Sari direct la conținut

Numărul de migranți care au murit vara aceasta în Marea Mediterană s-a triplat: „A devenit un cimitir de copii”

HotNews.ro
Tragedie în sudul Italiei: zeci de migranți au murit după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat, Foto: Antonino Durso / AP / Profimedia
Tragedie în sudul Italiei: zeci de migranți au murit după ce ambarcațiunea lor s-a scufundat, Foto: Antonino Durso / AP / Profimedia

Numărul de migranţi care au murit sau au dispărut în timp ce încercau să traverseze Mediterana vara aceasta este de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, a avertizat vineri Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), citat de AFP și Agerpres.

Între iunie şi august, cel puţin 990 de persoane au murit în Mediterana centrală, care leagă Africa de Nord de Europa, comparativ cu 334 de migranţi care şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă în 2022, potrivit unui comunicat al UNICEF.

Peste 300 de migranți au murit într-un singur dezastru vara aceasta, după ce o ambarcaţiune de pescuit cu sute de persoane la bord s-a scufundat în luna iunie în largul coastelor sudice ale Greciei.

Dacă ponderea totală a copiilor nu este cuantificată (UNICEF a recenzat în jur de zece pe săptămână în iulie), 11.600 „minori neînsoţiţi” au încercat să ajungă în Italia între ianuarie şi jumătatea lui septembrie, la bordul unor ambarcaţiuni precare, cu 60% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2022 (7.200), a subliniat UNICEF pentru AFP.

„Mediterana a devenit un cimitir pentru copii şi viitorul lor. Bilanţul tragic în ceea ce priveşte copiii morţi în căutare de azil şi de siguranţă în Europa este rezultatul unor alegeri politice şi al unui sistem al migraţiei deficitar”, a subliniat Regina De Dominicis, coordonatoare a UNICEF pentru această problemă.

În total, a rezumat joi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate dedicate crizei din Mediterana, aceasta majorează la peste 2.500 de migranţi morţi sau daţi dispăruţi între ianuarie şi 24 septembrie, în creştere cu 50% într-un an.

Avertismentul UNICEF vine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să găsească zilele acestea un consens pentru gestionarea problemei migrației, care înregistrează niveluri nemaivăzute de la criza refugiaților din 2015-2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro