Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Cel mai rău obicei alimentar, care mărește riscul de cancer – nou studiu științific

HotNews.ro
Surse de sănătate, Foto: CDC
Surse de sănătate, Foto: CDC

Data viitoare când veți face planificarea meselor de peste săptămână, asigurați-vă că alimentele pe care le veți procura vă vor aduce cantități suficiente de folați (vitamina B9) și alte vitamine B, scrie MSN.

Nu numai că vă vor ajuta să vă simțiți mai sănătoși și tineri, dar au apărut noi date că lipsa folaților și altor vitamine din grupul B poate duce la probleme asociate cu riscul de cancer.

La al șaptelea congres internațional al Societății Spaniole pentru Medicina de Precizie, dr. Pedro Carrera Bastos, doctorand și cercetător în nutriție, metabolism și inflamație la Universitatea Lund, Suedia, a prezentat lucrarea „Diete și obiceiuri în prevenția carcinogenezei”, în care spune:

„Un deficit de anumiți nutrienți este unul din factorii nutriționali implicați în faza de inițiere, inclusiv folații și grupul vitaminelor B (B12, B6, B3), care conduc la rupturi cromozomiale, hipermetilare a ADN și sensibilitate sporită la mutageni.”

Folații, vitamina B6, vitamina B12 joacă un rol esențial în sinteza metioninei și metilarea ADN. Când metilarea ADN este modificată, există șanse mai mari de mutații ale genelor și afectare a ADN, care pot duce în final la cancer. Din pricina rolului lor în metilarea ADN, deficiența în folați este asociată cu risc sporit de cancer.

Iar unele studii au constatat o legătură între excesul de acid folic și riscul mărit de cancer.

De aceea este periculoasă absența alimentelor bogate în folați în regimul alimentar. Iar cele mai bune surse sunt cele vegetale, ca leguminoasele, legumele și zarzavaturile cu frunze verzi, cerealele integrale, nucile și semințele.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro