Sari direct la conținut

Orange și-a extins acoperirea 4G și 5G anul trecut, dar veniturile și numărul de clienți au continuat să scadă

HotNews.ro
Clădire Orange din România, Foto: LCVA | Dreamstime.com
Clădire Orange din România, Foto: LCVA | Dreamstime.com

Orange, liderul pieței locale de comunicații mobile, a raportat afaceri de 1,55 miliarde de euro anul trecut, în scădere cu 1,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Deși compania și-a extins acoperirea 4G și 4G+ în peste 500 de noi localități, iar rețeaua 5G a fost extinsă în 13 noi orașe, numărul de clienți a scăzut față de anul 2022.

La finele anului trecut, Orange furniza servicii mobile către 9,5 milioane de clienți, internet fix în bandă largă către 1,1 milioane de clienți, iar servicii de televiziune prin cablu și satelit către 1,1 milioane de clienți.

Cifrele sunt în scădere față de finalul anului 2022, când operatorul a anunțat că furniza servicii mobile către 10,1 milioane de clienți, servicii fixe în bandă largă către 1,2 milioane de clienți, iar servicii de televiziune prin cablu și satelit către 1,4 milioane de clienți.

Acoperirea rețelelor 4G și 5G a fost extinsă în țară

Operatorul spune că investițiile în extinderea rețelei au continuat anul trecut, când peste 500 de noi localități din mediul urban și rural au primit acces la conectivitate 4G și 4G+.

„Rețeaua 4G acoperă 98,77% din populație, în timp ce rețeaua 4G+ acoperă 82,58% din populație. 13 noi orașe au beneficiat în 2023 de rețeaua 5G/5G+, ajungând la un total de 38 de orașe cu cele mai rapide viteze mobile, de până la 1,5 Gbps”, se arată în comunicatul operatorului.

Statul român va deține 20% din Orange România după integrarea fostului Telekom Fix

Finalul de an 2023 a fost marcat de semnarea acordului între Orange și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), ce a anunțat intenția de a crea un singur operator de telecomunicații complet convergent.

Orange s-a înțeles cu Guvernul României în privința fostului Telekom Fix și va opera o fuziune în urma căruia va rezulta o entitate din care statul român va avea 20%, a anunțat compania la finalul anului trecut.

La acest moment, statul român, prin MCID este acționar la OROC (fostă Telekom Romania Communications, fostă Romtelecom), iar după fuziunea anunțată va fi acționar la entitatea rezultată.

  • „Acest acord vine ca urmare a achiziționării de către Orange a unei participații de 54% în OROC (fost Telekom Romania Communications) în septembrie 2021. Conform acestui nou acord, ambele părți au convenit asupra unei structuri în care Orange va deține 80% din capitalul social și 80% din drepturile de vot în entitatea rezultată, în timp ce MRID va deține 20% din capitalul social și 20% din drepturile de vot”, se spune într-un comunicat transmis vineri de Orange.

Finalizarea tranzacției este așteptată în prima jumătate a anului 2024.

Scurt istoric al achiziției Telekom Fix de către Orange

În toamna anului trecut, Orange, cel mai mare operator de comunicații electronice din România, a finalizat achiziția cu 295,6 milioane de euro de la grupul elen OTE a pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), în timp ce statul român a rămas cu 46%.

Pentru a nu afecta concurența, OTE a cumpărat și 30% din acțiunile deținute de Telekom România Communications la fostul Cosmote.

Fostul Romtelecom are de atunci o nouă conducere și funcționează ca subsidiară a Orange, cu numele schimbat din Telekom Romania Communications în Orange Romania Communications.

Grupul Orange are ca obiectiv să fie cel mai mare operator de servicii convergente fix-mobile din Europa și a anunțat că intenționeze să integreze total operațiunile fixe ale fostului Telekom Fix sub umbrela unei singure companii: Orange România.

Este un lucru firesc, așa cum și Vodafone a integrat complet fostul operator de comunicații prin cablu UPC după achiziție.

Procentul de 20% pentru statul român, vehiculat încă din 2020

HotNews.ro a scris în exclusivitate în luna august 2020, înainte ca tranzacția Orange-OTE să fie finalizată, citând surse guvernamentale apropiate tranzacției, că statul român, reprezentat atunci de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, condus la acea vreme de Lucian Bode, a încheiat un acord de principiu cu grupul Orange, conform căruia după preluarea și integrarea operațiunilor fixe, statul să dețină 20% din noua entitate Orange România.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu ar fi fost prezentat în ședința de Guvern de la acea dată, potrivit surselor HotNews.ro, însă datele acestui Memorandum sunt confidențiale.

Informațiile au fost reconfirmate de surse guvernamentale și un an mai târziu când Comisia Europeană a avizat tranzacția.

În luna martie 2022, la 6 luni de la finalizarea achiziției Telekom Romania Communications, oficialii Orange au admis că există o înțelegere cu Guvernul în privința procesului de fuziune, fără a prezenta însă detalii.

foto articol: © LCVA | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro