Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Liber la bere! Cinci mituri potrivnice au fost demolate

HotNews.ro
Bere Bavaria, Foto: Panthermedia / Profimedia Images
Bere Bavaria, Foto: Panthermedia / Profimedia Images

Există unele „adevăruri” împământenite când este vorba de băut niște bere – de obicei în încercarea de a preveni o mahmureală. Deși par rezonabile după atâtea repetări, multe dintre ele sunt doar mituri fără niciun fel de suport științific.

1. „Bere înainte de tărie / Cea mai mare tragedie”

Chiar și replica la fel de rimată „Tărie înainte de bere / O adevărată plăcere” este considerată tot un mit. Un studiu din „American Journal of Nutrition” le-a analizat atent și a afirmat că mahmureala nu este mai suportabilă în funcție de ordinea băuturilor – nici măcar dacă o ții cu același fel de alcool toată seara. Chiar dacă sunt atenționări pentru cei înclinați spre exces, nu există dovezi științifice că previn simptomele unei mahmureli.

2. „Berea negră este mai tare decât berea blondă”

Deși berea blondă este mai deschisă la culoare și pare mai ușoară, nu înseamnă că este mereu mai puțin tare decât cea neagră. Eticheta cu conținutul procentual de alcool este cea care spune asta. De exemplu, berea Guinness pare a fi mai tare din cauza culorii închise, dar conține numai 4,2% alcool în volum. Budweiser pare a fi opțiunea mai ușoară, dar conține 5% alcool.

3. „Excesul de bere creează burta de bere”

Este ușor să te uiți la un abdomen balonat și să spui „uite o burtă de bere”, mai ales despre cineva căruia-i place berea. Dar nu berea în sine este cea care o creează. Este de vină combinația de exces caloric (în special din alimente bogate în calorii, dar care nu dau sațietate), obiceiuri nesănătoase și mod de viață sedentar, care face ca grăsimea să se acumuleze în exces pe talie.

Iar acumularea de grăsime abdominală se numește „grăsime viscerală”, se află între piele și peretele abdominal și poate deveni periculoasă pentru sănătate când este prea mare.

4 „Berea trebuie băută rece ca gheața”

Berea este surprinzător de rezistentă la cicluri de temperatură, adică răcită și încălzită de mai multe ori înainte să fie băută. De fapt, unele tipuri de bere chiar trebuie băute la anumite temperaturi pentru o stisfacție maximă.

Berea „împuțită” este una care a fost expusă prea mult la soare. O reacție chimică provocată de radiațiile ultraviolete îi dă un miros neplăcut.

Cât despre berile nedeschise, schimbările de temperatură n-o vor afecta prea tare și pot fi servite la temperatura corectă (chiar a camerei!) fără temeri de miros neplăcut. Doar n-o lăsați prea mult în soare!

5. „Berea la halbă provoacă mahmureală”

Unii pretind că berea de la robinet provoacă o mahmureală mai rea decât cea din sticlă sau doză. Temerile sunt date de instalație, în care bacterii nedorite ar putea intra și afecta starea ulterioară.

Dar cercetările au demonstrat că este doar alt mit. Mahmurelile sunt provocate de o mulțime de factori, ca deshidratarea, iritațiile abdominale, inflamația, întreruperile în digestie și altele. Un consum excesiv de alcool – indiferent de tip sau proveniență – este cel care provoacă mahmureala.

Sursa: EatThis, NotThat!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro