Sari direct la conținut

Obama si Merkel la Berlin. "Yes, we (s)can!"?

HotNews.ro
Barack Obama si Angela Merkel, Foto: Agerpres/AP
Barack Obama si Angela Merkel, Foto: Agerpres/AP

Dezarmare nucleara, noile echilibre de putere in politica internationala si „Prism”, programul de supraveghere in Internet, sunt cele mai interesante teme ale vizitei presedintelui american Barack Obama la Berlin. First Family a aterizat ieri seara pe aeroportul din Tegel.

Miercuri, 19 iunie, evenimentele si intalnirile la nivel inalt se tin lant. In urma lor, lumea asteapta ca Obama si Merkel sa dea un semnal clar si si anunte un curs de urmat in viitor. Exista insa deja un punct controversat si care a aprins spiritele in dezbaterea publica din Germania: spionajul datelor personale prin „Prism”.

Din declaratiile serviciilor secrete americane, acest program ar fi ajutat la prevenirea a 50 de atacuri teroriste planificate a avea loc in peste 20 de state. Printre altele, ar fi fost impiedicat un atac asupra bursei din Wall Street de la New York. „Declaratia a fost facuta marti de seful serviciului secret american NSA, Keith Alexander, in fata Comisiei pentru Serviciile Secrete ale Congresului SUA”, scrie publicatia germana Morgenpost.de.

Germanii sunt in general foarte vigilenti cand e vorba de intruziunea in sfera privata si spionarea datelor personale. Au existat proteste la amprentarea cu vizibilitate in Internet, la scanarea corporala din aeroporturi, la Google Street View fara acordul proprietarilor de imobile. Insa, sub amenintarea terorismului atotcuprinzator, sfera personala e din ce in ce mai restransa, omul devine, vrand-nevand, tot mai „transparent”. Protectia datelor personale nu mai e tabu, ci un lucru, sa-i zicem, derizoriu, subordonat unor cauze intotdeauna mai mari.

Inca se mai speculeaza daca, in dosul usilor inchise, Obama si Merkel vor aborda problema cu „Yes, we (s)can”. Deputatul liberal Muller-Sonksen a folosit formula la singular si in mod ironic, intr-un mesaj pe twitter. „Yes, I (s)can, Mr. President. #obamaberlin”. Politicianul Christian Strobele (Verzi) „ciripeste” si el, aproape concomitent: „#PRISM: cu siguranta un scandal infinit mai mare decat sustragerea de date de la Watergate!”.

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, nu pare insa a avea o problema cu „Prism”. In scandalul iscat cu privire la spionajul de date, el a luat apararea SUA: „Toti aceia care au intr-adevar raspunderea securitatii cetatenilor din Germania si Europa stiu ca serviciile secrete americane sunt acelea care ne-au dat intotdeauna indicatii importante si corecte”, a spus politicianul crestin-social, pentru Welt am Sonntag.

Scandalul „Prism” a izbucnit dupa dezvaluirile aparute in ziarele Guardian si Washington Post. „A fost la un moment dat vorba chiar ca administratia SUA ar avea acces direct la computere din firme”, scrie Tagesschau.de. Aceasta informatie a fost dezmintita la nivel oficial, spunandu-se ca datele le parvin numai cu decizie judecatoreasca.

Intre decembrie 2012 si mai 2013, Apple a primit intre 4.000 si 5.000 de solicitari de date personale de la institutiile americane. Un numar dublu de clienti ai Apple sunt vizati de furnizarea de date, mai scrie Tagesschau.de, citand Apple. Concernul a precizat insa ca datele ar fi fost folosite in anchete ale politiei, printre altele cu privire la copii disparuti si oameni amenintati de suicid. Cu toate acestea, Apple a declarat ca nu are control asupra programului de furnizare de informatii iMessage, caci toate datele acestui serviciu din internet sunt codificate.

Pe langa Apple, alte doua mari firme americane, Microsoft si Facebook, au facut public numarul de solicitari de date din partea institutiilor de stat americane. Facebook vorbeste despre 9.000-10.000 de solicitari si 18.000-19.000 de conturi de utilizatori inplicati, in cea de-a doua jumatate a anului 2012. La Microsoft, in acelasi interval de timp, ar fi vorba de circa 31.000 de clienti vizati.

Gaz peste foc in scandalul „Prism” a pus un raport al agentiei financiare Bloomberg, conform caruia mii de firme americane sustin autoritatile si serviciile de intelligence ale SUA cu informatii interne. Unele dintre acestea, chiar in mod voluntar. „Producatori de hardware si software, banci, Internet security providers, firme de telecomunicatii prin satelit si multe alte firme participa la programele guvernamentale. In unele cazuri, informatia adunata poate fi folosita nu doar pentru a apara natiunea, ci pentru a se infiltra in computerele adversarilor lor”.

Presa romana a speculat intens pe coincidenta vizitelor unor sefi de servicii de informatii, american si rus, care au avut loc zilele trecute, la Bucuresti. Iata ca, tot acum, se incheie un G8 si are loc prima vizita oficiala a lui Obama, ca presedinte al SUA, la Berlin. Stau toate aceste evenimente si sub spectrul „Prism”? Vestea ca s-ar putea reduce arsenalul nuclear al lumii ne bucura. Vestea ca arsenalul de spionaj in Internet s-ar putea extinde dincolo de justificarile sale reale si legale, ne bucura mai putin. Si am putea zice: „No, we (s)can not”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro