Sari direct la conținut

O saptamana fara Antene in grila de satelit a RCS. Istoricul relatiilor complicate dintre trustul Intact-Voiculescu si RCS-Teszari

HotNews.ro

La noapte se implineste o saptamana de cand televiziunile Intact au fost scoase de RCS&RDS de pe platforma de satelit Digi, iar posturile nu au fost reincluse in pachetele la care au acces 1,1 milioane de abonati. Joi la pranz, reprezentantii RCS&RDS au spus pentru HotNews.ro ca „nu exista niciun progres in negocierile dintre cele doua parti”. Relatiile dintre fostii parteneri, care in ultimii patru ani au avut o contributie majora la rescrierea pietei media din Romania, raman tensionate.

HotNews.ro va prezinta o cronologie a relatiilor si a disputelor dintre Antene si RCS, care au culminat luna aceasta cu iesirea posturilor Intact din grila Digi.

Principalii actori in aceasta poveste sunt doua companii cu proprietari puternici pe piata media din Romania: unul dintre cele mai puternice grupuri media, Intact – trust controlat de familia omului politic Dan Voiculescu, respectiv cea mai dezvoltata companie de telecomunicatii – RCS&RDS, controlata de influentul om de afaceri Zoltan Teszari.

2008 – o noua ordine in relatia dintre televiziuni si cablisti:

  • In urma cu 4 ani, la 31 martie 2008, Antena 1 si RCS – un furnizor si un distribuitor de continut – zguduiau piata media cu decizia de ultim moment de a participa impreuna la licitatia pentru drepturile Ligii 1. Pentru aceste drepturi, consortiul Antena 1 – RCS se angaja sa plateasca suma record de 85 de milioane de euro, plus TVA.
  • Pentru difuzarea meciurilor din Liga 1, consortiul infiinteaza un nou post, GSP TV. Incep tatonarile pentru preluarea acestui post de catre alti cablisti, sau macar a unor optiuni de catre alte posturi de televiziune, insa discutiile nu duc la niciun rezultat, chiar in pofida unor interventii din partea unor politicieni care sustineau ca este vorba despre transmisiuni de interes national, ce ar trebui asigurate de o televiziune care ajunge la intreaga populatie.
  • Inainte de infiintarea GSPTV, o serie de discutii purtate inclusiv la CNA, in iunie 2008, aduc la lumina nemultumirile unor cablisti cum ca Intactul impunea acestora sa preia contra cost posturile Antena 2 si Euforia, la pachet cu Antena 1 si Antena 3. Antena 1 si Antena 3 erau posturi „must carry” (libere la retransmisie si neconditionate tehnic sau financiar, pe care distribuitorii erau obligati, in anumite conditii, sa le preia in grila de cablu), in timp ce Antena 2 si Euforia nu erau libere la retransmisie, putind fi preluate de cablisti contra cost. Reprezentantii Antenelor au dezmintit atunci conditionarile financiare, dar cablistii sustineau ca Intact se folosea de eliberarea avizelor de retransmisie pentru a impune contra-cost Antena 2 si Euforia la pachet cu Antena 1 si 3. Discutiile de atunci nu au dus la niciun rezultat.

2009-2010: Pase cu optiuni in contractul pe multi bani pentru drepturile Ligii 1

  • In primavara lui 2009, cand criza economica se facea deja simtita pe piata media si cand trebuia platita transa pentru urmatorul sezon al Ligii, au aparut primele semne de neintelegeri; in presa au aparut informatii despre o eventuala rupere a parteneriatului Antena-RCS, iar reprezentantii consortiului invocau nevoia rediscutarii contractului. Pana la urma, banii au fost platiti catre LPF, iar parteneriatul a continuat.
  • In vara lui 2009, in plina desfasurare a costisitorului contract pentru drepturile Ligii 1 alaturi de Antena 1, RCS&RDS lanseaza propria televiziune de sport, Digi Sport, care preia inclusiv o parte din optiunile Ligii 1 si numeroase competitii interne si straine, in defavoarea GSPTV.
  • Dupa doar jumatate de an, la inceputul lui 2010, Digi Sport preia si optiunea 1 a pachetului Ligii, optiune cedata atunci de Antena 1. Presa a invocat atunci dificultati financiare in relatia contractuala RCS-Antena 1.

2011 – inceputul lui 2012: Primele conflicte majore desfasurate public intre RCS si Antene

Aprilie 2012 – Relatia RCS-Antene da in clocot

  • In februarie 2012, CNA adopta o decizie ce prevede, intre altele, ca „in scopul includerii in lista must carry, radiodifuzorii interesati vor declara la CNA pana cel tarziu la data de 15 ianuarie a fiecarui an, pentru anul calendaristic in curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare (…) solicitarile transmise dupa data de 15 ianuarie (in fiecare an – n.r.) nu se iau in considerare”. Aceeasi decizie include si prevederi ce fac trimitere la disputele din 2008 dintre cablisti si Antene (vezi mai sus), aratand ca, daca in maximum 15 zile de la publicarea listei must carry, radiodifuzorul nu da cablistului acceptul anual de retransmisie, acest accept „se considera a fi acordat tacit”
  • In noaptea de 19 spre 20 aprilie 2012, intr-o perioada in care Antena Group purta negocieri si cu ceilalti doi mari operatori DTH (Romtelecom si UPC), posturile Antena 1, Antena 3 si Euforia ies din grila RCS&RDS pe platforma direct-to-home Digi, care are peste 1 milion de abonati si in cazul careia nu se aplica principiul „must carry”. Motivul invocat de RCS: Antenele au cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea pe satelit a acestor posturi si, intrucat nu s-a ajuns la o intelegere, au somat RCS sa scoata posturile din grila. Potrivit RCS, „pentru cablu, distribuitorii au dreptul si obligatia de a transmite gratuit aceste posturi (si le transmit gratuit in acest moment), pentru satelit au dreptul, nu si obligatia sa le retransmita.” Intact acuza, atunci, RCS de rea credinta si abuz, iar directorul Antena 3, Mihai Gadea, declansa o noua serie de atacuri anti-RCS pe posturile trustului media.
  • Disputa publica a continuat printr-un schimb de comunicate transmise sambata seara, prin care RCS&RDS cerea Antena Group acordul de retransmisie pentru Antena 1 si Antena 3, fara plata suplimentara. Intact raspundea atunci acuzand RCS ca „utilizeaza tehnici de manipulare folosite de acutala putere”.
  • Duminica, Orlando Nicoara (Mediafax Group) observa pe blogul sau ca „acum cinci ani, intr-o situatie similara, Intactul acuza Focus Sat/UPC ca le preia programele” si publica o inregistrare video a Observatorului de la acea data.
  • Luni, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, Radu Petric, afirma pentru Paginademedia.ro ca pretul cerut de Antene de la RCS, de sapte milioane de euro, este de cateva ori mai mare decat cele mai scumpe posturi.
  • Tot luni, Antenele isi reafirma cererea repetata inca din weekend, ca RCS sa faca publice preturile aplicate altor posturi pentru retransmisia prin satelit, dand si un termen: miercuri, orele 11.00. Antenele exercita presiuni prin intermediul emisiunilor lor, indemnand telespectatorii sa renunte la serviciile RCS.
  • Luni seara, pe site-ul Mediaddict.ro apare un tabel care, potrivit autorilor, ar reprezenta banii platiti de distribuitorii de programe unor posturi care nu sunt incluse in „must carry”. Nu este mentionata nicio sursa a acestor cifre, pe care operatorii nu le fac niciodata publice.
  • Marti, tabelul respectiv este invocat de Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, in fata CNA. Desi membrii CNA nu pot spune decat ca iau act de existenta acestor cifre, avand in vedere ca nu sunt confirmate, iar sursa nu este precizata, Sorin Alexandrescu foloseste tabelul pentru a indemna RCS sa spuna care sunt sumele date altor posturi.
  • In aceeasi sedinta CNA, Sorin Alexandrescu spunea ca RCS a cerut o intalnire de urgenta, care urma sa aiba loc „cat se poate de repede” si ca Antena Group avea negocieri si cu Romtelecom si UPC. In acest din urma caz, el preciza ca „distributia canalelor noastre pe platforma UPC expira la doua date – 4 statii la sfarsitul acestei saptamani, una – luna viitoare (…) Scrisorile noastre au fost pentru toti cei trei mari operatori DTH”.
  • Joi, 26 aprilie, in cea de-a saptea zi de la iesirea posturilor de pe DTH-ul RCS, reprezentanti RCS&RDS au declarat pentru HotNews.ro ca „nu exista niciun progres in negocierile” cu Antena Group. Paginademedia.ro a scris tot joi ca, la CNA, oficialii RCS au spus ca a avut loc o intalnire cu Antena Group, in care acesteia i-a fost propusa infiintarea unui pachet separat cu posturile grupului, dar propunerea a fost respinsa de compania de televiziune si negocierile nu s-au incheiat cu succes.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro