Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 945: Zelenski, la ONU: Ucraina nu va accepta niciodată un acord de pace impus / Putin schimbă condițiile în care Moscova poate lansa un atac nuclear / Rușii produc în China drone cu rază lungă de acțiune

Război în Ucraina, ziua 945: Zelenski, la ONU: Ucraina nu va accepta niciodată un acord de pace impus / Putin schimbă condițiile în care Moscova poate lansa un atac nuclear / Rușii produc în China drone cu rază lungă de acțiune
Soldat rus cu un lansator antitanc pe frontul din Ucraina - FOTO: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat la New York, în fața Consiliului de Securitate al ONU, că Rusia trebuie forțată să facă pace și a cerut Occidentului sprijin pentru planul de victorie pe care îl are pentru a pune capăt războiului. Pe front, potrivit bloggerilor de război ruși și presei de stat, forțele Moscovei au luat cu asalt orașul ucrainean Vuhledar, care s-a confruntat cu atacurile trupelor de invazie ale lui Vladimir Putin încă de la începutul războiului.

Evenimentele de miercuri, ziua 945 a războiului din Ucraina, LIVE:

Erdogan, invitat de Putin în Rusia pentru summitul BRICS. Talibanii au cerut să participe și ei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că îl aşteaptă pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Kazan, în luna octombrie, pentru a participa la summitul BRICS, un bloc economic la care Turcia, stat membru NATO, doreşte să adere.

„Îi transmit cele mai bune urări preşedintelui Republicii Turcia, domnul Erdogan. Îl aştept în Rusia, la Kazan. Cred că am planificat o întâlnire bilaterală pe 23 octombrie”, a spus liderul de la Kremlin.

Putin amenință iar Occidentul și spune în ce condiții va folosi arma nucleară: „Se va considera un atac comun împotriva Rusiei”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că au fost propuse „clarificări” în ceea ce privește doctrina Rusiei referitoare la utilizarea armelor nucleare, o amenințare agitată de mai multe ori după declanșarea ofensivei ruse în Ucraina.

Mai exact, liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații în deschiderea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei, la care au participat înalţi oficiali. Putin a menționat că au fost făcute propuneri de modificare a doctrinei nucleare a Rusiei şi a spus că ar dori să sublinieze una dintre modificările-cheie propuse.

„S-a propus să se considere o agresiune împotriva Rusiei din partea unei țări non-nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unei țări nucleare, drept un atac comun împotriva Federației Ruse”, a declarat Putin, într-o referire clară la Ucraina.

Rusia produce în China drone cu rază lungă de acțiune

Klaus Iohannis, la ONU: România sprijină pe deplin iniţiativa de pace a preşedintelui Zelenski

Preşedintele României, Kaus Iohannis, a susţinut, la New York, intervenţia naţională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în care a afirmat că România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: „este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă”.

Şeful statului român a arătat că războiul Rusiei a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa.

Rusia produce în China drone cu rază lungă de acțiune. Primele au fost deja furnizate armatei ruse

Rusia desfăşoară în China un program secret de dezvoltare şi producţie de drone cu rază lungă de acţiune pe care să le folosească în războiul din Ucraina, potrivit declaraţiilor a două surse dintr-o agenţie europeană de informaţii şi unor documente consultate de Reuters.

Doi morți și 12 răniți în urma unui atac al rușilor, cu bombe ghidate, în estul Ucrainei

Un atac rusesc cu bombe ghidate lansat miercuri asupra orașului Kramatorsk din estul Ucrainei a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte 12, inclusiv trei copii, potrivit guvernatorului din Donețk, Vadim Filașkin.

Potrivit guvernatorului, forțele ruse au „folosit trei bombe foarte distructive” în atacul asupra centrului orașului Kramatorsk, care a avariat două blocuri de locuințe, magazine și mașini.

Într-o postare pe Telegram, Vadim Filașkin a scris: „Aceasta este o nouă crimă de război a rușilor și un alt memento trist că nu mai există locuri absolut sigure în regiunea Donețk”. (Reuters)

Zelenski, discurs în fața Adunării Generale a ONU

Zelenski afirmă la ONU că Ucraina „nu va accepta niciodată” un acord de pace impus

Președintele ucrainean a declarat la tribuna ONU că țara sa, aflată de peste doi ani și jumătate în război cu Rusia, nu va accepta „niciodată” un acord de pace care să îi fie „impus” de marile puteri.

Denunțând în fața Adunării Generale a ONU „războaiele coloniale și comploturile marilor puteri în detrimentul țărilor mici”, Volodimir Zelenski a insistat că „ucrainenii nu vor accepta niciodată” un eventual acord de pace cu Moscova care să le fie „impus”. (AFP)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține la această oră un discurs în fața Adunării Generale a ONU, la New York.

Zelenski și-a început discursul amintind despre „ziua în care tancurile rusești au tras direct în centrala nucleară de la Zaporojie”. Armata rusă a luat cu asalt centrala „cu brutalitate” și fără să se gândească la consecințele potențial „dezastruoase”. A fost „unul dintre cele mai îngrozitoare momente ale războiului”, a spus el.

Reacția Kremlinului după ce China a testat o rachetă ICBM după 44 de ani

Kremlinul a estimat miercuri că lansarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) efectuată de China, care a stârnit îngrijorarea unora dintre vecinii săi, este un „drept suveran” al Beijingului.

„Este un drept suveran al Chinei, care îşi consolidează potenţialul militar, iar noi îl respectăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a adăugat că Moscova desfăşoară „schimburile de informaţii necesare” cu Beijingul, inclusiv prin intermediul Ministerelor Apărării ale ambelor ţări.

Rusia acuză că o dronă ucraineană ar fi lansat, miercuri, muniţie în perimetrul centralei nucleare Zaporojie, dar fără să provoace pagube, transmite Reuters.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruse din martie 2022. Aceasta se află în zona oraşului ucrainean Energodar, aproape de linia frontului din sud-estul Ucrainei.

Centrala funcţionează cu personal ucrainean, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) are permanent o echipă de experţi la faţa locului.

Zona centralei a fost de mai multe ori lovită de obuze, atacuri pentru care trupele ruse şi cele ucrainene s-au acuzat reciproc.

Centrala a fost astfel deconectată în mod repetat de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, surse care sunt foarte importante pentru răcirea reactoarelor, situaţii rezolvate punctual prin pornirea generatoarelor diesel.

Planul NATO în cazul unui război cu Rusia

NATO plănuiește să coordoneze transportarea unui număr mare de militari răniți departe de liniile frontului în cazul unui război cu Rusia, posibil cu ajutorul unor trenuri-spital în condițiile în care evacuările aeriene ar putea să nu fie fezabile, a declarat miercuri un general cu rol de conducere.

Parlamentarii ruși au votat miercuri în primă lectură un proiect de lege care interzice adoptarea de copii ruși de către cetățeni ai țărilor care permit tranziția de gen, într-un nou semn al poziției ultraconservatoare a Rusiei, transmite AFP.

Interdicția votată se referă la cetățenii din țările care permit „schimbarea sexului prin intervenție medicală, inclusiv utilizarea de medicamente” și modificarea sexului indicat în „documentele de identitate”.

Scopul este de a preveni „orice adopție de copii ruși de către reprezentanți ai comunităților LGBT”, se spune în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Trupele ruse nu au ajuns la periferia orașului Vuhledar din estul Ucrainei, dar grupurile lor de recunoaștere operează acolo, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Donețk, Vadym Filashkin.

„Apărătorii noștri încearcă să îi elimine. Orașul nu a fost capturat”, a spus el într-o declarație televizată.

Putin prezidează o reuniune pe tema descurajării nucleare

Rusia a afirmat miercuri că dinamica forțele sale pe câmpul de luptă din estul Ucrainei este pozitivă.

Întrebat despre informațiile potrivit cărora forțele ruse au încercuit Vuhledar, un oraș minier fortificat din sudul regiunii Donețk în care apărătorii ucraineni rezistă din 2022, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:„Dinamica este pozitivă”.

Separat, Ministerul rus al Apărării a afirmat în actualizarea sa de miercuri că forțele sale au cucerit două sate mici din regiunea Donețk: Hostre și Hryhorivka. (Reuters)

„Este o greșeală fatală”. Reacția Rusiei la declarația lui Zelenski din fața Consiliului de Securitate al ONU.

Kremlinul a afirmat miercuri că a „forța” Rusia să facă pace în Ucraina, așa cum a cerut marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski la ONU, ar fi o „eroare absolut fatală”.

Vladimir Putin va prezida miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei pe tema descurajării nucleare, a anunțat Kremlinul, în condițiile în care Moscova analizează cum să răspundă cererilor Ucrainei către țările occidentale de a-i permite să lovească adânc în Rusia cu rachete primite de la aliați, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris întâlnirea de miercuri drept un eveniment important.

„Va exista un discurs al președintelui. Restul, din motive evidente, va fi marcat ‘top secret’”, a declarat presei Peskov.

Rușii au lansat azi-noapte 32 de drone Shahed

Ce spune ministerul britanic al apărării despre Vuhledar și situația de pe front:

  • Forțele ruse au înregistrat noi progrese în apropierea orașului Vuhledar din sud-estul Ucrainei. Forțele ruse, foarte probabil, amenință acum orașul din trei părți. Acestea amenință deja împrejurimile orașului, împotriva cărora Rusia a lansat atacuri repetate începând din 2022.
  • Este probabil ca forțele ruse să continue să exercite presiuni asupra acestei părți puternic apărate a liniei în cursul săptămânii viitoare.
  • În centrul regiunii Donețk, trupele ruse luptă în jumătatea estică a orașului Torețk și la sud de Pokrovsk. Acestea au făcut doar progrese lente în jurul Chasiv Yar.
  • Este probabil ca forțele Moscovei să atace simultan mai multe obiective pentru a suprasolicita forțele ucrainene. Totuși, acest lucru a împiedicat, de asemenea, Rusia să își concentreze forțele într-un singur punct al frontului pentru a avea un efect mai important.

Forțele ruse au preluat controlul localității Ukrainsk din Donețk, a declarat guvernatorul pus de Moscova la conducerea regiunii, Denis Pușilin, citat de agenția TASS.

Rusia a atacat azi-noapte regiunea Harkov cu o rachetă antiaeriană ghidată S-300 și trei rachete de tip nespecificat și regiunea Odesa cu patru rachete de aviație ghidate X-59/69 lansate din spațiul aerian al Mării Negre, acestea dinurmă fiind doborâte, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

De asemenea, potrivit unui mesaj pe Telegram, forțele ruse au lansat din Primorsko-Akhtarsk și Kursk 32 de drone de atac Shahed.

Dintre acestea, 28 au fost doborâte iar patru s-au „pierdut” în mai multe regiuni ucrainene, fără să se primească informații privind victime sau pagube.

Ce spune ISW despre situația din jurul Vuhledar

Forțele ruse au ajuns la periferia localității Vuhledar pe fondul a ceea ce pare a fi o ofensivă intensificată în apropierea așezării, însă este puțin probabil ca o cucerire Vuhledar să le ofere forțelor ruse un avantaj operațional deosebit pentru operațiuni ofensive ulterioare în vestul regiunii Donețk, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Este posibil ca forțele ruse să reușească să cucerească întregul Vuhledar, însă rapiditatea sau ușurința cu care vor reuși să facă acest lucru va depinde, probabil, parțial de deciziile Ucrainei.

