Sari direct la conținut

Oamenii de stiinta avertizeaza: In ritmul actual lumea se intreapta spre o catastrofa economica si de mediu

HotNews.ro

Oamenii de stiinta fac un apel pentru a revizui radical relatia noastra cu planeta avertizand ca in ritmul acesta se poate ajunge la o catastrofa economica si de mediu, anunta Reuters.

Un grup international format din 23 de oameni de stiinta condus de Sir John Sulston (laureat al Premiului Nobel) solicita, intr-un raport publicat joi de Royal Society din Londra, o reechilibrare a consumului in favoarea tarilor sarace coroborate cu eforturi sporite pentru a controla cresterea demografica ajutand astfel aproximativ 1,3 miliarde de oameni ce traiesc cu mai putin de 1,25$ pe zi sa scape de saracie.

„In urmatorii 30-40 de ani confluenta dintre provocarile descrise in acest raport ofera posibilitatea de a avansa spre o economie durabila si o lume mai buna pentru majoritatea omenirii iar in caz contrar exista riscul unui esec social, economic si de mediu ducand la o catastrofa neimaginabila” au declarat oamenii de stiinta.

Raportul de 133 de pagini, pe care Sulston il descrie ca fiind un rezumat al muncii depuse in ultimii doi ani de zile vine pe fondul crizei economice pe care o traverseaza guvernele lumii fapt ce a determinat reducerea subventiilor pentru energia regenerabila, cererii de automobile tot mai mari din partea unor economii care se dezvolta rapid precum cea a Chinei sau a Braziliei si nu in ultimul rand pe fondul cresterii presiunii de a exploata rezervele vaste de gaz de sist prin intermediul procedurii controversate cunoscuta sub numele de „fracking”( fracturarea rocii de la mare adancime cu apa sub presiune in care se amesteca substante chimice toxice).

Oamenii de stiinta sustin ca economiile dezvoltate si emergente ar trebui sa se stabilizeze si apoi sa inceapa sa reduca consumul de materiale, sa reduca deseurile si sa faca mai multe investitii in resursele sustenabile.

Emisiile de dioxid de carbon sunt cu 10 pana la 50 de ori mai mari in tarile dezvoltate decat in tarile sarace. Cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt responsabile de cresterea temperaturii medii globale fapt ce poate duce la catastrofe ecologice fara precedent.

Pentru a controla natalitatea in tarile sarace este nevoie urgenta de sprijin politic si financiar, sprijin care ar ajuta programele de voluntariat, ar sprijini educatia femeilor tinere si ar asigura un acces mai bun la metodele contraceptive.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro