Sari direct la conținut

Nuclearelectrica va demara in cateva saptamani vanzarea a 44,6% din actiunile de la reactoarele 3 si 4

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

​Nuclearelectrica a inceput de la 1 septembrie procedura de atragere a noi investitori la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, iar la sfarsitul lunii septembrie-inceputul lunii octombrie va fi lansa anuntul oficial privind demararea procedurii, potrivit unei informatii transmise de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. Datele de selectare vor fi date publicitatii, procesul de selectare fiind transparent. Pana acum au trimis scrisori de intentie doua companii asiatice, una din China si una din Coreea, acestea fiind interesate sa cumpere pachete importante de actiuni la compania de proiect Energonuclear.

In prezent, statul roman prin SN Nuclearelectrica detine 84,65% din EnergoNuclear, ArcelorMittal Galati detine 6,2%, iar ENEL 9,15%. „Se afla in curs de realizare procedura pentru selectia potentialilor investitori noi in proiect, pe baza careia vor fi atrasi noi parteneri, in conformitate cu decizia statului de a-si reduce cota de participatie in proiect la 40%”, precizeaza reprezentantii Ministerului Economiei.

Pe 8 decembrie 2010, Guvernul a aprobat scăderea cotei de participare a Nuclearelectrica in proiect, până la nivelul de 40%. Acesta este nivelul participatiei pe care il poate sustine statul din punct de vedere financiar, in conditiile in care valoarea proiectului ar urma să fie de 4 miliarde euro.

In luna iulie 2011, Adunarea Generala a Actionarilor SN Nuclearelectrica SA procedura de atragere de noi investitori in proiect.

Pana acum si-au manifestat interesul Guangdong Nuclear Power (China) si consortiului Korea Nuclear (Coreea).

Compania chineza şi-a manifestat interesul de a intra in parteneriat cu statul roman si celalalti doi investitori din cadrul EnergoNuclear SA printr-o scrisoare de intentie si o vizita in Romania, precizeaza Ministerul Economiei.

Recent, a fost primita o scrisoare de intentie si din partea companiei BKB Co. Ltd.din Republica Korea, in calitate de lider al Consortiului Korea Nuclear.

Cei doi investitori asiatici vor sa cumpere pachete importante de actiuni la compania de proiect Energonuclear, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, presedintele Consiliului de Administratie de la EnergoNuclear.

De asemenea, celelalte companii implicate in proiect, Enel si ArcelorMittal, au posibilitatea prin contract sa cumpere pachete suplimentare. Statul roman intentioneaza sa vanda jumatate din actiunile detinute in prezent la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%.

  • Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a trecut printr-un esec. Pentru realizarea acestui proiect estimat la 4 miliarde de euro a fost creata societatea Energonuclear. Actionariatul companiei de proiect, ENERGONUCLEAR, era format din: Nuclearelectrica SA 51%, RWE, GDF SUEZ, ENEL,  CEZ, cate 9,15% iar ARCELOR MITTAL si IBERDROLA cate 6,2%. CEZ s-a retras din proiect la sfarsitul anului trecut, fiind urmata de RWE, GDF Suez si Iberdrola. 

Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiuni.

In cadrul unei adunari generale extraordinare a actionarilor de la Nuclearelectrica intrunita pe 25 februarie s-a decis ca partea romana sa agreeze cu ENEL si ArcelorMittal conditiile in care urmeaza a fi selectati alti investitori interesati in proiect, astfel incat cota companiei de stat in proiect sa ajunga la 40%.

De asemenea, s-a decis ca negocierea cu investitorii straini ramasi in proiect extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii pana la 31 decembrie 2012, printr-un nou act aditional. Cei doi investitori straini ramasi in proiect au fost de acord cu extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii. Este pentru a treia oara cand se prelungeste acordul de investititii.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro