Nutriție și sănătate: Cina mâncată devreme vă va ajuta să trăiți mai mult, ca și matinalul „Lo sdijuno” (studiu)
După cum bine știți, elemente din modul de viață ca volumul de activitate fizică și durata somnului influențează sănătatea, chiar și durata vieții. Acum au apărut argumente în favoarea unei cine mâncate devreme, conform unui nou studiu publicat într-o revistă științifică de specialitate.
Cercetarea s-a centrat în jurul localității LʼAquila, capitala regiunii Abruzzo, Italia. Limita vestică a regiunii adriatice se află la 80 de kilometri est de Roma și, deși situată în centrul peninsulei, este considerată a fi o regiune sudică în termeni de cultură, limbă, istorie și economie, Acolo trăiește o populație bogată în nonagenari și chiar centenari (oameni cu vârste de peste 90 sau 100 de ani).
Studiind 68 de asemenea persoane din regiune, cercetătorii au constatat că aceștia iau cina devreme, în medie în jurul orei 19:13 în fiecare seară. Detaliind rezultatele, cercetătorii au precizat că grupul urmărește un regim restrâns în calorii, menținând chiar un consum redus timp de 17,5 ore între cină și masa de a doua zi.
În general, participanții mănâncă cantități mari de cereale, fructe și legume; ei consumă cantități mici de carne, carne procesată și ouă, iar dulciurile sunt drămuite. Sunt de asemenea activi în activități agricole și grădinărit.
S-a mai constatat că locuitorii din regiunea Abruzzo urmează un ciudat obicei specific în dietă numit „sdijuno”, un mic dejun cu pâine, brânză, șuncă, salam, ouă, omletă cu ardei gras și paste făcute în casă, care întrerupe postul din noaptea de după cină.
Practicat timp de decenii pe câmp între 10:30-11:00 de cei activi de la 5:50 vara și 6:30 toamna și iarna, se pare că „Lo sdijuno” joacă un rol în longevitatea celor din Abruzzo, prin optimizarea metabolismului și sistemului imunitar. Probabil că „Lo sdijuno” este de mult timp echivalentul în graiul local al expresiei „fasting diet”, atât de populară în prezent.
„Rezultatele noastre confirmă importanța intervalelor zilnice de restrângere a regimului caloric, moderând stresul nocturn post-alimentar și optimizând răspunsul metabolic, asociate cu un consum ridicat de alimente vegetale și cu activitate fizică, pentru longevitatea centenarilor din Abruzzo”, au scris cercetătorii.
Merită precizat că Italia este pe primul loc în Europa și pe al doilea în lume ca procentaj al locuitorilor de peste 65 de ani (22,8% din populația totală, după Japonia cu 28%) și 85 de ani (3,6% din populație, după 4,5% în Japonia).
Surse: Frontiers in Nutrition, Life in Abruzzo, marthastewart.com.