Nuclearelectrica sustine ca va discuta cu autoritatile pentru un contract cu Compania Nationala a Uraniului in vederea procesarii octoxidului de uraniu
- Redactia Hotnews
Nuclearelectrica sustine printr-un comunicat de presa ca va initia demersuri catre autoritatile competente fie pentru identificarea unor posibilitati de colaborare cu Compania Nationala a Uraniului (CNU), de exemplu pentru incheierea unui contract de procesare a octoxidului de uraniu. Nuclearelectrica va achizitiona octoxid de uraniu de pe piata, iar prelucrarea acestuia in dioxid de uraniu ar urma sa fie facuta de CNU. Aceasta Reamintim ca de la sfarsitul anului trecut, Nuclearelectrica a inceput sa achizitioneze uraniu de la firma canadiana Cameco, renuntand la contractul cu CNU.
Nuclearelectrica mai arata ca a anulat procedura de realizare a unui studiu tehnico-stiintific si juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare si prelucrare a minereului de uraniu, pentru ca „CNU a refuzat semnarea contractului de consultanta cu castigatorul licitatiei, etapa prevazuta in acordul de asociere semnat in prelabil intre SNN si CNU”.
Nuclearelectrica mai sustine ca are responsabilitatea atenuarii riscurilor de operare si asigurare a materiei prime necesare pe termen lung, implicit gestionarea riscului dependentei majore de un furnizor. Nuclearelectrica mai precizeaza ca CNU se confrunta in prezent cu o serie de probleme economico-financiare, insa beneficiaza de sprijinul acordat de stat pentru restructurare.
„In prezent, SNN isi asigura necesarul de pulbere sinterizabila de dioxid de uraniu (UO2) pentru operarea celor doua unitati nucleare de la Cernavoda prin achizitia de la unul din cei doi furnizori calificati de materie prima: CNU si compania canadiana Cameco, calificata din anul 2008, pe baza criteriului pretului cel mai avantajos, in conditiile pietei si cu respectarea legislatiei aplicabile”, se mai arata in comunicat.
„SNN a analizat eventuale masuri strategice si cu impact pe termen mediu si lung de gestionare a acestei situatii, tinand cont de toti factorii interni si externi enumerati mai sus, si va initia demersuri catre autoritatile competente fie pentru identificarea unor posibilitati concrete de colaborare cu CNU (de ex: contract de procesare cu CNU -achizitia de octoxid de uraniu (U3O8) s-ar putea realiza de catre SNN din piata, iar prelucrarea acestuia in dioxid de uraniu (UO2) s-ar putea contracta de SNN catre CNU), fie pentru dezvoltarea de noi capacitati de prelucrare si rafinare si/sau modernizare a unor capacitati existente de prelucrare si rafinare din Romania. Astfel, SNN s-ar putea asigura in privinta disponibilitatii pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu (UO2) conform specificatiilor tehnice necesare pentru fabricatia fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU 6, cu atenuarea riscurilor de dependenta fata de un furnizor, simultan cu mentinerea strategica a unor relatii de afaceri cu CNU in beneficiul ambelor parti”, potrivit Nuclearelectrica.
Mai citeste si:
Nuclearelectrica a incheiat un nou contract cu firma canadiana Cameco pentru import de uraniu