Sari direct la conținut

„Orașul neterminat” – Micul Paris era planificat să devină Mica Moscovă. Cum a fost construit Bucureștiul socialist și istoria cartierului-dormitor Dristor

Cartierul Titan din Bucuresti 1977, Foto: Agerpres
Cartierul Titan din Bucuresti 1977, Foto: Agerpres

Reconstrucția Bucurestiului, așa cum o vedeau comuniștii, a însemnat de fapt o construcție în etape.

A început la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cu venirea comuniștilor la putere, urmată de punerea în aplicare a politicilor economice, confiscarea proprietăților, industrializarea forțată și urbanizarea accelerată.

Mai întâi, orașul trebuia să devină, din Micul Paris, Mica Moscovă. A fost epoca în care toate construcțiile aveau ca principală componentă arhitectura de inspirație sovietică, așa-numita arhitectură realist-socialistă.

Cea de a doua etapă a fost de expansiune teritorială a zonei urbane datorate politicii de industrializare forțată. Aceasta a fost perioada când apar marile ansambluri rezidențiale precum Drumul Taberi – Militari, Titan – Balta Albă, Berceni…

Și, la final, a fost agresiunea deciziilor lui Nicolae Ceaușescu, care dorea un oraș diferit, un oraș închipuit aproape exclusiv de el, propunând un proiect pe care nu a reușit să-l termine.

Citește, pe B365.ro, despre „Orașul neterminat” – ce a însemnat transformarea Bucureștiului în perioada în care la conducere s-a aflat regimul comunist.

INTERVIURILE HotNews.ro