Sari direct la conținut

Oferta Milleniului: BCR, banca romaneasca

Saptamana Financiara

Imaginati-va ce s-ar intampla daca BCR ar da faliment dupa preluarea de catre o banca europeana mare, cum ar fi Deutsche Bank sau BNP Paribas. Probabil ca board-urile respectivelor banci ar vota in cateva secunde inchiderea portilor si scoaterea la vanzare a activelor. In rapoartele lor anuale nici nu s-ar simti „pierderea” de la Bucuresti.

Succesul de piata al BCR ar reprezenta, in schimb, o provocare majora pentru o banca mica, a carei capitalizare actuala e doar de trei-patru ori mai mare decat pretul estimat pentru cumpararea pachetului de actiuni pus in vanzare la Bucuresti. Este punctul de vedere al celor de la Millenium BCP, poate cel mai surprinzator pretendent la „mana” bancii-fanion a Romaniei.

Totul sau nimic, dar dupa licitatie mai vedem!

Portughezii sunt increzatori in sansa lor si joaca la victorie. Motiv pentru care au evitat sa se inscrie la licitatia pentru CEC, dand astfel un mesaj clar: locul unu sau nimic. BCR este, astfel, o excelenta oportunitate de a intra pe o piata atractiva, direct pe prima pozitie.

Nu am reusit sa aflam ce este mai important, piata sau oportunitatea in sine, dar printre randurile discursului „politic” al presedintelui Pinto am putut citi posibilitatea unui greenfield in cazul unui esec. Millenium BCP este, de altfel, o banca noua, fondata in 1986, si care a cucerit piata din Portugalia pas cu pas, ajungand actualmente in pozitia de lider incontestabil.

Paulo Jorge de Assunçao Rodrigues Teixeira Pinto este convins ca licitatia este una corecta, lauda transparenta in care se desfasoara intregul proces si ridica mirat din sprancene cand este intrebat despre presiuni politice, coruptie si alte obiceiuri romanesti in materie de privatizari.

Zambeste chiar cand spune ca prezenta domnului Baroso in fruntea Comisiei Europene nu reprezinta in nici un caz un avantaj pentru ca „dl Baroso nu face parte din comisia de licitatie”.

Mai mult, presedintele Millenium BCP crede ca nivelul scazut al relatiilor comerciale romano-portugheze ar putea fi o garantie ca banca sa nu are interese strategice in spate, de a controla anumite sectoare ale economiei romanesti, asa cum ar putea intentiona investitorii francezi, germani sau austrieci.

In caz de victorie, dl Pinto este convins ca prezenta primei banci a Portugaliei pe piata romaneasca va fi de natura sa stimuleze un aflux de capital din partea propriilor clienti, care vor avea garantia ca pot investi intr-un mediu de afaceri prietenos.

Portughezul, frate cu romanul

Altele sunt avantajele pe care dl Pinto se bazeaza. In primul rand, faptul ca Millenium BCP nu doreste sa transforme BCR intr-o sucursala a unei banci straine, intentia declarata fiind aceea ca BCR sa ramana o banca romaneasca si condusa de romani, parte a unui concern european.

„Vrem al patrulea pilon european in conceptul de banca multidomestica, care sa se alature celorlalte trei deja existente din Portugalia, Grecia si Polonia”, explica Francisco de Lacerda, membru al board-ului.

In al doilea rand, Millenium BCP are o experienta importanta a cuceririi pietei intr-o tara foarte asemanatoare Romaniei si este renumita pentru inventivitatea solutiilor pe care le propune.

In fine, un aspect deloc de neglijat, pe piata romaneasca se afla in plina expansiune retail-ul, care este, indiscutabil, „specialitatea casei”: aproape 1.000 de filiale in Portugalia si 3 milioane de clienti.

Un slogan care respira: „Viata ne inspira”

Banco Comercial Português a ajuns „pe culmi” dupa un indelung proces, care a presupus si absorbtia altor trei banci, ceea ce a insemnat o rebranduire nu tocmai facila.

Rezultatul este insa la inaltimea asteptarilor, iar sloganul asumat – „Viata ne inspira” – este vizibil in toate actiunile bancii, incepand de la amenajarea sediului central, care a presupus prezervarea unui important sit arheologic in subsolul cladirii, si terminand cu grija pentru client si pentru cel mai important capital al acestuia, timpul.

In fapt, este vorba de o coerenta ciudata pentru publicul romanesc, obisnuit al cozilor la ghiseele din Romania si cu sentimentul ca obtinerea unui credit este un privilegiu pe care i-l acorda banca.

Millenium BCP este totusi doar unul dintre competitori. Nici cel mai important, nici cel mai nesemnificativ. Poate unul dintre cei mai spectaculosi.

Dar aceasta licitatie reprezinta o provocare majora pentru portughezi, drept care o echipa de 100 de oameni, o redutabila „task-force”, actioneaza pentru evaluarea pretului corect, a bonusului potrivit si a strategiei postprivatizare in caz de victorie.

Orice pronostic este acum prematur, o recunoaste si presedintele Pinto, insa o certitudine se contureaza: toti competitorii au de oferit plusvaloare, iar dupa ce va fi anuntat castigatorul licitatiei, sistemul bancar romanesc va trai, cu siguranta, mai bine.

Filiera portugheza

Millenium BCP este cea mai mare banca privata din Portugalia, fiind prezenta pe toate continentele, unde activeaza sub diverse branduri, create special pentru a opera pe pietele respective (banca de investitii, companie de asigurari si pensii private, banca de investitii imobiliare etc).

Pe piata vest-europeana, este prezenta in Luxemburg si Franta, activitatile de retail banking concentrandu-se pe segmentul de rezidenti de origine portugheza din aceste tari. Pe continentul american, portughezii au filiale atat in SUA, cat si in Canada, in timp ce in Africa detin Banca Internationala a Mozambicului, iar in Asia au cumparat Banca Comerciala din Macao.

In prima jumatate a anului, BCP a realizat un profit de 302,9 milioane euro, cu 21% peste castigul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut. Tot in primele sase luni, profitul net obtinut din dobanzi s-a ridicat la 785,3 milioane euro, peste cel de 668,4 milioane euro obtinut in urma cu un an.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro