Sari direct la conținut

O alta sedinta controversata in Parlament / Gheorghe Iancu a fost numit in functia de Avocatul Poporului dupa ce Opozitia a parasit lucrarile

HotNews.ro
Gheorghe Iancu, Foto: Agerpres
Gheorghe Iancu, Foto: Agerpres

Gheorghe Iancu a fost votat de catre Parlamentul Romaniei in functia de Avocat al Poporului, dupa o sedinta controversata in care parlamentarii opozitiei au parasit lucrarile si in care Puterea si-a strans pe ultima suta de metri membrii in sala pentru a putea intruni cvorumul legal de sedinta. Practic, Iancu a castigat fara emotii, primind 216 voturi „pentru” si 18 voturi „impotriva”, in timp ce contracandidatul acestuia, Valer Dorneanu, a obtinut numai 13 voturi „pentru” si 221 voturi „impotriva”.

Sedinta plenului reunit al Parlamentului a inceput marti in jurul orei 14:30 si a debutat cu nemultumirea liderilor politici din opozitie cu privire la cateva rapoarte adoptate de comisiile de buget ale celor doua camera, inc azul numirilor la CSA si Curtea de Conturi, rapoarte pe care USL-istii le-au catalogat ca fiind nelegale si ca au fost adoptate in comisii in lipsa de cvorum.

Opozitia a cerut eliminarea de pe ordinea de zi a punctelor de discutie care presupuneau rapoartele in cauza. Dupa mai multe discutii in contradictoriu la tribuna, presedintele sedintei, Roberta Anastase le-a refuzat celor din opozitie sa mai ia cuvantul si a supus la vot propunerea opozitiei de a schimba ordinea de zi.

Iritiati ca nu mai pot lua cuvantul, Opozitia nici nu si-a mai votat propunerea care laa vot a si picat. In schimb, dupa ce s-a cerut o pauza de consultari, parlasmentarii USL au parasit sala de sedinte.

Opozitia a parasit sala / Puterea si-a adunat parlamentarii pe ultima suta de metri

La reluarea lucrarilor, reprezentantii opozitiei au cerut presedintelui de sedinta de atunci, Ioan Oltean (PDL), sa constate lipsa cvorumului. Oltean a anuntat ca dezbaterile vor continua si ca verificarea nominala a cvorumului de sedinta se va face doar la votul final, sperand sa castige timp pentru PDL sa-si mobiliza oamenii sa vina in sala de sedinta.

Intre timp au fost citite raportele comisiilor comune pentru fiecare punct de pe ordinea de zi. In momentul cand s-a trecut la vot, in sala s-a facut prezenta si s-a constatat ca puterea a reusit pe ultima suta de metri sa-si mobilizeze oamenii sa vina in sala de sedinta.

Dupa strigarea nominala s-a constatat ca in sala sunt 239 de parlamentari prezenti (236 necesari pentru a intruni cvorumul legal). De mentionat ca in sala, din partea opozitiei, au participat si au votat doi deputati ai PC, Tudor Ciuhodaru si Daniel Florea.

Pentru alegerea Avocatului Poporului s-au pronuntat 236 de parlamentari prin vot secret cu buletine, doua voturi fiind declarate nule. In total, 234 au fost declarate voturi valabile.

Astfel, pentru Valer Dorneanu s-au inregistrat 13 voturi „pentru” si 221 de voturi „impotriva”. Pentru Gheorghe Iancu s-au inregistrat 18 voturi „impotriva” si 216 voturi „pentru”.

Reprezentantii parlamentului au precizat ca „birourile permanente au constatat ca este intrunita majoritatea necesara pentru numirea lui Iancu Gheorghe, in functia de Avocat al Poporului pentru un mandat de 5 ani”.

Cine este Gheorghe Iancu, noul Avocat al Poporului pentru urmatorii 5 ani

Gheorghe Iancu a fost pana de curand adjunctul Avocatului Poporului. Iancu a mai fost si adjunctul directorului Autoritatii Electorale Permanente (AEP), consilier juridic sef in Ministerul Silviculturii (1982-1987), procuror la Tribunalul Suprem si la Parchetul General de pe langa Curtea Suprema de Justitie, secretarul general al Curtii Constitutionale (1995-2000), consilier de conturi la Curtea de Conturi (2000-2001) si sef al Departamentului juridic al Camerei Deputatilor.

Gheorghe Iancu – acuzat ca ar lua „spaga mascata” de la studenti

Intr-un articol publicat pe 12 ianuarie 2011, Academia Catavencu il acuza pe Gheorghe Iancu, „profesor de Drept constitutional la doua facultati: la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si la catedra de Drept constitutional a Universitatii Titu Maiorescu”, ca „jupoaie pielea de pe spinarea studentilor, pe care ii obliga sa-i cumpere cursurile”.

Potrivit sursei citate, Iancu ar fi „inventat o norma personala de lasat studenti la restante, care il umple de parale din taxele de re-examinare. Exemplu: le vinde studentilor indigesta lucrare Drept Constitutional si institutii politice, vol. I, de 69 de lei, aparuta la Editura Beck, fenomen ce nu figureaza in declaratia de avere. Jegul de volum II face 50 de lei, deci un student care se amageste ca va promova examenul decarteaza fix 119 lei. Studentii se pling ca libraria Universitatii „Titu Maiorescu” nu da niciodata bon fiscal, pe motivul ca <>”.

In 2007, Gazeta de Sud scria despre Gheorghe Iancu, intr-un articol intitulat „Spaga mascata sub nasul procurorilor si judecatorilor”, ca „o parte dintre candidatii care au sustinut joi, 15 februarie, un examen la Universitatea „Constantin Brancusi” din Targu Jiu, in cadrul cursului de master pe care il urmeaza, au contribuit cu anumite sume de bani pentru a cumpara o carte a conf. univ. dr. Iancu Gheorghe”.

Potrivit einformatii.ro care citeaza articolul din Gazeta de Sud, „printre candidati se numarau si multi judecatori, procurori si politisti. Unii dintre ei au platit 400.000 de lei vechi pentru a cumpara cartea, desi aceasta nu le mai era folositoare, pentru ca examenul urma sa-l sustina in momentul respectiv. Aceasta forma de cumparare de carti si cursuri este cunoscuta printre studenti drept spaga mascata.”

Cercetat de politie pentru ca a spart cu pumnul parbrizul unei masini care l-a claxonat in trafic

In 2006, Gheorghe Iancu a fost cercetat de politie pentru ca a spart cu pumnul parbrizul unei masini care il claxona pentru ca a oprit in drum. Potrivit cotidianul.ro, „Iancu, despre care colegii spun ca este o persoana extrem de nervoasa, se afla intr-un Renault, in apropierea Pasajului Marasesti, si a cerut soferului sa opreasca pentru a merge la sediul Autoritatii Electorale Permanente pentru a lua citeva acte. Soferul a oprit in drum si a fost claxonat de Todorel Negrescu, aflat intr-un VW Passat care rula in spate. Dupa ce a coborit din masina, deranjat de claxon, Iancu a dat cu pumnul in parbrizul Passatului, pe care l-a spart”.

Site-ul pardaf.ro, intr-o postare intitulata „Sceleratul de la catedra de Drept”, il acuza pe Iancu ca ar fi notat cu 4 lucrarea unui student de la ID (Invatamant la Distanta) si nu a raspuns la cererea studentului de a-i justifica nota acordata.

„Studentii sunt absolut ingroziti de acest satrap care in fiecare sesiune, fara sa citeasca macar o lucrare, da 4 la jumatate de clasa! Daca cumva isi permite vreun student sau vreo studenta sa conteste nota este pur si simplu injurat, persiflat si umilit chiar in fata colegilor lui sau mai ales, ei! Da, se lasa cu plansete de umilinta!”, apare scris pe site-ul pardaf.ro unde este postat si un clip video cu Gheorghe Iancu filmat de catre unul dintre studenti .

Fostul adjunct al Avocatul Poporului a fost propus de PDL ca Avocat al Poporului. La sedinta comisiilor juridice ale Parlamentului, Gheorghe Iancu a declarat ca isi doreste sa creeze un climat de stabilitate in aceasta institutie, care sa creeze conditiile pentru a lucra asa cum trebuie in domeniul protectiei drepturilor si a libertatilor cetatenilor.

„Cunosc institutia Avocatul Poporului foarte bine, pentru ca am pus umarul la mutarea ei in noul sediu si la reorganizarea ei structurala. Imi pot permite sa spun ca, felul cum se prezinta ea in momentul de fata, este si efectul muncii mele, eu am fost cel care a facut legea privind infiintarea Autoritatii de Surpaveghere a datelor, am implementat acea recomandare a Europei legata de protectia datelor personale. Ce-mi doresc sa fac, as vrea acolo un climat de stabilitate si mai ales un climat universitar, un climat care sa creeze bazele si conditiile pentru a lucra cum trebuie in domeniul protectiei drepturilor si a libertatilor cetatenilor”, a spus Iancu. (Sursa)

Ce este si ce face institutia Avocatul Poporului

Alegerile pentru Avocatul Poporului vin ca urmare a expirarii mandatului presedintelui institutiei inca in functiune, Ioan Muraru, ales in 2001 si reales in 2006. Mandatul lui Muraru a expirat pe 15 mai.

Procedura spune ca partidele de la putere si opozitie nominalizeaza fiecare cate un candidat ce este votat de catre plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senat. Avocatul Poporului este ales din randul personalitatilor vietii publice care indeplinesc conditiile de numire prevazute pentru judecatorii de la Curtea Constitutionala.

Avocatul Poporului este numit pentru un mandat cu o durata de 5 ani, mandat ce poate fi reinnoit o singura data. Functia de Avocat al Poporului este asimilata cu functia de ministru.

Avocatul Poporului este o institutie autonoma si independenta, dar raspunde in fata Parlamentului. Avocatul Poporului este echivalentul romanesc al Ombudsmanului, institutie din Europa Occidentala.

Avocatul Poporului este institutia publica al carei scop este sa apere drepturile si libertatile cetateanului in conflictele cu administratia publica (primari, prefecti, ministri, Politia, penitenciare, regii autonome s.a). Avocatul poporului isi exercita functiile fie din oficiu, fie la cererea persoanelor interesate.

Astfel, daca o institutie nu face ce trebuie, cum sau cand trebuie, cetateanul se poate plange la Avocatul Poporului, care teoretic este obligat sa il ajute. Spre exemplu, atunci cand s-a discutat despre celebra OUG 50/2010, clientii nemultumiti ai institutiilor bancare aveau la dispozitie fie parlamentarii, fie institutia Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala aplicarea ordonantei.

De ce este important Avocatul Poporului? Institutia poate ataca la Curtea Constitutionala legile si ordonantele de urgenta

Institutia Avocatul Poporului are un rol extrem de important atunci cand vine vorba de atacarea legilor la Curtea Constitutionala (CC). Avocatul Poporului are puterea de ataca la Curtea Constitutionala legi aflate in vigoare sau ordonante de urgenta. Astfel, partea care detine controlul institutiei Avocatul Poporului poate ataca la CC si ar putea astfel anihila unele legi care nu-i convin.

Avocatul Poporului se implica in controlul de constitutionalitate prin atacarea unei legi la Curtea Constitutionala inaintea promulgarii acesteia de catre presedinte, prin atacarea unei legi care se aplica deja (exceptia de neconstitutionalitate), si prin emiterea de puncte de vedere in legatura cu procesele judecate la Curtea Constitutionala care privesc drepturile omului.

In plus, daca Avocatului Poporului primeste plangeri legate de activitatea Justitiei, poate sesiza ministrul, procurorul general, presedintele instantei sau Consiliul Suprem al Magistraturii.

Avocatului Poporului este si autoritate de supraveghere in domeniul protectiei datelor personale. Astfel, toate persoanele si institutiile care vor sa se ocupe de datele personale trebuie sa se inscrie la Avocatului Poporului ca operatori. Unul dintre principalii operatori este Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

746 de petitii analizate in domeniul drepturilor omului dintr-un total de peste 5.000 de petitii inregistrate in 2010

Mai putin de jumatate dintre romanii care au dreptate si sesizeaza Avocatului Poporului ajung sa-si vada problema rezolvata, a afirmat in luna mai profesorul Ioan Muraru, seful institutiei, care a criticat dur ineficienta institutiilor romanesti, scrie stirileprotv.ro

Ioan Muraru a apreciat ca doar „40-50 la suta” dintre petitionarii care „au dreptate in ceea ce reclama” la Avocatul Poporului „pleaca multumiti” dupa ce primesc serviciile institutiei conduse de el.

Institutia Avocatul Poporului a acordat, in 2010, 17.470 de audiente (cu peste 5% mai mult ca in 2009), a inregistrat 8.895 de petitii (cu peste 7% fata de 2009) si 6.928 de apeluri telefonice (cu peste 15% fata de 2009) la sediul institutiei si la birourile teritoriale. Institutia a efectuat 18 anchete, a exprimat 599 puncte de vedere privind exceptiile/obiectiile de neconstitutionalitate la solicitarea Curtii Constitutionale si a ridicat direct sapte exceptii de neconstitutionalitate.

In domeniul Drepturilor Omului, a analizat un numar de 746 de petitii ceea ce reprezinta 15% din totalul de 5.096 de petitii inregistrate la sediul central al institutiei Avocatul Poporului.

In cadrul Domeniului Proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe au fost analizate un numar de 1.617 de petitii, reprezentand un procent de 31,7% din totalul de 5.096 de petitii inregistrate la sediul central al institutiei.

Dintre cele 18 anchete efectuate, patru au facut referire la dreptul de proprietate privata si trei anchete au privit dreptul la un nivel de trai si dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica.

In anul 2010, institutia Avocatul Poporului a avut o schema de personal ce cuprinde un numar de 99 de posturi finantate, repartizate la centru si in teritoriu. In anul 2010, Avocatul Poporului a avut alocat un buget de 5,5 milioane lei.

„Avem de-a face cu unul din cei mai importanti stalpi ai sistemului juridic; poate unul din cei mai importanti actori ai sistemului de drept; cu cel mai important aparator al interesului cetateanului de rand… nu-i asa?! Din pacate nu este. Rolul si functiunile (n.r. Institutiei Avocatul Poporului) (…) sunt egale cu zero. Pentru noi.

Realitatea si evenimentele de zi cu zi ne arata ca institutia Avocatului Poporului este una fantomatica, a carei activitatea este prea putin cunoscuta de cei mai importanti beneficiari ai sai – cetatenii – o institutie care nu starneste nimic presei (nici reactii de lauda, nici ironii, nimic); o institutie privita de presedintele PSD, Victor Ponta, ca fiind un loc binemeritat de odihna pentru un fruntas al partidului, actualul vicepresedinte, Valer Dorneanu”, scrie portalul afaceripublice.ro, un proiect ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro