Sari direct la conținut

Oficial NATO: Rusia se dezvolta militar la Marea Neagra ca sa interzica accesul in zona si sa ridice "costul" aducerii de echipamente militare aliate in zona

HotNews.ro
Oficial NATO: Rusia se dezvolta militar la Marea Neagra ca sa interzica 
accesul in zona si sa ridice "costul" aducerii de echipamente militare 
aliate in zona

Rusia pune o presiune totala pe vecinii sai, prin mai multe metode, si isi indreapta atentia in mod special in zona tarilor Baltice si la Marea Neagra unde si-a dezvoltat puternic efectivele militare si tehnica de lupta, instaurand practic o zona de interdictie care poate face dificila inserarea de efective militare NATO in caz de conflict, potrivit unui oficial NATO. Alianta Nord-Atlantica analizeaza noi moduri de a contracara Rusia la Marea Neagra, urmand ca in perioada urmatoare sa fie luate decizii privind prezenta aeriana si maritima sporita in zona.

„Din partea Rusiei vedem o presiune totala pusa pe vecini”, potrivit declaratiilor unui oficial NATO, intr-un briefing desfasurat la Bruxelles.

Potrivit acestuia, sunt doua zone specifice in care NATO isi indreapta atentia in legatura cu Rusia: regiunea tarilor Baltice si cea a Marii Negre, unde Rusia a introdus multe elemente de amenintare, inclusiv multe trupe. In cazul Crimeei, dupa anexare, Rusia a dus foarte mult echipament militar in zona pentru a interzice accesul si a controla zona Marii Negre, acolo unde NATO are aliati si state partenere.

„In zona Marii Negre nu discutam doar de presiunea Rusiei exercitata doar din propriul teritoriu, ci vorbim de trupe rusesti care ocupa teritorii straine precum Crimeea, sau in Georgia si Moldova, in Transnistria”, a declarat oficialul NATO.

„Daca ne uitam la cum s-a dezvoltat Rusia militar la Marea Neagra, scopul e sa interzica accesul in zona. A dezvoltat capabilitati Anti-Acces Area Denial (A2/AD), un sistem stratificat de aparare care creste ‘costul’ aducerii de achipamente militare [n.r. ale NATO] la Marea Neagra”, a mai precizat oficialul NATO.

Potrivit acestuia, sistemele A2/AD pot fi depasite, dar acest lucru presupune o investitie substantiala in echipamente si resurse din partea aliantei si a statelor membre.

La intrebarea adersata de HotNews.ro referitoare la masurile pentru Romania si zona Marii Negre asa cum au fost ele detaliate in concluziile summit-ului de la Varsovia – o brigada multinationala si o analiza a optiunilor de intarire a prezentei aeriene si maritime NATO – oficialul din partea aliantei a precizat ca in urmatoarele saptamani discutiile ce au avut loc pana acum la nivel militar se vor muta la un nivel politic si atunci vor fi date mai multe detalii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro