Nutriție/Sănătate: Oamenii cărora doctorii nu le dau voie să mănânce friptură vreodată
Nu-i așa că nimic nu-i mai bun decât o friptură mare alături de piure de cartofi și murături sau salată, în funcție de sezon? O carne slabă e bună pentru mulți, dar sunt și oameni care au interdicție de la medici.
Când mâncăm o friptură, organismul o descompune și folosește componentele în scopuri proprii, clădind mușchi și făcând sânge. Din păcate nu este valabil pentru toți, deoarece o friptură conține grăsimi saturate, iar consumul de carne roșie este asociat cu riscul de colesterol mare, boli de inimă și cancer – în special cancer colorectal. De aceea există și oameni cărora friptura le este interzisă:
Cei cu probleme ale sistemului digestiv
Mai toată lumea poate mânca orice în cantități moderate, dar fripturile îi pot afecta pe cei cu stomac sensibil. Problemele gastrointestinale fac mai dificilă digestia cărnii roșii. Friptura și carnea roșie, bogate în proteine și grăsimi, cer mai mult timp ca să plece din stomac.
Primele semne ale problemelor sunt balonarea și disconfortul, care sunt rezultatul excesului de toxine care se acumulează în tractul digestiv.
Cei cu alergii la carnea roșie
Sunt vizați cei care au reacții rapide după friptură, cum sunt cei alergici. Un grătar din când în când nu va face rău nimănui, cu excepția acestora.
Sindromul alfa-gal – descoperit doar de câțiva ani – este definit ca alergie la produse provenite de la mamifere, cum este în special carnea roșie. Deși este rar, este ca oricare alergie în sensul că apare la minute după prima îmbucătură dintr-o friptură.
Simptomele sunt cele cunoscute – urticarie, mâncărimi și eczeme ale pielii, nas care curge, dureri de cap, respirație dificilă, dureri de stomac, diaree, greață sau vărsături, inflamații ale buzelor, feței, limbii sau gâtului.
Persoanele cu diabet
Cele mai multe fripturi, mai ales cele de vită, conțin multe grăsimi saturate, care favorizează acumularea colesterolului „rău” LDL și măresc tensiunea arterială. Iar oamenii care au diabet au risc mai ridicat de boli de inimă, așa că e mai bine să evite fripturile.
Asociația Americană pentru Diabet recomandă limitarea consumului total de grăsimi la 20 g/zi, iar o friptură de 200 g conține 19 grame de grăsimi saturate. Luând în considerare că probabilitatea de hipertensiune este dublă la diabetici, o friptură mare la cină trebuie să le apară în meniu cât mai rar posibil.
Cei cu antecedente de cancer colorectal în familie
Consumul frecvent de fripturi provoacă unele probleme de sănătate, mai ales celor cu precedente genetice nefavorabile. Așa că e mai bine pentru cei care au avut cazuri de cancer colorectal în familie să le evite. Harvard Health spune că aceia care mănâncă cel puțin 150 de grame de friptură zilnic își măresc riscul de apariție a unui cancer de colon cu 28%.
Așa că sunt recomandate cărnuri mai slabe, cum este cea de pui, sau peștele ca alternative pentru consum pe termen lung.
Surse: EatThis, NotThat!, Harvard Health.
Te-ar putea interesa și: