Nuclearelectrica a prelungit valabilitatea scrisorii de intentie semnata cu o companie chineza pentru Reactoarele 3 si 4
Nuclearelectrica si compania chineza General Nuclear Power Corporation au semnat vineri un Act Aditional prin care se prelungeste pana la data de 31 decembrie 2014 durata de valabilitate a unei scrisori de intentie semnata in noiembrie 2013 pentru proiectul Reactoarelor 3 si 4. Nuclearelectrica sustine ca prin aceasta prelungire, chinezii isi confirma interesul pentru cele doua reactoare.
„Prelungirea duratei de valabilitate a Scrisorii de Intentie confirma interesul China General Nuclear Power Corporation pentru Proiectul Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda, dar si fezabilitatea tehnica si economica a proiectului”, a declarat Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica.
Prin Scrisoarea de Intentie semnata intre cele doua parti se stabileste cadrul de cooperare privind dezvoltarea proiectului, mai afirma Nuclearelectrica.
In domeniul energiei nucleare au fost semnate in luna noiembrie 2013 doua documente: un memorandum de intelegere intre Departamentul pentru Energie din Romania si Administratia Nationala pentru Energie din China, pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare si o Scrisoare de intentie intre SN Nuclearelectrica si General Nuclear Power Corporation (CGN). Cel dintre Nuclearelectrica si CGN se refera la constructia Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.
Aceasta companie este fosta „Guandong” care s-a aratat interesata de reactoarele 3 si 4 inca din 2011. In 2011, se ajunsese chiar la un acord de confidentialitate privind accesul companiei chineze la documentatia proiectului privind construirea reactoarelor. Au fost cateva discutii chiar si in perioada guvernarii Boc, dar toate negocierile s-au blocat in momentul in care chinezii au incercat sa-si impuna conditiile. Una dintre ele, poate cea mai importanta, era utilizarea propriei tehnologii, nu cea candadiana (CANDU), agreata atat de autoritatile romane, cat si de Comisia Europeana.
In vara anului trecut, in timpul vizitei sale in China, premierul Victor Ponta a scapat o declaratie despre investitorul chinez care ar urma sa vina cu propria tehnologie. „Pot sa spun direct: orice companie, nu doar compania chineza, daca ar fi si o companie europeana si ar fi vorba de aceleasi conditii, da, suntem dispusi sa dam pachetul majoritar. In momentul in care le cerem sa vina cu finantarea, cu tehnologia de constructie, nu vine nimeni sa-ti dea si bani si tehnologii si totusi sa ramai stapan”, a spus Ponta in timpul vizitei sale in China. Cateva zile mai tarziu, Ponta sustinea ca este o dezinformare faptul ca firma chineza ar urma sa utilizeze propria tehnologie. „Romania nu poate construi la Cernavoda decat pe tehologie Candu, ca asa avem licenta de la Comisia Europeana si nu se poate altceva”, a spus Ponta in cadrul prezentarii din luna iulie aplanului national de investitii strategice.
Ulterior, mai multi oficiali romani au afirmat ca cele doua reactoare vor fi construite cu tehnologie CANDU. De altfel,compania candiana Candu Energy (subsidiara a SNC Lavalin) a semnat un memorandum de intelegere cu China Nuclear Power Engineering Company (subsidiara a General Nuclear Power Corporation – CGN). Memorandumul intre compania chineza si cea canadiana a fost semnat „pentru o posibila colaborare viitoare”, spuneau in luna decembrie 2013 reprezenantii Candu Energy, compania canadiana care detine in acest moment tehnologia Candu – cea utilizata deja la reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda.
De altfel, si China incepe sa renunte la construirea de reactoare nucleare cu propria tehnologie, orientandu-se catre cea din SUA. In partea de est a Chinei vor fi puse in aplicare proiecte de construire a unor centrale nucleare care sa le inlocuiasca pe cele pe carbune mult mai poluante, informeaza WantChinaTimes.com.In cazul noilor reactoare va fi utilizata o tehnologie din generatia a treia din Statele Unite ale Americii.