Sari direct la conținut

O femeie este judecată la Londra pentru spălarea unei sume uriașe de bani cu bitcoin

HotNews.ro
bitcoin-dolar, Foto: Dreamstime
bitcoin-dolar, Foto: Dreamstime

O femeie a convertit bitcoin în numerar și proprietăți pentru a ajuta la spălarea a 6,3 miliarde de dolari obținuți dintr-o fraudă comisă în China, au declarat luni procurorii britanici într-o instanță londoneză, relatează Reuters.

Wen Jian este acuzată de procurorii de la Londra că a ajutat la mascarea sursei banilor care au fost furați de la 130.000 de investitori chinezi printr-o serie de scheme frauduloase între 2014 și 2017.

Procurorii nu cred în schimb că femeia în vârstă de 42 de ani, care neagă acuzațiile care îi sunt aduse, a fost implicată în frauda inițială efectuată prin diverse scheme care promiteau îmbogățirea.

Procurorul Gillian Jones a declarat în fața instanței că frauda a fost orchestrată de Zhang Yadi, o cetățeană chineză al cărui nume real este Qian Zhimin. Aceasta este numită în rechizitoriul întocmit de procurori ca beneficiarul schemei de spălare a banilor.

Cum a ajuns frauda masivă din China să fie judecată în Marea Britanie

În 2017 Zhang a fugit în Marea Britanie sub o identitate falsă, după ce autoritățile chineze au început să ancheteze schema de fraudă.

Jones a mai spus că 3 persoane despre care se crede că au participat la schemă au fost arestate în China, dar că Zhang se află în continuare în libertate și că investitorii nu și-au primit înapoi niciun dolar din banii furați.

Juraților li s-a spus că Zhang a folosit-o pe Wen Jian ca un „paravan” pentru a ajuta la mascarea sursei banilor furați, aceștia fiind folosiți pentru a cumpăra bitcoin cu scopul de a scoate câștigurile ilicite din China

Când Zhang a aterizat la Londra în 2017, ea a avut nevoie să convertească bitcoinii în „proprietăți, bijuterii și alte bunuri de valoare ridicată”, au spus procurorii în instanță.

Wen Jian nu a negat că a lucrat cu monedele digitale.

Procurorul Gillian Jones le-a spus juraților că trebuie să stabilească dacă Wen a știut sau a suspectat că bitcoinii cumpărați au fost obținuți în urma unei infracțiuni. Este așteptat ca procesul să se încheie în luna martie.

Bitcoin, din nou în atenția publică după scandalurile Binance și FTX

Procesul lui Wen are loc la mai puțin de 3 luni după ce guvernul american a aplicat amenzi totale în valoare de peste 4 miliarde de dolari Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, din cauza numeroaselor nereguli descoperite în ceea ce privește transferurile de fonduri.

Departamentul Trezoreriei de la Washington afirmă că Binance nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte în care au fost implicate grupări teroriste, înșelătorii, materiale care arătau abuzarea sexuală a copiilor, precum și activități de tip „ransomware”.

Changpeng „CZ” Zhao, cofondatorul Binance și una dintre cele mai cunoscute persoane din lumea crypto, și-a dat demisia din funcția de CEO al companiei din spatele platformei de tranzacționare a criptomonedelor ca parte a unei înțelegeri încheiate cu autoritățile americane.

Scandalul uriaș în care a fost implicată Binance a izbucnit la un an după prăbușirea FTX, a doua cea mai mare platformă a criptomonedelor din lume, în urma unei fraude de proporții orchestrate de fondatorul său, Sam Bankman-Fried.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro