Sari direct la conținut

Ordinul Arhitectilor ataca pe „Moina”

Ziua de Cluj

La intalnirea comisiei municipalitatii cu Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania (OART), s-au trasat destinatiile posibile ale zonei care include stadionul Ion Moina. Reprezentantii Consiliului Local (CL) sustin ca discutiile cu arhitectii au fost constructive si ca propunerile acestora vor fi agreate si de Consiliul Judetean.

Printre propunerile arhitectilor s-au numarat si puncte cu care nu am fost intru totul de acord la inceput. Dupa mai multe discutii, insa, am gasit solutii de compromis, astfel incat, de pilda, tema proiectului sa nu excluda parcarile, ne-a informat unul dintre membrii comisiei locale, consilierul UDMR Laszlo Attila.

La intalnirea cu arhitectii a fost prezent si consilierul PD Adrian Gurzau, iar din partea OART au participat presedintele Serban Tiganas si vicepresedintele Lucian Pais.

Urmeaza ca tema finala a proiectului, ce va include in principal refacerea stadionului Moina, sa fie lansata oficial dupa intalnirea de vineri cu comisia Consiliului Judetean, care va avea posibilitatea sa-si spuna punctul de vedere.

Eu cred ca vom ajunge la o intelegere cu judetul, mai ales ca propunerile arhitectilor vin in sprijinul acestui proiect, considera Laszlo. El a explicat ca OART a propus ca stadionul sa fie refacut pe actuala locatie, urmand ca acesta sa faca fata actualelor norme europene.

Laszlo a precizat ca vor primi si lista conditiilor externe privind construirea unui astfel de obiectiv, precum si recomandarile Ligii Profesioniste de Fotbal. Pentru a mai castiga spatiu pentru stadion s-a propus desfiintarea actualei piste de atletism.

Nu cred ca pista isi mai are locul aici, mai ales ca ea poate fi refacuta in Parcul Babes, a sustinut Laszlo.

Ce este recomandabil si ce nu

Arhitectii i-au sfatuit pe reprezentantii administratiei locale sa nu permita investitorului ca in zona sa ridice blocuri de locuinte. Nici mall-urile sau complexele comerciale de masa, care atrag traficul si care ar ocupa suprafete intinse, nu sunt recomandate.

Acelasi impact l-ar avea si crearea unui pol de birouri sau realizarea unor parcaje, fie ele supraterane sau subterane. Arhitectii atrag atentia ca zona trebuie sa-si pastreze caracterul de agrement.

Prin urmare, la capitolul investitii, recomandarile arhitectilor se rezuma la activitati limitate ca pondere: spatii destinate comertului mic, fie de alimentatie sau de alta natura, birouri care sa deserveasca serviciile publice pentru agrement sau un hotel de tinuta care sa completeze zona.

CJ, dispus la negocieri

Arhitectul judetului, Radu Spanu, spune ca propunerile OART sunt binevenite si ca administratia judeteana va putea tine cont de ele. Am descoperit cateva chestii tendentioase pe ici, pe colo, dar, per ansamblu, ideile sunt bine sustinute si cred ca vom putea tine cont de ele cand vom propune tema pentru proiectul refacerii stadionului, a spus Radu Spanu.

Faptul ca OART s-a grabit sa atraga atentia ca terenul trebuie subordonat mai degraba intereselor publicului, decat ale institutiei administrative, l-a deranjat pe Spanu. Acesta a precizat ca institutia pe care o reprezinta lucreaza in interesul publicului, iar refacerea stadionului nu este decat un proiect destinat publicului.

Pentru ca OART mai solicita ca orice initiativa de acest gen sa treaca prin filtrul consultatiilor publice, Radu Spanu le recomanda colegilor sai sa faca la randul lor astfel de dezbateri si de consultatii chiar in organizatia lor. OART nu inseamna doar arhitectii din conducere.

Oare au supus la vot acest document pe care l-au discutat cu administratia locala? Cred ca si in cazul lor era necesara o dezbatere si de abia apoi sa lanseze propunerile, a spus Radu Spanu.

Chiar si asa, el a precizat ca, la intalnirea de vineri, comisia CJ se va aseza la masa cu comisia locala pentru a finaliza cat mai repede strategia privind refacerea stadionului, precum si a zonei adiacente. Daca toate vor merge bine, licitatia pentru acest proiect ar urma sa aiba loc cel tarziu in vara, spun reprezentantii CJ.

Consiliul Local cere la schimb

Cand intri intr-o asociere, este normal sa vii cu ceva si sa iesi cu niste beneficii, a recunoscut Laszlo Attila. In eventuala asociere, Consiliul Local va intra cu o parte din terenurile adiacente stadionului, astfel incat investitorul sa aiba posibilitatea sa-si construiasca si alte obiective rentabile care sa-i amortizeze cheltuiala.

Ceea ce vrem noi si ceea ce voi propune si colegilor mei este ca acel investitor care va prelua aceste terenuri sa se ocupe si de modernizarea spatiilor care ne apartin, spune Laszlo Attila. De pilda, a exemplificat el, sa fie prelungita strada Uzinei Electrice.

Tot ceea ce se va construi, dupa modelul cartierului Lombului, sa aiba caracter de proiect comunitar, a spus Laszlo.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro