Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Berea după vin e chin? Vinul după bere e plăcere? Cercetători de la Harvard au răspuns într-un studiu

HotNews.ro
Vin sau bere?, Foto: health.harvard.edu
Vin sau bere?, Foto: health.harvard.edu

Sunt întrebări importante pentru cei care vor să evite mahmureala – sau cel puțin erau, până când oameni de știință au publicat un studiu pe acest subiect, așa că acum avem răspunsurile dorite.

Cercetătorii au recrutat 90 de adulți cu vârste între 19 și 40 de ani, repartizându-i aleatoriu în trei grupuri:

  • Grupul I a băut bere până a ajuns la o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,05%, apoi vin până la o concentrație de cel puțin 0,11% – peste nivelul la care poți fi acuzat în SUA de conducere sub influența alcoolului;
  • Grupul II a băut vin până la 0,05%, apoi bere până la cel puțin 0,11%;
  • Grupul III a băut ori numai vin, ori numai bere până la o concentrație de alcool de cel puțin 0,11%.

După aproximativ o săptămână, experimentul a fost repetat. De această dată, în grupurile I și II s-a inversat ordinea băuturilor, iar în grupul III celor care băuseră vin li s-a dat doar bere și viceversa.

Grupurile au fost similare în termeni de gen, dimensiuni corporale, preferințe pentru băuturi și frecvență a mahmurelilor. Simptomele de mahmureală au fost evaluate după fiecare sesiune de consum.

La ce se așteptau cercetătorii?

Zicala populară „berea după vin e-un chin” se sprijină pe o serie de argumente, cel mai frecvent citat fiind că, dacă începi cu vin și apoi se continuă cu bere, carbonatarea din bere face mai rapidă absorbția alcoolului din vin. Teoretic, aceasta duce la ebrietate mai avansată și mahmureală mai acută.

Ce au aflat de fapt

Înțelepciunea tradițională presupune că aceia care au început cu bere ar trebui să se simtă mai bine decât cei care au pornit cu vin. Dar cercetătorii nu au constatat asta. Nu a existat o corelație între simptomele de mahmureală și consumul ori doar de vin, ori numai de bere, nici dacă s-au succedat indiferent de ordine.

O mahmureală zdravănă este anunțată de gradul de ebrietate sau de vomitarea consumului de băutură. Are sens: alcoolul este absorbit și repede, și bine, indiferent de sursă.

A fost cu adevărat necesar?

Citind acestea vă puteți întreba dacă cercetarea a fost cu adevărat o prioritate. Probabil că nu. În ciuda rezultatelor, unii vor continua să-și argumenteze opțiunea pentru bere („o rețetă din 1847 de la Carlsberg de lager Pilsner premium cu conținut de alcool de 5%, servită rece”), sau vin („un vin alb de calitate Edelgräfler din 2015, Chasselas blanc/ Johanniter, cramele Zähringer, cu conținut de alcool de 11%, servit rece la aceeași temperatură ca berea”), sau sursa de finanțare (unii dau berea gratis).

Concluzia

Încă un dosar pe care scrie „mituri medicale demontate”. Probabil contează prea puțin dacă beți vin și apoi bere, sau invers. În ciuda opțiunilor pentru o băutură sau alta, sau pentru ordinea în care le beți, cel mai important este să aveți un consum responsabil, să nu vă urcați băuți la volan și să știți când să vă opriți.

Surse: Harvard Medical School, The American Journal of Clinical Nutrition.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro