Sari direct la conținut

Numărul de decese cauzate de „superbacterii” a crescut puternic în SUA / Rolul COVID-19

HotNews.ro
Bacterii, Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Bacterii, Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Numărul de decese provocate de infecțiile nosocomiale provocate de bacteriile rezistente la antibiotice, cunoscute și sub denumirea colocvială de „superbacterii”, a crescut cu 15% în Statele Unite în 2020, arată un raport publicat de guvernul american marți și citat de agenția Reuters.

Numărul de infecții nosocomiale înregistrate în SUA a crescut de asemenea cu mai bine de 15% în 2020 comparativ cu anul anterior, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

CDC afirmă că peste 29.400 de persoane au murit din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice în primul an al pandemiei și că aproape 40% din acestea au contractat bacteriile într-un spital.

Rezistența la medicamente apare din cauza suprafolosirii antibioticelor și celorlalte tratamente antibacteriene, permițând unor bacterii să dezvolte imunitate față de schemele de tratament.

O nevoie acută de dezvoltare a unor noi antibiotice care să combată superbacteriile există de ani de zile însă producătorii de medicamente nu sunt foarte motivați să investească în cercetare din cauza proftabilității scăzute a acestor tipuri de medicamente, ei recomandând în schimb descurajarea supraprescrierii de antibiotice.

„Superbacteriile” provoacă îngrijorare în SUA

Aproape 80% din pacienții spitalizați cu COVID-19 în Statele Unite au primit un antibiotic, chiar dacă acestea nu sunt eficiente în combaterea infecțiilor virale, situația datorându-se în parte dificultății diferențierii pacienților cu pneumonie de cei care au contractat coronavirusul când au ajuns la spital.

Situația este cu atât mai alarmantă întrucât între 2012 și 2016 numărul deceselor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice a scăzut cu 18%, potrivit raportului publicat în 2019 de CDC, ultimul an în care centrul a elaborat un raport amplu asupra situației înainte de cel publicat marți.

„Câștigurile istorice făcute în ceea ce privește administrarea antibioticelor au fost inversate întrucât acestea au fost adesea prima opțiune” de tratare a COVID-19, afirmă Rochelle Walensky, directorul CDC, în noul raport.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că la nivel mondial 1,27 milioane de decese sunt cauzate anual de bacteriile rezistente la tratament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro