"Nu cred că avem nevoie de un război mai extins în Orientul Mijlociu". Biden anunță că a decis răspunsul în urma atacului cu dronă asupra trupelor americane în Iordania
Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi că s-a hotărât asupra modului în care Statele Unite vor răspunde atacului cu dronă comis duminică de grupări pro-iraniene asupra trupelor americane staţionate în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierei cu Siria, după ce a examinat cum pot fi pedepsite aceste grupări fără a provoca un război extins, scrie Reuters.
Adresându-se jurnaliștilor în timp ce pleca de la Casa Albă într-o deplasare electorală în Florida, Joe Biden – aflat sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a răspunde într-un mod care să oprească definitiv aceste atacuri – a spus că a luat decizia după ce s-a consultat cu consilierii săi, dar nu a oferit detalii.
„Nu cred că avem nevoie de un război mai extins în Orientul Mijlociu”
Biden a menţionat totuşi că Statele Unite nu au nevoie de „un război mai extins” în Orientul Mijlociu, după ce şi și alţi responsabili americani au spus că Statele Unite nu vor un război cu Iranul, care a negat orice implicare în atacul cu dronă asupra trupelor americane în Iordania, soldat în rândul acestora cu trei morţi şi 34 de răniţi.
Întrebat de jurnaliști dacă a decis cum va riposta acestui atac, Biden a răspuns: „Da. Însă nu cred că avem nevoie de un război mai extins în Orientul Mijlociu. Nu asta urmăresc”.
El a mai spus că îi consideră „responsabili” pe iranieni, în sensul în care ei furnizează arme celor care comit atacurile.
Este prima dată când soldaţi americani sunt ucişi în Orientul Mijlociu de la începutul războiului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, fapt ce provoacă temeri cu privire la escaladarea tensiunilor. Atacul de duminică asupra forţelor americane a fost cel mai sângeros din regiune de la atentatul de la Abbey Gate, care a ucis 13 membri ai serviciilor americane în ultimele zile ale retragerii din Afganistan.
Militanţii susţinuţi de Iran au vizat de peste 160 de ori, începând din octombrie 2023, facilităţi militare americane din Irak şi Siria, iar mai mulţi parlamentari republicani au cerut ca SUA să lovească direct în interiorul Iranului pentru a trimite un mesaj clar.
În ultimele luni, SUA au lansat mai multe lovituri vizând depozite de arme ale reprezentanţilor iranieni în Irak şi Siria. Până în prezent, niciuna dintre aceste lovituri nu i-a descurajat pe militanţi, ale căror atacuri au rănit peste 120 de membri ai serviciilor americane în întreaga regiune începând din octombrie.
Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling a declarat că uciderea militarilor americani, duminică, „a depăşit cu siguranţă linia roşie a preşedintelui”, iar atât oficialii, cât şi analiştii se aşteaptă la un răspuns mai puternic, care nu se limitează neapărat la o singură ţară sau la o singură zi. Dar oficialii au sugerat că este puţin probabil ca SUA să lovească în interiorul Iranului.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că mediul din Orientul Mijlociu este la fel de periculos cum a fost în regiune „cel puţin din 1973 şi, probabil, chiar înainte”.