Sari direct la conținut

Ofensiva propagandei ruse in Germania: Cum devin imigrantii o arma pentru Kremlin in subminarea autoritatii Angelei Merkel

HotNews.ro
Angela Merkel, selfie cu un refugiat, Foto: Agerpres/EPA
Angela Merkel, selfie cu un refugiat, Foto: Agerpres/EPA

​Rusia duce in prezent o campanie sustinuta de decredibilizare si destabilizare a actualului guvern din Germania, campanie ce s-ar intinde de la propaganda interna la actiunile militare din Siria, potrivit unor serii de analize publicate in ultimele zile. „Incearca Putin sa o inlature pe Merkel?” se intreaba EU Observer, in timp ce Reuters si Deutsche Welle diseca interventiile propagandei ruse in Germania, pe seama valului de migranti din Orientul Mijlociu.

EU Observer noteaza ca popularitatea cancelarului german Angela Merkel a inceput sa scada vertiginos, in urma deciziei sale de a primi un numar mare de refugiati din Siria: potrivit unui sondaj recent, 40% dintre respondenti considerau, saptamana trecuta, ca Merkel ar trebui sa-si dea acum demisia.

In acest context survine ofensiva regimului sirian, sustinut de fortele aeriene rusesti, asupra orasului Alep, determinand zeci de mii de sirieni sa incerce sa fuga, la randul lor, spre Europa. Germanii afla astfel de vesti dupa imensul scandal declansat de Anul Nou, cand numerosi migranti au agresat sexual femei germane la Koln.

  • Presa rusa alimenteaza tensiunile cu povesti false precum cea potrivit careia un grup de migranti ar fi violat o fata de 13 ani, dintr-o familie stabilita in Germania. Cum a functionat aceasta poveste – mai jos.

Asemenea evenimente reale sau imaginate de propaganda rusa contribuie, dupa cum noteaza EU Observer, la cresterea popularitatii unor miscari de extrema dreapta precum Alternativa pentru Germania (AfD), despre care se presupune ca ar primi finantare din partea Kremlinului. Iar in coalitia de guvernamant au aparut deja sciziuni: un proeminent reprezentant al acesteia, critic la adresa lui Merkel, a fost primit saptamana trecuta de Vladimir Putin, la Moscova.

EU Observer citeaza diplomati europeni potrivit carora totul incepe sa para o campanie concertata de inlaturare a Angelei Merkel de la putere, guvernul sau fiind principalul sustinator al sanctiunilor UE asupra Rusiei si un pilon pentru unitatea europeana, pusa greu la incercare in ultima perioada.

  • Potrivit unei surse europene citate de site-ul mentionat, referindu-se la actiunile de subminare a Angelei Merkel prin exploatarea crizei refugiatilor, „daca te uiti la ce se intampla in Siria, la Alep, vezi ca Rusia este singura care detine controlul asupra evolutiei crizei refugiatilor (…) Actiunile sale sunt menite sa creeze cat mai multi refugiati posibili. Tinta este evidenta”.

EU Observer mentioneaza, totusi, ca astfel de teorii sunt contrazise de alti politicieni, precum Norbert Rottgen, presedintele comisiei de externe din Bundestag, potrivit caruia interesele Rusiei in Siria s-ar limita la „a-si mentine pozitia in regiune, sa-si intareasca bazele militare si sa faca parte dintr-o solutie internationala”, criza refugiatilor fiind doar „un efect colateral” benefic pentru Rusia: „cu atatia refugiati la frontiera turco-siriana, e evident ca aceasta nu e doar problema Germaniei”.

Heringul putrezit

Roettgen spune, totusi, ca propaganda rusa merge prea departe, el referindu-se la cazul relatarilor false privind violarea unei fete de 13 ani: aceasta poveste „a aratat, in premiera, ce fel de politici folosesc rusii. [Propaganda rusa] a atins un nou nivel cand [ministrul rus de Externe Serghei] Lavrov s-a implicat in manipularea opiniei publice germane”.

  • Cazul este descris pe larg de Reuters: Pe 16 ianuarie, postul rus Pervii Kanal a deschis stirile de seara cu povestea unei fete, identificata sub numele Lisa, care ar fi fost violata de migranti: „Apar dovezi ca migrantii din Germania incep sa violeze copii”. Ca „dovezi” au fost aduse „marturia” unei femei descrise drept matusa fetei si imagini incetosate despre care, ulterior, publicatia germana Bild a scris ca fusesera publicate pe Youtube cu mai bine de sase ani in urma”. Dupa scandalul provocat de evenimentele de la Koln, povestea a devenit incendiara pentru opinia publica din Germania, iar autoritatile de la Berlin au reactionat greu – mai intai politia, care a anuntat ca fata era disparuta, dar nu fusese data disparuta si nu existau dovezi ca ar fi fost violata. Apoi, ministrul rus Lavrov s-a folosit de caz in conferinta sa de presa anuala, insinuand ca autoritatile germane ar incerca sa musamalizeze astfel de cazuri. La Berlin au avut loc proteste sustinute de miscari radicale, iar ambasada rusa din Germania a trimis o scrisoare de protest ministerului german de Externe, cerand o „investigatie completa”. In cele din urma, politia germana a aflat ce se intamplase cu Lisa, care disparuse timp de 30 de ore: nu a fost violata sau batuta, dar, cu mult inainte sa dispara, avusese contacte sexuale cu doi barbati de origine turca – niciunul dintre ei refugiat.

Dar deconspirarea falsului promovat de media si de autoritatile ruse nu a mai contact. Potrivit unor surse europene citate de EU Observer, presa Kremlinului se concentreaza acum asupra crizei refugiatilor prin povesti precum cea a Lisei sau cea cum ca Merkel i-ar infecta pe refugiati cu boli contagioase, deportandu-i apoi in Republica Ceha.

„Chiar daca astfel de povesti sunt devoalate, ele lasa urme. Se cheama tehnica heringului putrezit, descrisa in cartile FSB”: chiar daca o afirmatie este contrazisa de fapte, ea ramane in mintea oamenilor deoarece ei vorbesc despre acel subiect – asa cum, indiferent de felul cum manevrezi un peste putrezit, mirosul ramane.

O alta operatiune a propagandei ruse in Germania este descrisa de Deutsche Welle, citat de Euractiv.ro. DW il citeaza pe jurnalistul rus Roman Dobrohotov pe tema modului cum apar in Rusia articole false cu opinii cumparate din Germania. Dobrohoov a descris cum o femeie, Natalia Weiss, care traieste la Hanovra, este „un fel de agent care face rost radiodifuziunii rusesti de partenerii de interviu din Germania. Dar, uneori, chiar ea acorda aceste interviuri”. Potrivit sursei citate, cumpararea de opinii, „pentru straini, se pare ca este o strategie bine planificata de catre radiodifuzori rusi controlati de stat, care sunt utilizati de catre Kremlin in lupta impotriva Occidentului si in special impotriva Germaniei”. Detalii pe Euractiv.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro