Sari direct la conținut

Olanda propune altor state UE crearea unui "mini-Schengen"

HotNews.ro
Olanda propune altor state UE crearea unui "mini-Schengen"

Guvernul olandez a dezbatut pe plan intern, dar si cu statele partenere, un plan de a introduce verificarea pasapoartelor la frontierele mai multor tari din vestul Europei, intr-o incercare de a controla afluxul de migranti si de refugiati, scrie Reuters.

Ideea de a forma un „mini-Schengen” in interiorul spatiului european Schengen pare sa incalce prevederile tratatului ce garanteaza libera circulatie in cadrul tuturor celor 26 de state UE membre.

Comisia Europeana, bratul executiv al UE, nu a primit nicio propunere oficiala privind crearea unei zone „mini-Schengen” in interiorul actualului spatiu de libera circulatie, a declarat joi o purtatoare de cuvant a Comisiei.

Europa se lupta sa faca fata celei mai mari crize migratorii de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Berlin, ca omologul sau olandez i-a mentionat aceasta idee, dar ca Germania nu a fost entuziasmata.

„Scopul nostru politic trebuie sa fie acela ca zona Schengen sa functioneze ca intreg”, a spus el. „Orice altceva ar fi doar consideratii suplimentare”, a adaugat ministrul german.

Planul olandez este separat de planul francez de a introduce controale sistematice ale frontierelor in cadrul zonei Schengen, ca o masura de securitate dupa atacurile de la Paris de saptamana trecuta.

Aceasta „zona mini-Schengen” ar include Austria, Germania, Belgia, Luxemburg si Olanda si ar presupune infiintarea unor tabere de tranzit pentru migranti in afara acestor frontiere, potrivit unui articol publicat de ziarul olandez De Telegraaf.

Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a confirmat partial aceste informatii pentru ziar, dar a precizat ca sunt luate in considerare si alte masuri.

„Olanda si alte state discuta despre multe solutii diferite”, a declarat purtatoarea de cuvant Janet Takens de la Ministerul de Justitie, care supervizeaza politica privind migratia.

„Discutam cu tari ce au acelasi punct de vedere in mod regulat”, a mai precizat ea, fara a oferi alte detalii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro