Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Berea e bună, dar…

HotNews.ro
Pahare de bauturi alcoolice - bere, Foto: DreamsTime
Pahare de bauturi alcoolice - bere, Foto: DreamsTime

Vremea este încă numai bună pentru o bere rece lângă meciurile de la televizor sau un grătar de weekend. Și ne face să uităm câteodată că este prea tentantă și trebuie băută cu moderație. Nu vă face doar bine…

Contează și caloriile din lichide

„Caloriile lichide nu se numără, nu-i așa?”. Din păcate nu și când e vorba de bere. Aceasta vine cu „calorii goale”, care îngrașă și produc celebra „burtă de bere”.

Doza obișnuită (0,33 l) înseamnă 150 de calorii. Nu pare mult, dar fără alte ajustări ale dietei și bând una în fiecare zi timp de un an este echivalentul a 7 noi kilograme peste abdomen.

Mai ales că berea reduce inhibițiile, creează foame și a doua doză este mereu mai bună decât prima.

Poate tăia din anii de viață

Berea relaxează, dă încredere și te face să te simți plin de viață. Dar este o băutură alcoolică și de la peste 15 doze pe săptămână este periculoasă pentru sănătate și poate reduce durata vieții.

Cele mai mari studii despre consumul global de alcool spun că bărbații nu trebuie să bea mai mult de două doze pe zi, iar femeile numai una. Iar nutriționiștii adaugă că este important și tipul berii. Surprinzător, berea brună are valoare nutrițională mai mare, antioxidanți și fier.

Fierul este important pentru transportul oxigenului în organism.

Mărește tensiunea

Cu cât crește cantitatea de bere, cu atât cresc șansele să crească tensiunea. Aceasta este normal să varieze pe parcursul zilei, dar perioadele lungi de hipertensiune măresc riscul unor afecțiuni serioase, mergând până la accidente vasculare.

Prea multă bere determină vasoconstricție, deoarece stimulează producția hormonului renină. Și combinația de vasoconstricție cu volum mare de lichid în corp provoacă creșterea tensiunii.

Crește pericolul de diabet

Prea multă bere diminuează eficiența insulinei și mărește cantitatea de glucoză din sânge. Iar o glicemie constant mărită sporește riscul de apariție a diabetului.

Chiar și având în vedere cele de mai sus, nu trebuie neapărat să renunțați cu totul la bere. Dar este bine să o consumați cu moderație, iar pauze de câteva zile între „sesiuni” vă vor ajuta s-o savurați cu și mai multă plăcere.

Pentru comparație, un pahar cu 150 ml de vin conține 100 de calorii. Și vin…. Sărbătorile de iarnă!

Surse: Harvard Health, EatThis, NotThat!.

FOTO articol: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro