.
Acum, spune el, pare că ne referim la aceste criterii cu data de 31 decembrie.
Nu se știe până la ce grad de rudenie se uită Ministerul Finanțelor / Ce spune un secretar de stat
Mai e o prevedere care spune că până la 31 martie lucrurile ar trebui să se clarifice între asociați.
„Așa cum e acum, nu vom mai avea multe microîntreprinderi. Singurul caz clar este la cei care au o singură firmă. Nu mai au acțiuni în altă parte, nu au soție, copii, neamuri cu firme. Cine mai are în familie altceva, pare că are o problemă”, a explicat Manolescu.
În replică, Alin Marius Andrieș, secretar de Stat în Ministerul Finanțelor a afirmat: „Chestiunea asta cu privire la entitățile legate o avem în vedere astfel încât să oferim lămuriri pe spețe și cazuri specifice astfel încât să fie clar modul în care se aplică”.