Sari direct la conținut

O defectiune de software la Deutsche Bank afecteaza trei milioane de clienti 

HotNews.ro
Deutsche Bank, Foto: Hotnews
Deutsche Bank, Foto: Hotnews

Aproape 2,9 milioane de conturi bancare au fost afectate de defectiunea tehnica din sistemul informatic de operare al Deutsche Bank, de saptamana trecuta. Anuntul purtatorului de cuvant a fost facut marti, la Frankfurt am Main, unde se afla si sediul central al bancii.

Vinerea trecuta, pe conturile bancare ale clientilor, atat platile cat si incasarile din 1 iunie au fost operate dublu. Unii clienti au putut vedea un sold mai mare decat cel adevarat, altii au constatat ca sunt in minus, depasindu-se chiar linia de credit curent. In cazul extrem, unii clienti n-au putut retrage vineri bani de pe cont.

Iar atunci au inceput sa curga reclamatiile, carora Deutsche Bank le-a raspuns ieri. „Pentru majoritatea clientilor, asa-zisele retrageri sau depuneri au fost neplacute si derutante, insa acestea au ramas fara urmari in circuitul de bani”, a explicat purtatorul de cuvant, citat deSpiegel.de.

Se pune insa intrebarea cum de un asemenea gigant bancar a putut dovedi asemenea neglijenta in sectorul sau IT, defectiunea afectand peste 13 milioane de operatiuni bancare, care au fost afisate gresit.

„Cauza pentru operatiunile fals evidentiate [n.r. in extrasele de cont] a fost o problema la prelucrarea datelor, survenita in 2 iunie si care a fost corectata gresit. Banca a luat masuri suplimentare in sectorul IT, pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete”, a precizat purtatorul de cuvant.

„Ceva mai mult de 2% intre clientii afectati au avut reale probleme”, a adaugat acesta. Practic, e vorba de cca 58.000 de clienti, care au vrut sa retraga bani de la bancomate, sau sa plateasca cu EC-card.

Banca si-a exprimat regretele pentru cele intamplate, insa nu a confirmat aceasta cifra, spunand ca multi clienti au mai multe conturi deschise la Deutsche Bank, prin urmare adevaratii pagubiti, intr-o forma sau alta, ar fi mai putini. De la inceput a existat precizarea din partea Deutsche Bank, ca dublele miscari de pe cont nu ar fi avut loc cu adevarat, ci ar fi fost o simpla problema de afisaj.

Aceasta nu explica insa dificultatile intampinate de cele cateva zeci de mii de clienti aflati in imposibilitate temporara de a plati cu cardul sau de a retrage bani de pe cont, ceea ce se intampla doar cand realmente se depaseste linia de creditare curenta.

Deutsche Bank este cea mai mare banca privata a Germaniei si una dintre cele mai influente in lume. Ea a fost fondata in 1870 si s-a dezvoltat intr-un gigant financiar global. Sediul Deutsche Bank este in Frankfurt am Main, iar principalele filiale internationale se afla la Londra, New York, Singapore, Hongkong si Sydney.

In Romania, banca este prezenta cu servicii de outsourcing bancar.

Cifra de afaceri a Deutsche Bank in 2015 a fost de 1.629 miliarde euro, banca avand peste 101 de mii de angajati. In Germania, numarul clientilor sai privati este de cca 8 milioane, jumatate dintre acestia folosind (din spusele bancii) online-banking.

In 2010, Deutsche Bank a aparut in scandalul legat de creditele sale ipotecare,cercetate de procuratura din SUA, iar in 2012, procuratura germana a ordonat orazie de proportii, pentru suspiciuni de evaziune fiscala.

Mai recent, numele bancii este mentionat de Sueddeutsche Zeitung in tranzactiile offshore derulate prin firma de avocatura Mossack Fonseca si dezvaluite in asa-numitele Panama Papers.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro