Sari direct la conținut

​Nutriție și sănătate: Cafeaua în curele de slăbire

HotNews.ro
Cafea, Foto: Lea Paterson / Sciencephoto / Profimedia Images
Cafea, Foto: Lea Paterson / Sciencephoto / Profimedia Images

Indiscutabil, cafeaua în cantități moderate face bine organismului; pe de altă parte, cu mult zahăr sau băută pe stomacul gol contribuie la creșterea în greutate. Unele obiceiuri care fac cafeaua un ajutor în curele slăbire sunt prezentate de doctorițele nutriționiste Laura Burak și Lauren Manaker din consiliul de experți de la EatThis,NotThat!

1. Nu mai adăugați zahăr

Recomandările privind cantitatea zilnică de zahăr depind de consumul total de calorii, dar în medie nu depășesc 50 de grame la o dietă zilnică cu 2.000 de calorii. Cum o linguriță de zahăr înseamnă 12,5 g, o bună parte din porția maximă zilnică poate veni dintr-o cană cu cafea. Mai ales când consumul de prea mult zahăr nu duce doar la creștere în greutate, ci și la un risc sporit de diabet și boli de inimă.

2. Beți cafea neagră

Nu numai zahărul, ci și creamerul în exces duce la creștere în greutate, așa că ambele doctorițe spun că trebuie băută cafea cât mai neagră. Și frișca sau laptele integral în exces aduc prea multe calorii în cafea. În timp ce o cană cu cafea conține nu mai mult de 5 calorii, suplimentele vin cu calorii nedorite și cu grăsime saturată, mai ales dacă se beau mai multe cești într-o zi.

3. Adăugați pudre cu colagen

Prea multă mâncare reprezintă calea sigură spre îngrășare. Cheia curelor de slăbire este să te simți „plin”, consumând alimente și băuturi sănătoase cu suficiente proteine și nutrienți care să te facă indiferent la gustări ispititoare și nefolositoare. Suplimentele cu colagen aduc proteine care contribuie la senzația de sațietate după micul dejun fără a afecta deloc gustul cafelei și asigură protecția împotriva foamei până la masa de prânz.

4. Nu beți cafea în loc să mâncați

Cafeaua poate fi o frână naturală a apetitului, dar nu trebuie folosită ca înlocuitor pentru mâncare. Unii preferă o cafea la 3 pm și sar peste masă spunând că rezervă caloriile pentru mai târziu. Dar asta nu numai că face rău metabolismului, dar poate duce și la mâncat în exces mai târziu. Echilibrul este delicat, iar cafeaua băută la masă contribuie la senzația de săturare. Este un lichid care, ca și apa, umple mai repede rezervorul și reglează cantitatea de alimente. Dar important este să nu sari peste mese și să mănânci când ți-e foame.

5. După-amiaza, cafea (parțial) decofeinizată

O cană cu cafea este tentantă pe 3 sau 4 după-masa, când scade ritmul la birou, dar nu este cel mai bun lucru pentru sănătate. Cofeina afectează somnul și cu cât este consumată mai aproape de ora de culcare împiedică odihna importantă. Iar un somn prost este asociat cu creșterea în greutate.

6. Dormiți bine

Suplimentul de energie care vine din cafea poate ascunde faptul că nu dormiți suficient. Iar lipsa unui somn adecvat poate duce la tendințe de supraalimentare, deci la îngrășare. Cofeina din cafea este un stimulent care aduce un plus de energie și susține metabolismul pe parcursul zilei. Dar este mai important să aveți un somn de calitate și să nu depindeți cronic de cafea pentru energie artificială.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro