Oficial austriac: Grecia ar putea primi pana la 85 miliarde euro prin noul acord de finantare
Grecia ar putea primi pana la 85 miliarde de euro in cadrul noului acord de finantare cu institutiile internationale, suma ce include si contributia investitorilor privati, potrivit unui oficial al ministerului austriac de finante citat de Bloomberg. Thomas Wieser, directorul departamentului de politica economica si piete financiare din ministerul finantelor de la Viena, a aratat ca statele din zona euro si investitorii privati vor contribui cu 70% din aceasta suma, restul fiind asigurat de FMI.
Ministrii de finante din zona euro vor participa sambata la o videoconferinta pentru a debloca cea de-a cincea transa de 12 miliarde de euro din ajutorul financiar acordat anul trecut Greciei. Un diplomat european care a dorit sa-si pastreze anomimatul a declarat vineri pentru AFP ca ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord de principiu pentru a debloca cea de-a cincea transa din ajutorul financiar acordat Greciei, de care statul are nevoie pentru a evita falimentul. El a mai aratat ca oficialii nu au reusit sa ajunga la un acord si in ceea ce priveste noul plan de salvare a Greciei.
Parlamentul elen a aprobat zilele trecute planul de austeritate propus de premierul George Papandreou, acesta fiind o conditie prealabila pentru plata transei de 12 miliarde de euro si pentru un nou plan de salvare.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat luni ca autoritatile de la Paris au ajuns la un acord cu bancile din Franta in ceea ce priveste rostogolirea datoriilor Greciei. Intrebat la o conferinta de presa daca s-a ajuns la un acord cu privire la rostogolirea datoriilor Greciei fata de institutiile de credit din Franta in obligatiuni pe 30 de ani, Sarkozy a raspuns afirmativ si a precizat ca spera ca si alte tari europene sa faca acelasi lucru.
Totodata, ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a anuntat joi ca institutiile financiare din Germania vor contribui cu 3,2 miliarde de euro la planul de salvare al Greciei, detaliile urmand a fi stabilite ulterior.
„Intelegerea priveste datoriile scadente in 2014, in valoare de circa doua miliarde de euro. Adaugati la aceasta institutiile ce detin active toxice (bad banks) din Germania, (…) care detin obligatiuni in valoare de 1,2 miliarde de dolari, astfel incat valoarea totala a acestora se ridica la 3,2 miliarde de euro”, a declarat Schaeuble in cadrul unei conferinte de presa.
Aceasta suma, care era scadenta pana in 2014, va fi rostogolita, a declarat Schaeuble dupa o intalnire cu sefii celor mai importante institutii financiare din Germania.