Sari direct la conținut

“Nuntă în Basarabia”: Vor dansa Dodon și Plahotniuc dansul mirilor în prezența nașului Kozak?

Contributors.ro
Dorin Popescu, Foto: Arhiva personala
Dorin Popescu, Foto: Arhiva personala

Trei emisari străini vin la Chișinău în această săptămână, începând de astăzi, pentru a construi soluții politice de evitare a alegerilor anticipate (comisarul Uniunii Europene pentru politica vecinătății și extindere, Johannes Hahn, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova – vicepremierul rus Dmitri Kozak și, respectiv, Bradley A. Freden, directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat, responsabil cu relațiile cu Ucraina, Moldova și Belarus).

Indiferent de soluțiile geopolitice diferite ale acestora pentru R. Moldova, interesul tactic al acestora pare, în momentul de față, același – evitarea alegerilor parlamentare anticipate, în urma eșecului constituirii unei coaliții de guvernare după alegerile la termen din februarie a.c.

Deși în jocul de negocieri mediat de emisari sunt implicați parțial și lideri ai opoziției democratice din zona blocului ACUM (unul dintre liderii blocului ACUM, Andrei Năstase, a confirmat că va participa la întâlnirile separate solicitate de Johannes Jahn și Bradley A. Freden), singura soluție alternativă alegerilor anticipate care se negociază cu șanse reale în prezent o reprezintă constituirea unei coaliții de guvernare între Partidul Socialist pro-rus condus de Igor Dodon și Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, partid “oligarhic” de orientare ideologică “autohtonistă” (“pro-Moldova”).

Între alegeri anticipate și coaliție PSRM-PDM, variantele sunt interzise cardiacilor: alegerile anticipate riscă să producă un nou joc de sumă nulă în R. Moldova; totodată, în cazul evitării alegerilor, la Chișinău se va crea o coaliție fără vector european.

Este foarte posibil ca mediatorul european să testeze încă o dată soluția romantică (a se citi “utopică”) a constituirii unei coaliții cu implicarea blocului pro-european ACUM, în timp ce emisarul rus are ca scop facilitarea “soluției imorale de compromis” Dodon-Plahotniuc.

Comisarul european Johannes Hahn va desfășura o vizită-fulger la Chișinău, astăzi, 3 iunie a.c., pentru “întâlniri cu liderii politici locali”. Foarte probabil, comisarul european se va convinge personal de absența oricăror perspective privind constituirea la Chișinău a unei coaliții de guvernare de orientare pro-europeană. Liderii blocului ACUM nu par dispuși să intre la guvernare alături de oponenții politici, indiferent de numele și promisiunile lor. Deplasarea lui Hahn la Chișinău pare a fi una decorativă, întrucât șansele acestuia de a persuada liderii ACUM să participe la o coaliție de guvernare sunt modeste, chiar nule.

După plecarea lui Hahn la Bruxelles, mediatorul absolut al negocierilor va fi vice-premierul rus Kozak. Este posibil ca în prezența acestuia să se negocieze în detaliu formula coabitării Dodon-Plahotniuc.

Prezența lui Kozak în R. Moldova, decisă de către președinții Igor Dodon și Vladimir Vladimirovici Putin la 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii dintre aceștia din Federația Rusă, este în continuare învăluită în mister (vicepremierul rus Dmitri Kozak efectuează o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 3-4 iunie a.c.).

Acesta vine la Chișinău cu misiuni obscure, ezoterice. Igor Dodon enunță candid roluri pur bilaterale ale prezenței lui Kozak la Chișinău, în timp ce Kremlinul nici măcar nu se obosește să confirme public decizia comună privind sosirea lui Kozak în republica de peste Prut (în timp ce comunicatul de presă laconic al Kremlinului ulterior întâlnirii Putin-Dodon se rezumă la generalități și omite eventuale decizii comune, comunicatul de presă al Președinției R. Moldova anunță fără echivoc decizia adoptată de cei doi președinți privind sosirea în R. Moldova a lui Kozak: “șefii celor două state au convenit că la începutul săptămînii viitoare, la Chișinău va veni reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak”). Cel mai probabil, Kremlinul nu dorește să cauționeze reproșurile din ce în ce mai insistente și probate privind amestecul fățiș al Federației Ruse în treburile interne ale R. Moldova, amestec care se exercită sistemic, de facto, prioritar prin intermediul unor pioni politici precum Dodon sau deputații socialiști.

Kozak vine în R. Moldova “în calitate de reprezentant special al președintelui Rusiei pe subiectul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu țara noastră; negocierile privind formarea guvernării le poartă deputații pe care i-a ales poporul moldovenesc”, enunță ipocrit Dodon, în timp ce emisarul rus trimite tuturor depeșe explicite pentru discuții și negocieri la Chișinău privind noua guvernare din R. Moldova.

Totodată, la Chișinău, în această săptămână (de miercuri până duminică) vor avea loc ample acțiuni publice organizate de PDM (manifestațiile se vor desfășura în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Parlamentului și Președinției, între orele 09.00 și 24.00). Blocul ACUM apreciază că aceste manifestații au rolul de a crea o presiune publică favorabilă scenariului “coaliție PDM-PSRM, cu Vlad Plahotniuc premier”.

Singurul format actual de negociere internă formală în R. Moldova pe tema constituirii coaliției de guvernare este generat de oferta PDM adresată Partidului Socialiștilor pentru constituirea unei coaliții comune. PDM este interesat prioritar de evitarea alegerilor anticipate și de menținerea controlului asupra instituțiilor statului. Socialiștii așteaptă, cel mai probabil, un acord al țarului rus privind constituirea unei coaliții cu PDM, pe baza unor detalii de distribuire a funcțiilor care pot fi convenite între liderii PDM și PSRM în prezența (și cu avizul) lui Kozak (pur teoretic, decizia socialiștilor va fi adoptată la nivelul Consiliului Republican al Partidului).

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro