Sari direct la conținut

O istorie care se repeta mereu (Coruptia)

Die Zeit

Alegerile locale din Romania au furnizat, duminica trecuta , o surpriza enorma. Opozitia Alianta DA a obtinut majoritatea in 15 judete, desi inainte de alegeri nu controla decat doua. Partidul Social Democrat, la putere, a pierdut 15 judete (plus Capitala); desi este in continuare majoritar, el nu mai detine controlul decat asupra a 20 de judete.

Daca electoratul PSD este stabil (32%), progresul spectaculos (33%) al opozitiei – Alianta DA – alarmeaza PSD, incepand chiar cu seful partidului, premierul Adrian Nastase.

Motivul: alegerile prezidentiale si legislative nationale din luna noiembrie a acestui an. Alegerile locale au valoarea unui test si este extrem de probabil ca PSD-ul, amestecat in nenumarate afaceri de coruptie si de deturnare de fonduri, sa fie invins in alegeri. Adrian Nastase s-a grabit sa anunte o dublare a pensiilor si a ajutoarelor sociale.

Coruptia, flagelul politicii romanesti

In tanara si fragila democratie romaneasca, alegatorii au votat, de fiecare data, contra partidului la guvernare. Dar lupta pare sa fie in van si fara finalitate: puterea macinata de coruptie este inlocuita de opozitie care, imediat ce ajunge la putere, plonjeaza, la randul ei, in afaceri.

Ex-comunistii, regrupati la sanul Partidului Social Democrat, au fost schimbati de la putere in 1996, din cauza nenumaratelor cazuri de deturnare de fonduri. Dar, din aceleasi motive, Conventia Democrata Romana (CDR), un mozaic de partide cu obediente diverse, a pierdut alegerile in anul 2000.

Nu este o intamplare ca Transparency International a indicat ca, pentru anii 2002-2003, clasa politica din Romania era cea mai corupta din Europa. PSD, din nou la putere de patru ani de zile, promisese ca va lupta contra coruptiei si a saraciei. Dupa patru ani, bilantul este dezastruos.

Coruptia guvernarii social-democrate a atins o asemenea amploare ca Uniunea Europeana a fost pe punctul de a suspenda, recent, negocierile de aderare a Romaniei la UE.

Un document confidential al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), publicat in exclusivitate de „Evenimentul Zilei”, numeste mai multi politicieni nationali si locali, printre care vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc, banuiti de a fi implicati in deturnari de fonduri de zeci de milioane de euro de proveninenta europena.

Aceste fonduri erau destinate pentru finantarea unor proiecte de infrastrucutra din mai multe orase ale Romaniei, in principal in zona Bacau si Vrancea.

Originile unei boli

Una dintre cauzele coruptiei generalizate din Romania provine din educatia politica a responsabililor romani. In sistemul economic inchis al Romaniei lui Ceausescu, accesul la bogatie nu se putea face decat prin trafic de influenta si legaturi cu nomenclatura. Nici o bunastare nu se putea construi fara o relatie stransa cu cele mai inalte niveluri ale Partidului Comunist.

Dupa caderea regimurilor din Europa de Est, acest sistem viciat n-a intampinat nici o dificultate sa fie transferat in sistemul economiei de piata. Fostele cadre ale Partidului Comunist si fostii securisti s-au raspandit in toate partidele politice, indiferent de orientarea politica a partidelor.

Daca exercitiul democratic i-a imbracat in haina pluralitatii politice, comportamentul lor de tip mafiot a ramas neschimbat. Traficul de influenta si spaga fac parte integranta din mentalitatea guvernantilor care nu concep politica altfel decat calea cea mai scurta catre o imbogatire rapida.

Imuni in fata Justitiei

Ingerintele in anchetele judiciare care vizeaza afacerile de coruptie sunt sistematice. In 2001, fiul prefectului de Bihor, Adrian Tarau, a fost retinut de Politie sub acuzarea de trafic cu produse petroliere. In seara arestarii, premierul Adrian Nastase declara la televiziune, fara sa pronunte vreun nume, ca „nu cred in arestarile de vineri seara”.

Doua zile mai tarziu, Adrian Tarau a fost eliberat. Procurorul Alexandru Lele, cel care conducea ancheta, a fost demis si impotriva sa a fost pornita o ancheta judiciara de catre Parchetul General. In 2002, procurorul Cristian Panait care conducea aceasta ancheta s-a sinucis. Familia sa a denuntat presiunile care au fost facute asupra sa de catre sefii Parchetului General.

Intr-un asemenea context, este greu de crezut ca alternanta politica este fondata, in general, pe reguli democratice. O clasa politica matura, interesata de destinul tarii si nu de cel al propriilor buzunare, ramane de inventat in Romania. O concluzie amara se impune: la toate alegerile de pana acum, coruptii au fost schimbati cu cei mai putin corupti – si ciclul reincepe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro