Sari direct la conținut

NYT: Israelul renunță la invazia totală a Fâșiei Gaza și face doar operațiuni militare limitate

HotNews.ro
Soldați israelieni la granița Fâșiei Gaza cu Israelul, Foto: Ilan Assayag / Xinhua News / Profimedia
Soldați israelieni la granița Fâșiei Gaza cu Israelul, Foto: Ilan Assayag / Xinhua News / Profimedia

Israelul pare că renunță la o invazie pe scară largă a Fâșiei Gaza și efectuează în schimb incursiuni terestre mai limitate, cel puțin inițial, lucru care se aliniază cu sugestiile pe care secretarul american al apărării, Lloyd Austin, le-a făcut omologilor săi israelieni în ultimele zile, au declarat sâmbătă oficiali americani pentru New York Times.

Oficialii administrației Biden au avertizat că este greu de spus ce va face Israelul în cele din urmă, întrucât creșterea numărului de lovituri aeriene și extinderea incursiunilor terestre din ultimele trei zile indicau o poziție mai agresivă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seara că forțele israeliene au intrat vineri în Fâșia Gaza pentru a începe „a doua etapă a războiului”, deși nu a pomenit cuvântul „invazie”.

Oficiali militari au declarat sâmbătă că trupele israeliene au pătruns vineri în partea de nord a enclavei și au rămas acolo sâmbătă seara, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum.

Invazia totală a Fâșiei Gaza a alarmat SUA

Până în prezent, incursiunile forțelor terestre israeliene în Gaza au fost mai restrânse decât cele menționate de oficialii militari israelieni secretarului american al apărării și a altor oficiali militari de rang înalt din SUA, potrivit surselor NYT.

Planul inițial al Israelului de a declanșa ofensiva terestră israeliană i-a alarmat pe oficialii americani, care și-au exprimat îngrijorarea că nu avea obiective militare realizabile și că IDF nu era încă pregătită să lanseze o invazie terestră.

După convorbirile lui Austin cu omologul său israelian, Yoav Gallant, în cadrul căreia l-a avertizat despre rețea complexă de tuneluri a grupării islamiste Hamas care se află sub zone dens populate, Israelul și-a mai rafinat planul, a declarat sâmbătă un oficial american, vorbind sub protecția anonimatului.

Cu toate acestea, oficialii administrației Biden au insistat că SUA nu au spus Israelului ce să facă și că susțin în continuare o invazie terestră.

Alți factori care, de asemenea, au influențat cel mai probabil Israelul, spun oficialii americani, sunt posibilul impact asupra negocierilor pentru ostatici și faptul că liderii politici și militari israelieni au fost divizați cu privire la cum, când și dacă să invadeze sau nu.

Operațiuni în etape

Dar actuali și foști oficiali ai Pentagonului, precum și foști comandanți americani care au condus operațiuni militare urbane, au declarat sâmbătă că Israelul pare să desfășoare o operațiune în etape, cu unități de recunoaștere mai mici care avansează în Gaza pentru a localiza luptătorii Hamas, a se confrunta cu ei și a le identifica punctele slabe.

„Odată ce sunt descoperite punctele slabe și lacunele, ei aduc forța principală de asalt”, a declarat Mick Mulroy, un fost oficial de rang înalt al Pentagonului.

Frederick B. Hodges, un general de armată cu trei stele în retragere care a luptat în Irak, a declarat că tactica pare să fie, de asemenea, o modalitate pentru forțele israeliene „de a reduce sau limita pierderile de vieți omenești, precum și daunele colaterale” asupra clădirilor.​

Operațiunile IDF fac parte din invazie, spune fostul ministru de externe israelian

Tzipi Livni, fost ministru de externe izraelian, a declarat că acțiunile întreprinse de forțele sale fac parte dintr-o invazie, dar că națiunea nu are alternativă.

Întrebată dacă actuala acțiune a forțelor israeliene este o invazie, Tzipi Livni a declarat: „Da, aceasta face parte din ea… Nu este o sarcină ușoară. Dar care este cealaltă alternativă?”

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro