Sari direct la conținut

Oficiali americani despre cazul Necolaiciuc: Autoritatile romane au gresit actele de extradare. Va scapa Tarul?

De ce va fi expulzat Necolaiciuc si nu extradat? “Autoritatile romane au gresit actele de extradare. Ele au ajuns intr-o forma care nu poate fi considerata legala”, au declarat pentru HotNews.ro oficiali americani. Pe de alta parte, un purtator de cuvant din cadrul U.S. Immigration and Customs Enforcement a declarat pentru HotNews.ro ca Necolaiciuc “risca sa fie expulzat din Statele Unite si va avea posibilitatea sa-si apere cauza in fata judecatorului pentru imigratie”. Altfel spus, conditiile expulzarii vor fi stabilite de judecator. Acesta va decide daca Necolaicuc, acuzat de DNA de o frauda de peste 27 de milioane de euro, poate parasi USA in orice conditii sau il va obliga sa revina in Romania.

Diferenta intre expulzare si extradare este ca prima masura este de ordin administrativ, a doua de ordin penal. Altfel spus, in primul caz, un judecator va decide in ce conditii va parasi Nicolaiciuc Statele Unite si unde va avea voie sa plece. Judecatorul va putea dispune pur si simplu ca fostul director CFR, supranumit Tarul pentru modul discretionar in care s-ar fi desfasurat achizitiile publice in mandatul sau, sa parareasca Statele Unite. Daca nu va face alte precizari, Necolaiciuc va putea pleca, de exemplu, in Mexic, tara cu care Romania nu are acord de extradare.

Agentii speciali ai U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) l-au prins ieri (miercuri 17 iunie, n.red.) pe Mihai Necolaiciuc, cetatean roman cautat pe plan national si international. El a fost retinut pentru ca era prezent ilegal in Statele Unite ”, a declarat pentru HotNews.ro Nicole A. Navas purtator de cuvant in cadrul U.S. Immigration and Customs Enforcement.

In urmatoarea perioada judecatorii americani vor judeca daca Necolaiciuc va fi expulzat din Statele Unite sau nu. “El (Mihai Necolaiciu n.red.) risca sa fie fie expulzat din SUA si va avea posibilitatea sa isi apere cauza in fata judecatorului pentru imigratie”, a mai explicat Nicole A. Navas.

Autoritatile americane au mentionat ca, potrivit legislatiei din SUA, nu pot sa ofere detalii despre caz. Nici procedura de expluzare nu este clara. Purtatorul de cuvant nu a raspuns la intrebarea daca Necolaiciuc va fi expulzat in Romania sau are posibilitatea de a-si alege detinatia. Cert este ca in acest moment autoritatile din Statele Unite nu au facut decat sa il retina pe Mihai Necolaiciuc. Scoaterea sa din SUA va fi decisa de catre magistrati.

Necolaiciuc locuia intr-un apartament din West Palm Beach de cativa ani.

Cum au ratat extradarea

Dar de ce nu iau in considerare autoritatile americane si cererile de extradare si arestare pe care autoritatile romane pretind ca le-au trimis in Statele Unite “inca din februarie 2008”. “Din simplul motiv ca nu indeplinesc toate formele legale. Autoritatile romane au gresit actele de extradare. Ele au ajuns intr-o forma care nu poate fi considerata legala”, au declarat pentru HotNews.ro oficiali americani. Din acest motiv, americanii nu-l pot extrada pe Necolaiciuc, asa cum cer autoritatile romane, ci il pot expulza cel mult, sub acuzatia de sedere ilegala in USA.

Semne mari de intrebare ridica inclusiv comunicatul Ministerului Justitiei referitor la retinerea lui Nicolaiciuc, in care se arata negru pe alb ca “autoritatile romane au fost incurajate sa transmita, pe canale diplomatice, autoritatilor americane cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare”.

Dar de ce ar mai fi cerut autoritatile america inca o data cererea de arestarea si cererea de extradare? De ce au “incurajat” autoritatile romane sa le trimita din nou daca au fost trimise inca din 2008, cu respectarea procedurii? Americanii sustin, neoficial, ca nu pot fi luate in considerare tocmai pentru ca procedura n-a fost legal indeplinita.

N-ar fi pentru prima data cand autoritatile romane scapa urmariti international in baza unor vicii de procedura. La fel s-a intamplat in 2006 si 2007 cand autoritatile romane au anulat acte de urmarire penala in dosarul Necolaiciuc din cauza unor erori procedurale. In 2007, fostul director CFR era deja in Statele Unite.

Americanii cer acte, romanii sustin ca le-au trimis deja

Ministerul Justitiei a anuntat joi ca „in cursul zilei de 18 iunie 2009, Biroul National Interpol a informat Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, cu privire la faptul ca cetateanul roman Mihai Necolaiciuc a fost arestat in data de 17 iunie 2009 de catre US Marshals Service si Biroul de Migratie si Vami.

Informarea a fost facuta pe baza notificarii pe care Biroul National Interpol a primit-o din partea Interpol Washington prin care autoritatile romane au fost incurajate sa transmita, pe canale diplomatice, autoritatilor americane cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare.

In acest context, MJLC a informat ca cererea de arestare in vederea extradarii, precum si cererea de extradare au fost formulate si transmise Departamentului de Justitie al SUA inca din februarie 2008, pe baza incheierii Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. MJLC va continua sa colaboreze cu autoritatile SUA in acest caz.

Necolaiciuc, suspectat de fraude de milioane

Necolaiciuc este acuzat ca, in perioada 2000-2003, in calitate de director general, administrator si ordonator de credite la Compania Nationala Cai Ferate – CFR SA a efectuat nelegal cheltuieli cu titlu de investitii fara a avea aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, a achizitionat produse la preturi supraevaluate – prejudiciul fiind estimat la peste 1.700 de miliarde de lei vechi.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a declansat urmarirea penala, in martie 2006, impotriva fostului director general al CNFC CFR, Mihai Necolaiciuc, alaturi de acesta fiind acuzat si fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Traian Panait. In acest dosar mai sunt invinuite alte 29 de persoane, intre care fosti reprezentanti ai conducerii Ministerului Transporturilor si ai Cailor Ferate.

Barbatul in varsta de 57 de ani, era cautat de Interpol din 2004, fiind anchetat pentru ca ar fi delapidat 80 de milioane de euro intre 2000 si 2004, in prezent suma fiind de putin peste 111 milioane de dolari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro