Sari direct la conținut

ONG-urile STOP TTIP spun ca au strans peste 1 milion de semnaturi pentru o noua initiativa impotriva acordurilor UE cu SUA si Canada. Ce reclama ONG-urile romanesti si raspunsul Comisiei Europene

HotNews.ro
Manifestatie STOP TTIP la Luxemburg, Foto: Flickr
Manifestatie STOP TTIP la Luxemburg, Foto: Flickr

Organizatiile non-guvernamentale si sindicatele reunite in coalitia STOP TTIP, la nivel european, anunta joi ca au reusit sa stranga peste 1 milion de semnaturi de la cetateni din Uniunea Europeana pentru lansarea unei noi initiative cetatenesti impotriva acordurilor transatlantice de liber-schimb negociate de Uniunea Europeana cu Statele Unite si Canada.

Potrivit unui comunicat remis HotNews de organizatia ecologista romaneasca Terra Mileniul III, cele peste 1 milion de semnaturi au fost stranse in ultimele doua luni.

La mijlocul lunii iulie, coalitia Stop TTIP a lasat o initiativa cetateneasca, solicitand Comisiei Europene sa opreasca negocierile pentru Acordul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), cu Statele Unite, si sa nu ratifice Acordul de liber-schimb cu Canada (CETA), pentru care Bruxelles-ul si Ottawa au finalizat negocierile.

Conform legislatiei europene, o Initiativa Cetateneasca Europeana cu mai mult de un milion de semnaturi poate obliga Comisia Europeana sa revizuiasca o politica si sa organizeze o audiere in Parlamentul European.

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a refuzat, insa, sa inregistreze initiativa cetateneasca STOP TTIP, invocand faptul ca aceasta nu era admisibila. Comisia a justificat respingerea prin faptul ca nu putea actiona asupra unui acord care nu exista, aflandu-se inca in negocieri.

ONG-urile STOP TTIP au venit, insa, cu o noua versiune de initiativa europeana cetateneasca, organizata independent, si a contestat decizia Comisiei Europene la Curtea de Justitie Europeana.

ONG-urile care se opun TTIP sustin ca peste 320 de organizatii ale societatii civile si sindicate din 24 de state membre ale UE, inclusiv Romania, sustin initiativa impotriva viitorului acord de liber schimb intre UE si SUA.

ONG-urile contestatoare sustin ca aceste acorduri transatlantice „vor acorda o putere fara precedent corporatiilor internationale si aceasta va duce la pierderea democratiei, a statului de drept, a protectiei mediului si a protectiei consumatorului”, se arata in comunicatul citat.

„Aceste tratate vor permite, printre altele, corporatiilor sa dea in judecata guvernele la curti de arbitraj private in cazul in care legile si politicile acelor guverne vor aduce atingere profiturilor companiilor”, mai reclama ONG-urile.

  • Romania si TTIP – accesul investitorilor la resurse

Din coalitia STOP TTIP fac parte si cateva organizatii non-guvernamentale romanesti, care se opun exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica (solutie propusa de compania americana Chevron), precum si mineritului cu cianura (solutie propusa de proiectul minier de la Rosia Montana, de catre compania canadiana Gabriel Resources).

Lavinia Andrei, presedinte al Fundatiei TERRA Mileniul III, a acuzat ca prin TTIP si CETA investitorii americanim resepectiv canadieni vor primi „acces garantat” la resursele din Romania, existand astfel riscul ca statul roman sa fie dat in judecata la curti de arbitraj daca refuza sa le elibereze corporatiilor avize de mediu pentru exploatare.

Pentru Romania pericolul este multiplicarea la nesfarsit a unor cazuri precum cele de la Rosia Montana sau Pungesti, deoarece prin intermediul TTIP corporatiile vor avea acces garantat la resurse, pe care le vor putea exploata fara sa respecte reglementari stricte de mediu, iar daca statul roman nu le va asigura toate conditiile pentru profit, acestea il vor putea actiona in instante de arbitraj comercial pentru a primi despagubiri„, a acuzat Lavinia Andrei, potrivit comunicatului citat.

De asemenea, ea a acuzat ca prin viitorul TTIP „cetatenii europeni nu vor mai fi protejati de principiul precautiei si risca sa devina un fel de cobai ai companiilor din domeniul farmaceutic sau alimentar”. „Se stie ca in Statele Unite un produs daunator este retras de pe piata abia dupa ce se dovedeste nocivitatea lui, pe cand in UE nu poate fi comercializat pana nu se elimina orice risc”, a mai sustinut Lavinia Andrei.

Ea a sustinut aceleasi acuzatii si la masa rotunda organizata de HotNews.ro, „Acordul de liber schimb UE-SUA”, insa a fost contrazisa de sefa Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote.

Ambasadoarea a dat asigurari ca investitorii americani sau canadieni nu vor putea incalca reglementarile europene in materie de mediu si protectie a sanatatii publice.

S-a citat un pic eronat un articol din Mandatul european de negociere, articolul 37 privind accesul la materia prima, s-a spus ca va fi neconditionat. Nu „neconditionat”, ci nerestrictionat si cu respectarea tuturor conditiilor de lege. Acest mecanism nu impune niste conditii impotriva legislatiilor nationale ale celor doi parteneri. Or, in UE am construit o legislatie de protectie a mediului si a sanatatii publice foarte solida, care va cotinua sa se aplice asa cum este acum sau cum ar putea fi dezvoltata ulterior si in viitor, si in conditiile in care ar exista un astfel de tratat„, a spus Angela Filote.

Articolul 37 din Mandatul de negociere dat de Consiliul UE Comisiei Europene, privind energia si materiile prime, prevede: „Acordul va include dispozitii care abordeaza aspecte legate de comert si investitii referitoare la energie si materii prime. Negocierile ar trebui sa urmareasca sa asigure un mediu de afaceri deschis, transparent si previzibil in chestiunile legate de energie si sa asigure accesul nerestrictionat si durabil la materiile prime„.

In schimb, articolul 8 al Mandatului european de negociere a TTIP prevede: „Acordul trebuie sa recunoasca faptul ca dezvoltarea durabila este un obiectiv major al partilor si ca acestea vor avea drept scop asigurarea si facilitarea respectarii acordurilor si standardelor internationale in domeniul mediului si al muncii, promovand totodata niveluri ridicate de protectie a mediului, a muncii si a consumatorilor, in acord cu acquis-ul UE si cu legislatia statelor membre„.

Coalitia europeana STOP TTIP are in componenta si o serie de organizatii neguvernamentale romanesti, printre care: TERRA Mileniul III, Salvati Rosia Montana, ActiveWatch, Grupul de Interventie Civica, Militia Spirituala, Mining Watch, Romania Fara Ei, Romania Vie si Asociatia Edelvais.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro