Nuclearelectrica va detine minimum 51% din compania care va construi reactoarele 3 si 4
Guvernul a decis ca Nuclearelectrica sa detina minimum 51% din capitalul social al companiei de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Costul total al proiectului este estimat la circa patru miliarde de euro, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Conform NewsIn, Tariceanu a declarat ca in urma deciziei de marti a Executivului participarea Nuclearelectrica trebuie sa se ridice la minim doua miliarde de euro. Potrivit comunicatului remis ulterior de Guvern, Nuclearelectrica va avea un aport la capitalul social inclusiv cu sume din Fondul National de Dezvoltare, care cuprinde venituri incasate de stat din privatizari.
Societatea va contribui totodata cu activele existente si contravaloarea lucrarilor si serviciilor pregatitoare – studii, documentatii, autorizatii, licente – precum si cu alte forme de participare financiara. Acestea constau in imprumuturi atrase de Nuclearelectrica cu garantia statului, fonduri rezultate din listarea societatii la bursa sau fonduri bugetare pentru finantarea productiei de apa grea la ROMAG Drobeta Turnu-Severin in perioada 2009-2012, pentru diferenta de 855 tone.
Surse guvernamentale au declarat saptamina trecuta pentru NewsIn ca, daca Executivul aproba Hotarirea privind cresterea participatiei statului roman la societatea de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, discutiile cu cei sase investitori vor fi reluate in noile conditii. Discutiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora si de modificarile aduse Acordului investitorilor, intrucit este posibil ca cei sase investitori sa nu accepte o serie de prevederi din Acord. Totodata, sursele citate au precizat ca pina acum nu sunt semnale ca unii dintre investitori s-ar putea retrage.
Comisia de negociere a definitivat si transmis, la 1 martie, celor sase investitori aflati in negocieri de trei luni, proiectul Acordului de asociere al investitorilor si cel al Actului de constituire al noii societati care va construi unitatile 3 si 4. Procesul de negociere cu cei sase investitori – ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power – a inceput in decembrie 2007.
Societatea de proiect care urmeaza sa fie constituita va finaliza, va pune in functiune si va exploata unitatile 3 si 4 ale centralei. Fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cite 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vinzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 – 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.
Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip Candu 6. Costurile pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda vor depasi estimarile initiale – estimate la circa 2,2 miliarde de euro – intrucit nu au fost incluse si costurile de finantare, cresterea preturilor la materiale (in special pretul otelului) si nici manopera din ultima perioada, declara in luna martie directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.