Oamenii din banci. De unde vin si cat de competenti sunt ei? (III)
In banci lucreaza si oameni pregatiti ireprosabil profesional. Nu despre ei sunt aceste randuri. Extinderea agresiva pe care unele banci o promoveaza mareste nevoia de noi angajati. Majoritatea recrutarilor se fac tot din randul bancherilor. Numai ca, daca te uiti in cv-urile lor, iti dai seama ca nu prea ai de unde alege. Pana la urma, trebuie sa alegi, insa. Planurile de extindere sunt lege, iar o agentie nu poti sa o deschizi fara sa pui oameni acolo. De aici incepe loteria. Pe cine pui?, se intreaba Dan Popa, pe blogul lui.
- Halucinant este cv-ul unui alt credit analyst. Sa-i spunem D. La capitolul „performante”, aflam: „M-am ocupat pana acum sa invat copiii sa mearga pe scena. De asemenea, am incercat sa-i conving ca e foarte util sa urmeze cursurile unei scoli de fotomodele. Consider ca lucrul cu oamenii m-au facu responsabila si imi ofera capacitatea de a lucra intr-o banca”. Corect? Corect! In acest moment, D. Este „responsabila credite retail” intr-o banca din top10. Probabil ca daca se ocupa si de adulti, nu doar de copii, ajungea director de directie. Dar nu e timpul pierdut…
- O alta „blonda” care doreste cu tot dinadinsul sa lucreze in banci, noteaza in dreptul numarului de telefon „confidential”. Nu uita insa sa isi puna in cv o fotografie business, in care camasa ii e deschisa la primii 3 nasturi. In schimb, ca la streap tease, ceea ce e mai important nu iti arata. Nu are trecuta adresa de email, iar numarul de telefon e confidential. Argumentul cu care incearca sa convinga e de bun simt. Desi nu a lucrat nicio zi intr-o banca, ar accepta sa vina pentru doar 900 de euro. Jobul vizat: indiferent, dar sa lucreze in banca.
- Din Ardeal vine un mail. Titularul, functionar de middle management, noteaza la capitolul „activitati principale in prezent” faptul ca se ocupa de „efectuarea zilnica a autocontrolului”. Omul vrea sa ajunga la o banca in Bucuresti si se autocontroleaza zilnic pentru asta, ceea ce nu e rau. Este informatician de profesie si coordona pana nu demult tot ceea ce inseamna ATM si sistemele IT din banca. „Acest lucru mi-a provocat si necazuri in legatura cu unii colegi care nu inteleg despre ce este vorba cu aceste ATM-uri”, marturiseste mahnit omul. Il intelegi, e trist, iar fara autocontrol n-ai rezista nicio zi intr-o asemenea functie.
- C. a lucrat la un saptamanal, dupa terminarea facultatii. Scria atat de bine incat, dupa cateva luni, s-a mutat cu serviciul direct in functia de Head of Retail lending department. Marele ei avantaj profesional este caracterul. Noteaza in cv faptul ca se descurca foarte bine in engleza, la nivel de scris/citit/vorbit, dar mai adauga franceza, in dreptul careia trece o linie, semn ca nu o pricepe deloc. Nu avem informatii despre spaniola, hindi sau dialectele sudafricane.
- In Moldova, sunt preferati paranormalii. La banca X lucreaza Marcel. Marcel e un nume fictiv, desigur. Si-a inceput cariera la o firma de computere, ca agent vanzari. Apoi s-a mutat intr-o banca, pe post de casier. Dupa doi ani, omul a acumulat cunostinte si e ofiter credite persoane juridice. Acum, Marcel s-a implinit si a decis ca e timpul sa-si respecte cariera. Cu experienta lui de 3 ani in banci, considera ca un post de director sucursala ar fi cel mai potrivit pentru el. Vrea asa: 3.800 euro salariu, masina de serviciu, laptop si telefon mobil. In dreptul rubricii care descrie hobby-urile candidatului, Marcel e transant. „Am capacitati empatice”. Cu alte cuvinte, daca clientul e trist, plange si Marcel. Daca clientul e fericit, Marcel rade bucuros. Daca-i vin prin birou 50 de clienti pe zi, dati-va seama cate sentimente il pot incerca pe Marcel zilnic….E si el, la o adica, om…
- Ioana vine din retail. A vandut de la compoturi la salam de vara, ceea ce a intarit-o profesional. De 3 luni lucreaza ca si casier in banca. Inainte, se ocupa de „relatii furnizori eterni”. Pentru furnizorii care nu sunt eterni, adica pentru aia care mai si crapa uneori, compania avea probabil, alti oameni. La casierie ii place. Spune ca datorita ei, banca a avut incasari mai mari in ultima perioada, chestie pe care nu stii cum s-o traduci. Ori ca a incasat-o mai des, ori ca veniturile au fost mai mari, dar nu se vede unde e meritul ei. In fine, chestie de interpretare. Ioana insa ar vrea un post de director agentie. Stie ca poate sunt altii mai potriviti, dar e dispusa sa invete. Ar urma si cursuri pe banii bancii, daca ar angaja-o ca sefa. Probabil ca s-ar lasa umilita si cu o excursie in Dubai, daca ar santaja-o cineva cu asta. Dar n-o s-o faca, din cate am auzit.
Comenteaza pe Dan Popa’s weblog.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro