Sari direct la conținut

Olteanu si Vacaroiu se plang la Poettering de raportul Comisiei Europene

HotNews.ro

Intr-o scrisoare adresata presedintelui PE, Hans-Gert Poettering, presedintii Camerei si Senatului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, se pling ca desi parlamentul este criticat in raportul CE ca blocheaza lupta impotriva coruptiei, acesta nu a fost niciodata consultat. Cei doi critica executivul UE ca „isi permite, contrar prevederilor Tratatului constitutiv, sa critice un parlament national” si ca nu a adus „dovezi concrete tangibile” in sprijinul afirmatiilor din raport vizind parlamentul.

In plus, Olteanu si Vacaroiu ii atrag atentia lui Poettering asupra faptului ca „unele surse de informare ale comisiei au fost lipsite de obiectivitate” iar Comisia nu a evaluat „in mod obiectiv demersurile autoritatilor executive romanesti”. In concluzie, executivul european este rugat sa-si expuna un punct de vedere asupra situatiei semnalate.

„Intrucit raportul comisiei face mai multe referiri critice la adresa Parlamentului Romaniei, pentru noi este anormal ca prima institutie fundamentala a statului de drept sa nu fi fost consultata. In nicio faza de elaborare a raportului nu s-a discutat cu conducerile Senatului si Camerei Deputatilor pentru cunoasterea punctelor de vedere ale acestora. Consideram ca o asemenea procedura este de neinteles din partea unei institutii europene care pretinde evaluari obiective si proclama norme democratice”, sustin Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu in scrisoare adresata, marti, sefului executivului european, Hans-Gert Poettering.

Cei doi presedinti sustin ca in Parlamentul Romaniei se manifesta o „mare si fireasca nemultumire precum si perceptia ca unele surse de informare ale comisiei au fost lipsite de obiectivitate”, iar datoria Comisiei era sa evalueze „in mod obiectiv demersurile autoritatilor executive romanesti pentru continuarea reformei in sistemul judiciar si de accelerare a luptei impotriva coruptiei, nu sa decredibilizeze Parlamentul national”.

Punind cu obstinatie accentul pe caracterul „national” al parlamentului, scrisoarea lui Olteanu si Vacaroiu atinge punctul culminant prin acuza lansata la adresa Comisiei Europene care „si-a permis, contrar Tratatului constitutiv, sa critice un parlament national”.

Referitor la dosarele ministrilor suspectati de coruptie si pentru care Camera Deputatilor a dat aviz negativ de inceperea urmaririi penale, Olteanu si Vacaroiu arata cit de mult a muncit parlamentul cu dosarele de mii de pagini.

„Dosarele intocmite de DNA prin care se solicita aviz pentru inceperea urmaririi penale a unor parlamentari contineau mii de pagini, procurorilor anchetatori le-au trebuit trei ani sa intocmeasca respectivele dosare, iar comisiile juridice ale celor doua camere dispuneau de cateva zile. Cu toate acestea, comisiile juridice au lucrat intens, iar Senatul si Camera Deputatilor s-au intalnit în sedinte extraordinare in perioada vacantei de vara pentru a dezbate si decide asupra trimiterii in instanta”.

Mai mult, cei doi afirma ca in „rindul mai multor cetateni” decizia CE privind continuarea monitorizarii Romaniei a produs „frustrari” si sentimentul ca „Romania ar fi un stat de rangul doi in UE”. Oricum, parlamentul nu este responsabil pentru „evolutia luptei impotriva coruptiei”, pentru „sentintele judecatoresti indulgente si inconsecvente”, pentru „absenta unor condamnari ferme si disuasive”, se spune in scrisoare.

In final, Olteanu si Vacaroiu ii solicita lui Poettering un punct de vedere al PE „cel putin in ceea ce priveste afirmatiile defaimatoare la adresa Parlamentului Romaniei” si il roaga sa aduca la cunostinta grupurilor politice si comisiilor permanente interesate din Parlamentul European punctul de vedere al Parlamentului Romaniei privind raportul din 23 iulie 2008 al CE.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro