Sari direct la conținut

Nu te poți opri să-ți verifici telefonul? Efectele pe care le are acest lucru asupra creierului

HotNews.ro
Dependența de telefon mobil, Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Dependența de telefon mobil, Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Oamenii de știință au găsit o legătură între frecvența utilizării telefonului mobil, a verificării notificărilor primite și afectarea celor mai importante abilități cognitive ale unei persoane. Smartphone-urile au schimbat modul în care comunicăm, gândim și ne comportăm în toate aspectele vieții noastre, scrie The Jerusalem Post.

Cercetătorii din numeroase țări au încercat în mod constant să înțeleagă cât de profund este acest efect, precum și consecințele asupra sănătății noastre. De obicei, sunt subliniate efectele negative ale smartphone-urilor, însă este important să înțelegem că telefoanele reprezintă un instrument care ne poate ajuta și chiar poate îmbunătăți sănătatea creierului.

În septembrie anul trecut, un studiu publicat în British Journal of Psychology a constatat o legătură alarmantă între utilizarea sporită a smartphone-urilor și deteriorarea creierului. Potrivit studiului, verificarea telefonului pe tot parcursul zilei este un semn al unei funcții cognitive slabe.

Cercetătorii au afirmat că utilizarea frecventă a telefonului poate duce la o încărcare cognitivă care se manifestă printr-o scădere a atenției și a capacității de concentrare, precum și prin probleme de memorie. De asemenea, cercetătorii au constatat că utilizarea prelungită a unui smartphone afectează capacitatea de concentrare și de finalizare a sarcinilor.

Frecvența de verificare a telefonului influențează funcțiile creierului

Cu toate acestea, în cadrul studiului actual experții au descoperit că aceeași afectare cognitivă nu a fost legată în mod semnificativ de utilizarea telefonului, ci a fost influențată în principal de frecvența de verificare a telefonului pe parcursul zilei și, de asemenea, de modul în care a fost utilizat.

Astfel, cercetătorii au constatat că cele mai evidente daune au apărut la cei care își verificau frecvent telefonul pe parcursul zilei și mai ales dacă îl foloseau pentru cumpărături, divertisment sau jocuri. Ceea ce i-a surprins pe cercetători a fost faptul că cei care foloseau telefonul pentru interacțiuni sociale sau foloseau instrumente specifice nu au suferit o deteriorare a funcției cognitive și chiar au prezentat abilități îmbunătățite în unele cazuri.

Telefoanele oferă acces la toate informațiile din lume și la instrumente care ajută la îmbunătățirea aproape tuturor domeniilor vieții.

Cum ne poate ajuta totuși telefonul

Descoperirile lui Andree Hartanto, profesor de psihologie la Universitatea din Singapore și autor principal al studiului, au arătat că anumite tipuri de utilizare a smartphone-urilor pot ajuta temporar funcția noastră cognitivă.

De exemplu, aplicațiile legate de instrumente utile, cum ar fi un calculator sau hărți, îi pot ajuta pe oameni să economisească resurse cognitive și să le folosească pentru a îndeplini alte sarcini mentale.

Hartanto susține că această descoperire evidențiază relația complexă dintre utilizarea telefonului și funcția cerebrală. În acest fel, putem optimiza avantajele sale și minimiza potențialele sale dezavantaje.

Unele dintre semnele unei suprautilizări a telefonului includ: sentimente de iritabilitate, agitaţie, nervozitate atunci când din diverse motive telefonul nu poate fi folosit, pierderea controlului asupra timpului petrecut cu telefonul în mână, dificultăţi majore şi chiar imposibilitatea de a găsi alte zone de interes şi alte activităţi decât utilizarea mobilului; trezitul de mai multe ori pe noapte pentru a verifica telefonul.

Uneori, utilizarea excesivă a telefonului interferează cu performanţa la locul de muncă sau şcoală, precum şi cu relaţiile cu oamenii; cei apropiaţi devin îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut cu telefonul în mână. (Foto: Dreamstime.com)

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
tirolez • 2020-04-26 14:24:03
Felicitari, poate citeste si Orban.
3 4
imi_pasa_de_romania • 2020-04-27 01:15:19
Asa ar trebui si la noi... au fost riscuri si pe vremuri si cu greve ale profesorilor si cu multe. Mai bine pierzi un an decat sa iasa ceva mai grav. Nimic nu se compara cu sanatatea. Restul se repara, daca nu mai merge, cumperi ceva nou... dar la sanatate nu ai ce sa mai dregi. Copilasii trebuie protejati. Daca tot vor redeschide diverse in Romania, creste riscul imbolnavirii parintilor. De ce sa vina un risc si de la copii? Dar ma indoiesc ca Orban gandeste asa departe.
0 0
Luk • 2020-04-26 15:22:06
pe ce se bazeaza cand spune "este in joc sanatatea copiilor nostri"? Multumesc.
3 0
_Un stelist_ • 2020-04-26 16:39:27
Că pe sfaturile specialiștilor! Bine că nu ți’a cerut ție sfatul, i’ai fi spus că absolut totul este normal, nu există nicio pandemie cauzată de un virus nou, letal, despre care nu știm decât că e foarte contagios, nu’i așa specialistule?
0 2
gamma • 2020-04-26 16:53:02
Batranii si afacerile sufera cel mai mult .Dar are dreptate sa faca asa . Acum ca intram in scenariul englez (va aduceti aminte de cele 250000 morti estimate care l-au facut pe Boris sa-si schimbe opinia cu imunizarea de turma ? ) orice este non esential si poate fi amanat ar trebui amanat . Am eu asa o impresie ca strutocamila asta de raspuns in fata covidului pe care a montat-o vestul nu o sa-l pacaleasca pe dl SARS-CoV-2 .
0 0
gamma • 2020-04-26 16:59:15
Acum intelege lumea de ce a fost atata agitatie prin 2003 cu gripa aviara chit ca mureau doar pasari ?
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro