Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Un om de știință explică de ce e bine să bei o cafea înainte de siestă

HotNews.ro
Cafea inainte de siesta?, Foto: Chadchai Krisadapong / Panthermedia / Profimedia Images
Cafea inainte de siesta?, Foto: Chadchai Krisadapong / Panthermedia / Profimedia Images

Cei mai mulți experți îți vor spune că trebuie să te ferești de cafea dacă vrei să dormi. Brice Faraut, care cercetează efectele lipsei de somn la spitalul Hȏtel-Dieu de la Paris, cunoaște toate metodele de combatere a insomniei. Dar în ultima sa carte, „Sauvés par la sieste” (Salvați de siestă”), el explică de ce merge bine o ceașcă de cafea cu un somn mic de după-amiază, scrie The New York Post.

Siesta, spune el, „devine tot mai acceptabilă cultural” și studii arată că o ațipire în timpul zilei „este un remediu general foarte eficace pentru deficitul de somn.”

„Există dovezi științifice că practica nu vindecă doar oboseala extremă, ci și somnolența, durerea, fragilitatea imunitară, stresul, hipertensiunea, obezitatea și boala cardiovasculară.”

Brice spune, citat de The New York Times, că o cafea băută chiar înainte de un somn de 20-30 de minute ajută la depășirea amețelii de după trezire.

„Cofeinei îi trebuie cam 20 de minute ca să-și facă efectul și să stimuleze creierul, ceea ce înseamnă că tot poți să adormi, dar după 20-30 de minute cofeina te va ajuta să te trezești mai în formă pentru următoarele patru-șase ore. Este trucul favorit al celor care o fac cu regularitate.”

Somnic cu cofeină

Cafeaua și somnul nu merg bine împreună de obicei – dacă există un sfat general pentru cei privați de somn, este să evite cofeina. Deși te ajută să ataci sarcinile imediate, îți poate ataca și somnul și să te țină treaz noaptea.

Organismului îi trebuie cam patru-șase ore ca să înjumătățească efectele cofeinei – așa-numita „jumătate de viață” a ei, conform celor de la Sleep Foundation. Aceasta înseamnă că o cafea băută după-amiaza te poate ține treaz când vrei să te culci seara la 10. Chiar dacă nu mai simți stimulentul, efectul ei asupra creierului – blocarea adenozinei, hormonul care ajută somnul – te poate face să te foiești mult și bne.

Brice încuviințează și indică să nu se facă siesta prea târziu peste zi, pentru evitarea acestei probleme. O ațipire de 20 de minute după 5 pm „poate face mult mai dificilă adormirea pentru somnul de peste noapte.” Ca regulă empirică, el propune un interval de șase ore între siestă și somnul de noapte.

Bruce mai recomandă și limitarea la 20-30 de minute a siestei, depășirea făcându-te să te simți mai rău. „Proprietățile de refacere ale siestei sunt determinate de fazele somnului în care intri în timpul ei. Într-o siestă de cinci-zece minute ești într-un somn ușor cu unde lente, pe când somnul profund cu unde lente, cel mai recuperant, se instalează în cam 20 de minute.”

Trezirea cu alarmă dintr-un somn adânc te poate face să te simți dezorientat și prost dispus. „Un somn bun de 10 minute este de obicei suficient pentru a înlătura efectele unei ore fără somn din timpul nopții și o pregătire perfectă pentru ședințele de după-amiază”, spune Bruce.

„Avantajul este că nu-ți va da dezorientare după aceea, chiar dacă nu va dura destul ca să producă somn profund de refacere, cu unde lente”, subliniază el.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro