Sari direct la conținut

OCDE a majorat estimarile privind pierderile de pe piata financiara la 350 – 420 miliarde dolari

HotNews.ro

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a majorat estimarile privind pierderile cauzate de prabusirea pietei creditelor cu grad mare de risc din SUA la 350 – 420 miliarde de dolari si considera ca nivelul de 1.000 miliarde de dolari prezentat de Fondul Monetar International (FMI) induce in eroare, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. OCDE estimase anterior ca nivelul costurilor crizei creditelor va fi de 300 miliarde de dolari.

„Parerea noastra este ca un nivel al pierderilor estimat la 1.000 miliarde de dolari poate fi un element care sa ii induca pe deplin in eroare pe jucatorii de pe piete”, a spus Thomas Weiser, seful comitetului pentru piete financiare al OCDE.

FMI a anuntat saptamana trecuta, intr-un raport despre stabilitatea pietei financiare, ca pierderile si deprecierile de active din actuala criza a creditelor au atins nivelul de aproape 1.000 miliarde de dolari.

Oficialii OCDE au spus ca nivelul de 1.000 miliarde de dolari include multe alte pierderi, care fac parte din activitatea normala de pe piete si nu au legatura cu criza creditelor, in conditiile in care o alta estimare, mai atenta, a FMI a indicat ca pierderile vor fi de 480 miliarde dolari.

Weiser a spus ca „nivelul de 1.000 miliarde la care se refera FMI” a fost discutat luni, la o reuniune dintre oficialii OCDE si reprezentanti ai bancilor, agentiilor de evaluare financiara si auditorilor, iar aceste este „putin artificial”.

Oficialii OCDE considera ca estimarea lor este realista, intrucat nu se mai bazeaza pe valorile de piata, care in actuala conjunctura ar putea atribui valoarea zero unor anumite active, care in cele din urma ar putea sa nu fie chiar atat de lipsite de valoare, a precizat seful comitetului pentru piete financiare al Organizatiei.

„Este important ca aceste date sa devina publice, pentru a induce un nivel mai ridicat de realism dezbaterii internationale pe aceasta problema”, a adaugat Thomas Weiser.

Bancherii ce au luat parte la reuniunea de luni au admis ca va fi nevoie de 12-18 luni pentru a sterge din sistem urmele crizei generate de prabusirea pietei ipotecare americane cu grad mare de risc, a mai spus acesta.

La reuniune au fost prezenti oficiali ai unor grupuri bancare precum Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale, Swiss Re, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland si Barclays, reprezentanti ai agentiilor de evaluare financiara Fitch, Standard and Poor’s si Moody’s si ai companiei de consultanta de afaceri PriceWaterhouseCoopers.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro