Olimpicii nu se mai gandesc sa plece din tara
Elevii care au plasat Romania pe primul loc la Olimpiada de matematica-fizica de la Alma Ata vor sa faca facultatea acasa. Cinci liceeni de la Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” au clasat Romania pe primul loc la Olimpiada internationala de matematica-fizica, desfasurata in acest an la Alma Ata, Kazahstan, intre 15 si 20 ianuarie 2007.
Oana Maria Camburu, Lucian Gabriel Turea, Vlad Matei Armasescu, Victor Popescu Stroe si Stefan Stoican sunt cinci liceeni frumosi, destepti si foarte pasionati de matematica si fizica.
Atat de pasionati incat la ultimul concurs international de matematica de la Alma Ata, Kazahstan, desfasurat in urma cu o saptamana, au obtinut doua medalii de aur si doua de bronz pentru fiecare disciplina.
Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti este cunoscut de cativa ani incoace ca fiind o pepiniera de olimpici in stiintele exacte.
Olimpicii sunt copii speciali
Dupa alura adolescentina, Ioana Stoica, una dintre profesoarele de fizica ale Colegiului „Tudor Vianu”, nu se deosebeste prea mult de elevii pe care-i antreneaza. Spune despre olimpici ca sunt „copii speciali”, cu structuri si personalitati puternice, capabili sa reziste la tensiunea concursurilor. „Au stofa de campioni”, spune profesoara de fizica.
Ea adauga insa ca doar stofa nu este suficienta. Elevii beneficiaza si de un mediu de invatare performant, sunt antrenati sa aiba incredere in ei si sa nu se teama de obstacole. „Suntem un colectiv de cadre didactice foarte bine pregatite si care ne iubim meseria. Din fiecare concurs la care am participat am invatat cate ceva.
Am putut astfel sa ne pregatim mai bine pentru urmatorul”, explica Ioana Stoica.
Matematica, opt ore pe zi
Unul dintre „premianti”, Lucian Gabriel Turea, elev in clasa a XI-a F, a fost singurul participant la olimpiada care a obtinut 42 de puncte, maximum posibil la matematica. El spune ca uneori rezolva probleme si exercitii si cate opt ore pe zi, alteori trec zile intregi fara sa se atinga de matematica sau calculator.
„Daca am o problema grea la matematica, mai intai incerc sa o inteleg si sa o rezolv singur. Apelez la ajutor numai in ultima instanta”, spune Lucian. Nu oboseste niciodata si nici nu se plictiseste, asa cum nici altii nu se plictisesc sa converseze pe messenger. Ce face in timpul liber, atunci cand il are? Iese cu prietenii, joaca tenis sau fotbal. N-are o echipa favorita, dar daca ar fi sa aleaga, ar alege Steaua.