În cazul în care comandamentul ucrainean decide că riscul încercuirii Vuhledar de către ruși sau costurile apărării așezării în sine în lupte urbane sunt prea mari, forțele ucrainene se pot retrage, permițând forțelor ruse să cucerească Vuhledar relativ rapid și fără a se angaja în lupte de la mică distanță.

Cu toate acestea, dacă forțele ucrainene decid să apere Vuhledar și pot împiedica eforturile Rusiei de a o învălui sau înconjura, forțele ruse ar putea avea probleme în a lupta într-o așezare pe care forțele ucrainene au avut mai mult de doi ani la dispoziție pentru a o fortifica, mai spune ISW.

Noua estimare a pierderilor rusești

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1250 soldați, 15 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 74 tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 73 diferite vehicule și 13 echipamente speciale.

Șeful diplomației britanice, David Lammy, a declarat pentru AFP că se străduiește să consolideze cât mai mult poziția Ucrainei pentru a trece peste iarnă.

El a refuzat să confirme dacă Londra ar permite Kievului să folosească arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul teritoriului rus, dar a declarat că livrarea de rachete iraniene către Moscova a reprezentat o „escaladare majoră”.

David Lammy, aflat în vizită la New York pentru Adunarea Generală a ONU, a insistat că nu dorește să îi ofere președintelui rus Vladimir Putin „niciun avantaj operațional”.

„Dar, cel mai important lucru este să punem Ucraina în cea mai puternică poziție înainte de primăvară”, a subliniat el, potrivit France Presse.

Rușii au luat cu asalt orașul Vuhledar

Americanii au pus o „condiție șocantă” Turciei pentru a accepta să-i vândă avioane F-35, scrie presa turcă.

Washingtonul a spus că Turcia va fi reinclusă în programul F-35 în cazul în care sistemele de apărare aeriană S-400 de producţie rusească vor fi transferate la baza militară de la Incirlik, aflată sub controlul forţelor SUA.

Forțele ruse au început să ia cu asalt orașul Vuhledar din estul Ucrainei, o fortăreață care a rezistat atacurilor rusești de la începutul războiului din 2022, potrivit bloggerilor de război ruși și presei de stat. Armata ucraineană nu a făcut nicio referire la avansurile rusești din zona Vuhledar, dar a recunoscut că au existat lupte în zonă.

Forțele ruse au înaintat spre vest în puncte-cheie de-a lungul a aproximativ 150 km de front în regiunea Donețk, centrul logistic Pokrovsk fiind o țintă-cheie. Acestea au capturat orașul Ukrainsk din apropiere la 17 septembrie și au intrat acum în orașul Vuhledar, situat pe un deal, la aproximativ 80 km sud de Pokrovsk.

„Unitățile rusești au intrat în Vuhledar – furtuna asupra orașului a început”, a declarat Yuri Podolyaka, un blogger militar pro-rus de origine ucraineană. Mai mulți bloggeri de război pro-ruși au confirmat atacul.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale au învins unități ucrainene într-o serie de așezări, inclusiv Vuhledar, pe care rușii îl numesc Ugledar, și că gruparea estică a forțelor ruse și-a îmbunătățit pozițiile tactice, dar nu a oferit detalii suplimentare cu privire la Vuhledar. (Reuters)

Zelenski: Rusia va face pace doar dacă este forțată

Volodimir Zelenski, la ONU: Rusia poate fi doar forțată să facă pace, Vladimir Putin nu se va opri de unul singur.

Volodimir Zelenski a declarat marți în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate fi aplanat doar prin discuții, ci Moscova trebuie să fie forțată să facă pace.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi, la tribuna Organizației Națiunilor Unite, că liderul rus Vladimir Putin a eşuat în invazia sa din Ucraina şi a îndemnat ONU să-şi menţină susţinerea faţă de Kiev până când acesta va câştiga războiul.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de marți, ziua 944 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro