Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 945: Rușii au luat cu asalt orașul Vuhledar / Zelenski, la ONU: Rusia va face pace doar dacă este forțată

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 945: Rușii au luat cu asalt orașul Vuhledar / Zelenski, la ONU: Rusia va face pace doar dacă este forțată
Soldat rus cu un lansator antitanc pe frontul din Ucraina - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat la New York, în fața Consiliului de Securitate al ONU, că Rusia trebuie forțată să facă pace și a cerut Occidentului sprijin pentru planul de victorie pe care îl are pentru a pune capăt războiului. Pe front, potrivit bloggerilor de război ruși și presei de stat, forțele Moscovei au luat cu asalt orașul ucrainean Vuhledar, care s-a confruntat cu atacurile trupelor de invazie ale lui Vladimir Putin încă de la începutul războiului.

Evenimentele de marți, ziua 945 a războiului din Ucraina, LIVE:

Rusia a atacat azi-noapte regiunea Harkov cu o rachetă antiaeriană ghidată S-300 și trei rachete de tip nespecificat și regiunea Odesa cu patru rachete de aviație ghidate X-59/69 lansate din spațiul aerian al Mării Negre, acestea dinurmă fiind doborâte, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

De asemenea, potrivit unui mesaj pe Telegram, forțele ruse au lansat din Primorsko-Akhtarsk și Kursk 32 de drone de atac Shahed.

Dintre acestea, 28 au fost doborâte iar patru s-au „pierdut” în mai multe regiuni ucrainene, fără să se primească informații privind victime sau pagube.

Forțele ruse au ajuns la periferia localității Vuhledar pe fondul a ceea ce pare a fi o ofensivă intensificată în apropierea așezării, însă este puțin probabil ca o cucerire Vuhledar să le ofere forțelor ruse un avantaj operațional deosebit pentru operațiuni ofensive ulterioare în vestul regiunii Donețk, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Este posibil ca forțele ruse să reușească să cucerească întregul Vuhledar, însă rapiditatea sau ușurința cu care vor reuși să facă acest lucru va depinde, probabil, parțial de deciziile Ucrainei.

În cazul în care comandamentul ucrainean decide că riscul încercuirii Vuhledar de către ruși sau costurile apărării așezării în sine în lupte urbane sunt prea mari, forțele ucrainene se pot retrage, permițând forțelor ruse să cucerească Vuhledar relativ rapid și fără a se angaja în lupte de la mică distanță.

Cu toate acestea, dacă forțele ucrainene decid să apere Vuhledar și pot împiedica eforturile Rusiei de a o învălui sau înconjura, forțele ruse ar putea avea probleme în a lupta într-o așezare pe care forțele ucrainene au avut mai mult de doi ani la dispoziție pentru a o fortifica, mai spune ISW.

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1250 soldați, 15 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 74 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 73 diferite vehicule și 13 echipamente speciale.

Șeful diplomației britanice, David Lammy, a declarat pentru AFP că se străduiește să consolideze cât mai mult poziția Ucrainei pentru a trece peste iarnă.

El a refuzat să confirme dacă Londra ar permite Kievului să folosească arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, dar a declarat că livrarea de rachete iraniene către Moscova a reprezentat o „escaladare majoră”.

David Lammy, aflat în vizită la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a insistat că nu dorește să îi ofere președintelui rus Vladimir Putin „niciun avantaj operațional”.

„Dar, cel mai important lucru este să punem Ucraina în cea mai puternică poziție înainte de primăvară”, a subliniat el, potrivit France Presse.

Americanii au pus o „condiție șocantă” Turciei pentru a accepta să-i vândă avioane F-35, scrie presa turcă.

Washingtonul a spus că Turcia va fi reinclusă în programul F-35 în cazul în care sistemele de apărare aeriană S-400 de producţie rusească vor fi transferate la baza militară de la Incirlik, aflată sub controlul forţelor SUA.

Forțele ruse au început să ia cu asalt orașul Vuhledar din estul Ucrainei, o fortăreață care a rezistat atacurilor rusești de la începutul războiului din 2022, potrivit bloggerilor de război ruși și presei de stat. Armata ucraineană nu a făcut nicio referire la avansurile rusești din zona Vuhledar, dar a recunoscut că au existat lupte în zonă.

Forțele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în regiunea Donețk, centrul logistic Pokrovsk fiind o țintă-cheie. Acestea au capturat orașul Ukrainsk din apropiere la 17 septembrie și au intrat acum în orașul Vuhledar, situat pe un deal, la aproximativ 80 km sud de Pokrovsk.

„Unitățile rusești au intrat în Vuhledar – furtuna asupra orașului a început”, a declarat Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană. Mai mulți bloggeri de război pro-ruși au confirmat atacul.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au învins unități ucrainene într-o serie de așezări, inclusiv Vuhledar, pe care rușii îl numesc Ugledar, și că gruparea estică a forțelor ruse și-a îmbunătățit pozițiile tactice, dar nu a oferit detalii suplimentare cu privire la Vuhledar. (Reuters)

Volodimir Zelenski, la ONU: Rusia poate fi doar forțată să facă pace, Vladimir Putin nu se va opri de unul singur.

Volodimir Zelenski a declarat marți în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate fi aplanat doar prin discuții, ci Moscova trebuie să fie forțată să facă pace.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, la tribuna Organizației Națiunilor Unite, că liderul rus Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina şi a îndemnat ONU să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când acesta va câştiga războiul.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de marți, ziua 944 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro