Oamenii-cheie ai afacerii „Tineretului”
Contractul de inchiriere cu Tineretului SA a fost semnat din partea Complexului „Lia Manoliu” de directorul Bogdan Gheorghe, care era, in acelasi timp, si administratorul firmei Tineretului SA.
Evenimentul zilei” continua dezvaluirile despre tunul imobiliar dat de magnatul Gabriel „Puiu” Popoviciu si asociatii sai prin inchirierea bazei sportive Strandul Tineretului din Capitala. Terenul de 80.000 de metri patrati, luat de la o institutie din subordinea statului, are in acest moment o valoare de piata de 320 de milioane de euro.
Oamenii lui Popoviciu au pre-luat baza sportiva de la Complexul „Lia Manoliu” – in proprietatea caruia se afla Strandul Tineretului -, in doua etape. In prima faza, au inchiriat 12.000 de metri patrati in anul 2000, prin firma Trigranit Romania SA, care acum se numeste Kiseleff Business Plaza.
Cea de-a doua faza a preluarii a fost mult mai complexa. O alta firma, Tineretului SA, infiintata de gruparea Bittner-Petrache si de o firma a lui Sorin Rosca Stanescu, a inchiriat trei ani mai tarziu si diferenta de teren de 68.000 mp.
Cel care a semnat contractul din partea statului, Bogdan Gheorghe, directorul Complexului „Lia Manoliu”, era si administrator al firmei Tineretului SA, afandu-se intr-un vadit conflict de interese. Firma Tineretului SA a fost preluata de Popoviciu&Co printr-un afacerist care le reprezinta interesele, Victor Topalu.
Semnatura lui Gingaras
Grosul bazei Strandul Tineretului a fost luat de la stat in 2003 de firma Tineretului SA, infiintata special pentru aceasta afacere de Bittner-Petrache, afaceristi de casa ai guvernului Adrian Nastase.
Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, proprietarul si administratorul Strandului Tineretului, a inchiriat firmei Tineretului SA 68.000 de metri patrati din baza pentru 49 de ani. Printr-o clauza contractuala speciala, firma are posibilitatea de a-si prelungi chiria cu alte doua perioade de 49 de ani.
Referatul de oportunitate pentru inchirierea bazei a fost intocmit de directorul general ad-junct al Complexului „Lia Manoliu”, Dan Tudose. „Inchirierea este o posibila solutie de a intretine, administra si dezvolta baza la standarde ridicate”, se spune in referat.
Actul a fost inaintat ministrului sportului de atunci, PSD-istul Georgiu Gingaras, care a aprobat inchirierea.
Administratorul de la ANS
Chiria stabilita de contract pentru cele aproape 7 hectare de teren inchiriate a fost de 30 la suta din beneficiile realizate anual de Tineretului SA. Potrivit Ministerului Finantelor, firma nu a rea-lizat profit in niciun an de la infiintare. Astfel, acestia nu au platit niciun leu drept chirie, baza fiind inchiriata pe gratis.
Desi s-au angajat prin contract sa reabiliteze Strandul Tieneretului, administratorii firmei au inchis bazinele rand pe rand si au lasat intregul complex in paragina. Cea mai importanta semnatura care a parafat contractul cu Tineretului SA este cea a lui Bogdan Gheorghe, directorul general al Complexului „Lia Manoliu”.
Potrivit Registrului Comertului, in aceeasi perioada, Bogdan Gheorghe era si administratorul companiei Tineretului SA, careia complexul pe care il conducea i-a pus pe tava, cu niste conditii contractuale de neimaginat, Strandul Tineretului. Gheorghe s-a aflat intr-un flagrant conflict de interese, fiind in acelasi timp si reprezentantul statului, dar si al unei companii private.
Bogdan Gheorghe a fost promovat la inceputul verii in pozitia de secretar general al Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), autoritate in subordinea careia se afla Complexul „Lia Manoliu”.
Un proces timid
Bogdan Gheorghe nu mai este administrator al firmei Tineretului SA din noiembrie 2005. Acesta nu a putut fi contactat, fiind plecat in concediu in strainatate. In schimb, superiorul sau, Octavian Belu, presedintele ANS, a spus ca posibilul conflict de interese in care se afla Bogdan Gheorghe trebuie verificat, mai ales ca acesta ocupa un post de inalt functionar public.
ANS si Complexul „Lia Manoliu” au dat in judecata firma Tineretului SA pentru nerespectarea clauzelor contractuale. Jurista Complexului „Lia Manoliu”, Cristina Constantinescu, sustine ca institutia pe care o reprezinta a incercat sa-si rezolvele problemele financiare prin contractul de inchiriere. „Ei au venit cu un mare proiect, viabil la momentul respectiv. Eu nu aveam cum sa anticipez cum va merge”, a spus Constantinescu.
de Emilia Sercan, Andreea Pocotila