OP-ED Penny Mordaunt, ministrul britanic al Apărării: "Angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană este de neclintit și așa va rămâne"
Săptămâna trecută, am luat parte la prima mea reuniune a miniștrilor Apărării din NATO. Pe parcursul a două zile, am acoperit multe subiecte importante, de la nerespectarea de către Rusia a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare la adaptarea de către NATO la modul cum natura conflictelor se schimbă. Deciziile pe care le-am luat vor asigura că NATO este pregătită să întâmpine provocările zilei de mâine și să îi țină în siguranță pe cetățenii noștri.
- Editorial semnat de Penny Mordaunt, ministrul britanic al Apărării
Mulți simțeau că NATO va deveni irelevantă odată cu sfârșitul războiului rece. Dar amenințările cu care ne confruntăm acum sunt la fel de grave. Având în vedere resurgența Rusiei, tot mai agresivă și provocatoare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli; terorismul ca amenințare de zi cu zi; noile tehnologii care oferă deopotrivă oportunități și provocări la adresa securității noastre, avem nevoie acum mai mult ca niciodată de o Alianță Nord-Atlantică puternică.
Angajamentul Regatului Unit față de securitatea europeană este de neclintit și așa va rămâne. Credem că, atunci când siguranța vecinilor noștri crește, siguranța noastră crește. Iar angajamentul nostru este limpede. Participăm cu mii de oameni la operațiunile NATO din lume, din Estonia în Afganistan. Avioanele noastre Typhoon patrulează cerul Țărilor Baltice și în curând vor proteja spațiul aerian islandez [nb: după ce, doi ani la rând, au protejat spațiul aerian românesc]. Navele noastre confruntă pirateria, iar submarinele noastre nucleare contribuie de 50 de ani la securitatea NATO. Regatul Unit a oferit o contribuție semnificativă Inițiativei NATO pentru creșterea nivelului de operativitate și răspuns la nivel terestru, marin și aerian. Viitorul vas amiral al națiunii noastre HMS Queen Elizabeth și avioanele cu tehnologie de ultimă oră F-35 vor fi în centrul acestei oferte.
Prevenirea este mai bună decât intervenția. Dar apărarea democrației, valorilor și a celorlalți presupune costuri. Presupune echipamente și capacități de apărare de vârf la nivel global, precum și contribuții la operațiuni. Ca aliați, toți trebuie să ne onorăm angajamentul de a investi 2% din PIB în apărare, așa încât să menținem la nivel colectiv securitatea celor 1 miliard de oameni pe care NATO îi protejează. Regatul Unit a respectat și va continua să respecte acest angajament.
Ultima impresie dată de întâlnirea omologilor mei a fost modul în care 29 de miniștri, din diverse țări și cu diverse istorii, uniți în interese și valori, pot să acționeze împreună în ceea ce privește unele dintre cele mai dificile probleme ale lumii. Într-o lume nesigură, este vital să ai aliați pe care să te bazezi.
Vom fi încântați să îi găzduim pe liderii NATO la Londra, la summit-ul din decembrie. Provocările cu care ne confruntăm azi sunt diferite de cele cu care NATO se confrunta în momentul când a fost fondată, în 1949, dar nu mai puțin importante. Și vom continua să le facem față împreună.