O instanță din Rusia a confirmat involuntar prezența trupelor rusești în Ucraina / Reacția Kremlinului
- Redactia Hotnews
Condamnarea pentru fraudă a unui bărbat din Rusia a atras o reacție din partea Kremlinului după ce instanța care a pronunțat verdictul ar fi dezvăluit involuntar masarea de trupe rusești în zona controlată de separatiști în estul Ucrainei, relatează The Moscow Times.
O instanță din regiunea Rostov a Rusiei, aflată la granița cu Ucraina, a dezvăluit că un director condamnat la închisoare coordona cumpărarea, stocarea și vânzarea de hrană trupelor rusești staționate în estul Ucrainei.
„Această mâncare trebuia trimisă Forțelor Armate ale Rusiei staționate pe teritoriul DNR și LNR”, a afirmat instanța în motivarea deciziei, cu referire la „republicile populare” Donețk (DNR) și Luhansk (LNR) proclamate de separatiști în estul Ucrainei.
Moscova neagă prezența armatei sale în Donbas, regiune în care separatiștii pro-ruși poartă un război de uzură împotriva forțelor ucrainene din 2014.
Linia oficială a Kremlinului este că naționaliști ruși luptă în regiune pe bază de voluntariat, ei neavând niciun fel de susținere oficială.
Kremlinul cataloghează informația ca fiind o „greșeală”
Țările occidentale acuză Rusia că a trimis soldați ai armatei sale care să lupte alături de separatiști și că le oferă rebelilor echipament și finanțare.
Kremlinul a catalogat motivarea publicată joi de instanță drept „o greșeală”, reiterând că nu au staționat trupe în estul Ucrainei.
Radio Europa Liberă estimează că proviziile de 1.300 de tone menționate în documentele instanței ruse ar putea hrăni în jur de 26.000 de trupe.
Acuzatul, identificat drept V.N. Zabaluev, a fost director regional de logistică militară pentru compania locală Tekhnologiya. Acesta a recunoscut că a mituit oficiali ai statului rus de până la 4 ori în 2019.
Instanța l-a condamnat pe bărbat la 5 ani de închisoare, acesta fiind găsit vinovat de transferarea a 990.000 de ruble (13.500 de dolari) de la superiorul său unui oficial militar pentru a obține contracte și evita perturbări în lanțul de aprovizionare.
Citește și: