Ofensiva puternica a UNPR la nivel local: partidul lui Gabriel Oprea face jocurile in Bucuresti, desi la alegeri a castigat o singura primarie
UNPR-ul are la nivelul Capitalei in acest moment trei primari – Neculai Ontanu la sectorul 2, Cristian Popescu Piedone la Sectorul 4 (actual PC, dar a anuntat ca va candida pentru UNPR in 2016), precum si primarul interimar al Bucurestiului, Stefanel Dan Marin. Doi dintre ei sunt „castigati” nu la alegeri, ci prin negocierile de culise. La fel a mai castigat UNPR si alti primari, 60 la numar, printre care si in doua orase importante: Galati si Baia Mare. UNPR-ul condus de Gabriel Oprea a racolat si cateva sute de consilieri locali si judeteni, dar si zeci de parlamentari, intr-o ofensiva politica majora.
La alegerile locale din 2012, UNPR a castigat 43 de primarii, 38 de consilieri judeteni si circa 1.300 de consilieri locali. Peste doar doi ani, in urma Ordonantei 55/2014 care permitea alesilor locali sa sa isi schimbe culoarea politica fara sa isi piarda functia timp de 45 de zile, UNPR si-a sporit considerabil numarul primarilor si consilierilor. Potrivit informatiilor aparute in presa, nu mai putin de 60 de primari si 200 de consilieri au migrat catre UNPR. In urma inghitirii PP-DD in vara lui 2015, UNPR si-a consolidat si mai mult pozitia.
Primaria sectorului 2 – Neculai Ontanu
Neculai Ontanu, primar al sectorului 2 din 2000, a castigat alegerile din 2012 candidand din partea UNPR. Ontanu este si Secretar General al UNPR. Desi nu a anuntat in mod oficial acest lucru, in 2016, cel mai probabil Ontanu va candida pentru un nou mandat la Primaria sector 2.
Primaria sectorului 4 – Cristian Popescu Piedone
La inceputul anului 2015, Piedone si-a dat demisia din toate functiile pe care le avea in PC, partid cu care a castigat Primaria sectorului 4 in 2012, si a anuntat ca pana in 2016 va ramane simplu membru de partid.
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a anuntat la inceputul lunii septembrie ca, in 2016, va candida pentru un nou mandat la primaria de sector, din partea UNPR. Acesta a spus ca „partidul UNPR are drept crez Interesul National” si ca se recunoaste in crezurile Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei. El a adaugat ca aderarea sa la UNPR va fi in favoarea cetatenilor din Sectorul 4.
Primarul de la sectorul 4 nu este la prima colaborare cu UNPR. In 2012, el a mai trecut pe la partidul condus de Gabriel Oprea, insa inaintea alegerilor a decis o candidatura din partea PC.
Primaria Capitalei – Stefanel Dan Marin
Stefanel Dan Marin, consilier PP-DD, partid care a fost absorbit de UNPR, a fost ales marti de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in functia de primar general interimar, pe perioada cat se afla in arest Sorin Oprescu.
In comparatie, PNL are in Bucuresti trei primarii – sectorul 1, sectorul 5 si sectorul 6, iar PSD doar una – sectorul 3.
Ce rezultate a avut UNPR alegeri 2012
Primarii: 43 de primarii
CJ-uri: 38 de consilieri judeteni si sefia CJ Neamt
Consilii locale: 1.352 de consilieri locali
Ce a castigat UNPR de pe urma legalizarii migratiei politice
in 2014, in urma Ordonantei 55/2014 care permitea alesilor locali sa locali sa isi schimbe culoarea politica fara sa isi piarda functia timp de 45 de zile, UNPR (alaturi de PSD) si-a sporit considerabil numarul primarilor si consilierilor. Potrivit informatiilor aparute in presa, nu mai putin de 60 de primari si 200 de consilieri au migrat catre UNPR. In urma inghitirii PP-DD in vara anului 2015, UNPR si-a consolidat si mai mult pozitia.
Printre cei mai importanti oameni castigati de UNPR se numara primarul Galatiului, Marius Stan, si primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. Si primarul din Petrosani, Florin Tiberiu Iacob-Ridzi, s-a inscris in UNPR. Acesta a fost ales in aceasta functie din partea Uniunii Social Populare, alianta electorala constituita intre PDL-UNPR-PNTCD.
Despre UNPR
UNPR a luat fiinta in 2010 si este condus in prezent de Gabriel Oprea. Oprea a demisionat in ianuarie 2009 din PSD, constituind apoi noua formatiune, UNPR, impreuna cu Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Neculai Ontanu.
In 2010, UNPR s-a aliat cu PD-L si UDMR si a participat la guvernare in guvernul Boc. In aprilie 2012, UNPR a fost inlaturat de la guvernare, prin caderea lui Mihai-Razvan Ungureanu si a guvernului sau. In 28 mai 2012, Marian Sarbu a demisionat din fruntea partidului, in urma demisiei sale Gabriel Oprea fiind ales presedinte. Dupa alegerile locale din 2012, UNPR a format impreuna cu PSD Alianta de Centru-Stanga (ACS), fara a intra in Uniunea Social-Liberala. UNPR s-a alaturat USL dupa ce PNL si PC au acceptat ACS ca pilonul social al USL.
La alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR a castigat zece locuri in Camera Deputatilor si cinci locuri in Senatul Romaniei. Acum, zestrea de parlamentari a UNPR s-a marit considerabil prin racolari de la PNL, PC, PPDD si PDL, ajungand la peste 50 de senatori si deputati.
La data de 29 iunie 2015, UNPR a fuzionat prin absorbtie cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu. La alegerile din 2012, PPDD a obtinut 8,60% dintre mandate la consiliile judetene, 10,70% la consiliile locale si 12,33 la primari. La Consiliul General al Municipiului Bucuresti a obtinut 10,38%.