Sari direct la conținut

O asociatie de investitori la bursa cere administratorilor Fondului Proprietatea motivarea deciziei – fie ea si de principiu – a diluarii detinerii de 25% din actiunile Postei Romane

HotNews.ro

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a cerut miercuri administratorilor Fondului Proprietatea ‘motivarea deciziei – fie ea si de principiu – de a accepta diluarea detinerii de 25% din Posta Romana’, conform unui comunicat remis HotNews.ro. Reactia asociatiei vine dupa ce saptamana trecuta, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a declarat pentru HotNews.ro ca FP a fost informat de Ministerul Comunicatiilor (actionarul majoritar) cu privire la planurile de a atrage un nou investitor la Posta Romana si ca a dat un acord de principiu pentru aceasta solutie. Konieczny a mai subliniat ca „acestea sunt insa doar planuri preliminare”.

  • „(…) consideram ca motivarea deciziei – fie ea si de principiu – de a accepta diluarea detinerii de 25% din Posta Romana ar fi o dovada de transparenta pe care administratorii Fondului Proprietatea ar arata-o actionarilor si potentialilor investitori. In conditiile in care in Consiliul de Administratie al Postei Romane este si un reprezentant al Fondului Proprietatea, suntem de parere ca, la fel ca si in cazul altor companii din top 20 cele mai importante detineri ale fondului, ar trebui publicate pe site-ul Fondului Proprietatea atat raportul pe anul 2010, cat si situatiile financiare ale societatii. De asemenea, consideram ca, pentru o companie care detine o cota de 80% din piata serviciilor de expediere interme, ar trebui sa fie detaliate si motivele care stau la baza pierderilor repetate pe care compania le inregistreaza”, se arata in comunicatul AIPC, asociatie care are peste 200 de membri, investitori din tara si strainatate.

Saptamana trecuta, Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a spus ca statul roman analizeaza posibilitatea atragerii unui nou investitor in CN Posta Romana, cu implicare in managementul companiei, prin intermediul unei majorari de capital, operatiune prin care statul sa ramana actionar majoritar.

Acesta a mai precizat ca au existat deja discutii cu reprezentantii Fondului Proprietatea (actionari minoritari ai CNPR cu 25%) care ar fi agreat in princiu aceasta solutie. De asemenea, Vreme a mai precizat ca au inceput deja discutii cu oficiali ai unor operatori nationali de servicii postale din Belgia, Austria si Germania:

  • „Posta Romana se misca greu si datorita lipsei capitalului. Implicarea unui investitor ar rezolva aceasta problema. Statul trebuie sa ramana insa actionar majoritar. La ora actuala avem cateva companii similare Postei Romane din Belgia, Austria si Germania, care si-au trimis reprezentanti la discutii cu noi pe aceasta tema. Primii care au venit au fost reprezentantii Postei din Belgia, care ne-au propus un model de implicare in management si actionariat”, a precizat miercurea trecuta ministrul Valerian Vreme.

Cotactat de HotNews.ro, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietateaa confirmat faptul ca s-a dat un acord de principiu pentru atragerea unui nou investitor la Posta Romana.

  • „Am fost informati de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale cu privire la planurile de a atrage un nou investitor la Posta Romana. Ne-am dat acordul de principiu pentru aceasta solutie care reprezinta o optiune pentru imbunatatirea managementului si cresterea valorii companiei. Acestea sunt insa doar planuri preliminare, astfel ca nu putem comenta inca asupra detaliilor de implementare”, a precizat Greg Konieczny.

Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. La data de 31 iulie 2011, Ministerul Finantelor detinea in cadrul Fondului 12,39% din actiuni.

Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor – MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro