Oamenii din banci. De unde vin si cat de competenti sunt ei? (4)
Revin la o idee mai veche, cea legata de calitatea angajatilor din bancile romanesti. Unii, din pacate prea putini raportat la totalul numarului de angajati, isi fac stralucit meseria. Altii incearca sa o faca stralucit si merita apreciati fie si doar pentru atat. Exista insa si tupeisti ai sistemului. Ei stiu ca extinderea bancara (care probabil va inceta in 2009, ca ritm) pune presiune pe bancheri sa angajeze oameni noi. Trebuie deschise agentii si acolo trebuie sa pui pe cineva la ghiseu. Aud acum ca una dintre banci incearca sa experimenteze modelul agentiei cu doi angajati, ceea ce mi se pare usor exagerat. In fine, sa revin la subiect. Cine sunt cei care vor sa devina bancheri?
Ioana (numele e fictiv, desigur, dar cv-ul ei e cat se poate de real) isi trece in CV faptul ca a urmat clasa I la o scoala din sectorul 2, dupa care clasele II-IV la o alta scoala. Apoi, probabil pentru a da consistenta CV-ului, noteaza clasa cu clasa, unde le-a urmat. Sa fim seriosi… pe cine intereseaza asemenea amanunte? La capitolul Competente, aflam stuporati ca sunt ”dobandite in cursul vietii si carierei, dar nu sunt recunoscute neaparat”. Ce vrea oare bancherita sa ne spuna cu asta? Fata a trecut pe la 3 banci, fiind chiar sefa unei agentii bancare a unei banci cu capital pur romanesc. Salariul tintit: 3.000 de euro. Plus masina, laptop si telefon.
Stiind ca un CV fara fotografie e ca Angelina Jolie cu cagula pe fata, Ioan si-a insertat mandru, poza. Nu orice poza, ci pe cea de la nunta. Papion si floricica aceea de plastic, pe rever. Daca treci peste acest amanunt si ii citesti CV-ul, constati ca nu e intamplator. Mai toata cariera lui a fost o nunta continua. S-a casatorit cu joburi din ce in ce mai bune. De la agent de vanzari la o firma de textile, omul a ajuns sa lucreze la o banca, dar ar vrea una mai cu staif. De la maiouri, Ioan a trecut la casieria unei banci. Acum vrea un job pe segmentul risk control. Altii, in locul lui si-ar dori poate risk autocontrol, dar asta nu mai e treaba mea. Cati „Ioani” nu lucreaza insa in tot sistemul bancar?
Ana, in prezent casiera la una dintre bancile austriece de la noi, vrea un post la o alta banca. Timp de doi ani nu a avansat. E drept, nici afara n-a fost data. Citez din CV-ul ei. “Avand in vedere experienta pe care am acumulat-o la casierie in cei 2 ani, consider ca pasul catre analiza creditelor este unul logic”. Boooon. Cei de la banca la care au aplicat, i-au propus un post nu de analist, ci la un alt departament (superior casieriei). Ana n-a zis nu, dar a cerut 3.500 de euro. HR Managerul i-a spus ca-i da, cu o conditie. Sa fie de acord ca la contractul de munca sa faca un act aditional conform caruia, in decurs de 6 luni de la data angajarii, sa atinga targetul de 1,8 mil euro credite (persoane fizice si IMM) si depozite in valoare de 500.000 euro. Din clipa aceea n-au mai vazut-o.
Nelu e campion la arte martiale. Are si mentiuni, potrivit propriului CV, la concursurile judetene de poezie. Acum se ocupa de verificarea calităţii produselor finite şi materiilor prime (confecţii). A auzit ca in sistemul bancar e loc si ar vrea si el.
Din Harghita vine Iancsi. A facut pianul. Nu radeti, ca intr-o lume materiala e nevoie si de alta perspectiva. A lucrat ca barman, apoi a avansat la sef raion intr-un magazin de papetarie, iar acum s-a gandit sa isi schimbe profilul. A notat in CV ca e nascut in 1983, sublinind in paranteza ca are prin urmare 25 de ani. Nu cumva sa se incurce in calcule angajatorul. La rubrica „sex”, a trecut barbat si in paranteza, pentru a spulbera confuziile, a notat „masculin”. Interviul sau urmeaza saptamana viitoare. Ii tin pumnii.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.