Sari direct la conținut

O căsuță de lemn din Munții Pădurea Craiului a fost renovată cu meșteri locali și materiale din sat

HotNews.ro
O căsuță de lemn din Munții Pădurea Craiului a fost renovată cu meșteri locali și materiale din sat

Te trezești, îți pregătești o cafea și cauți destinații pentru o evadare din peisajul urban de câteva zile. Ce spui de Bălnaca? Poate că nu este cea mai cunoscută localitate, deși se află într-o zonă foarte pitorească din județul Bihor, între Șuncuiuș și Bratca. Comuna este traversată de Crișul Repede și străjuită de Munții Pădurea Craiului – peisaje de carte poștală și liniște cât cuprinde.

Anul trecut, în februarie, scriam despre căsuța de la Bedeciu, regândită de Adriana Beca, arhitectă, și de partenerul ei, Alex. Pentru că planurile de la Bedeciu au funcționat, cuplul a recidivat. Noul lor proiect se află tocmai în comuna Bălnaca. „Proiectele de la Bedeciu și de la Bălnaca au fost gândite în scop recreativ. Le facem ca să ne relaxăm, pentru că, în rest, lucrăm într-o multinațională și suntem afectați de stresul urban”, explică Adriana Beca. Cei doi au și o fetiță de patru ani, Rebeca. Încearcă să-i transmită dragostea pentru natură, iar apropierea de ea a fost soluția perfectă.

Au refăcut acoperișul complet împreună cu meșteri locali

Familia lui Alex este din Bălnaca, iar casa „a venit ca un pont”. Se potrivea perfect cu dorințele Adrianei, care își dorea o căsuță de lemn, înconjurată de copaci. Așa au ajuns la 90 de kilometri de Cluj, într-o căsuță veche de 50 de ani, departe de zgomot și de aglomerație, cu o priveliște extraordinară către Valea Crișului.

Zona este foarte agreată de turiști. „Noi suntem uimiți de câte obiective sunt în zonă. În plus, localnici sunt foarte emancipați și știu să pună în valoare resursele naturale.” La Bălnaca și în împrejurimi se fac tabere – mai ales de vară. Există oportunități de rafting și de escaladă. Adriana o numește „intrarea în Munții Apuseni.”

Când au cumpărat-o, casa era într-un stadiu decent. Nu au intervenit în structură, însă a fost necesar să schimbe acoperișul. „Trebuia izolat, iar noi ne doream să păstrăm arhitectura tradițională, dar și să corespundă necesităților noastre. Să fie mai luminoasă. Să existe o separare între zona de zi și zona de noapte”, explică Adriana Beca. 

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de home&living www.lovedeco.ro

INTERVIURILE HotNews.ro