Sari direct la conținut

Organizatorii Eurovision confirmă din nou că Israelul nu va fi exclus din concurs: „Nu este o competiţie între guverne”

HotNews.ro
Eurovision 2023, Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia
Eurovision 2023, Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Organizatorii concursului Eurovision şi-au reiterat joi decizia de a nu exclude Israelul din competiţie, spre deosebire de ceea ce au făcut în cazul Rusiei în urma invaziei din Ucraina, potrivit AFP, citat de News.ro.

Apelurile de interzicere a Israelului din concurs au venit din partea mai multor ţări în urma războiului din Gaza, declanşat de amploarea fără precedent a atacului lansat de Hamas asupra Israelului din teritoriul palestinian la 7 octombrie.

Miercuri, actriţa britanică Helen Mirren, muzicienii Boy George şi Gene Simmons, unul dintre fondatorii Kiss, şi alte peste 400 de celebrităţi au publicat o scrisoare deschisă în care se opun apelurilor la boicotarea Israelului şi susţin decizia luată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) la sfârşitul anului trecut.

Chestionată joi de AFP, EBU, care grupează radiodifuzorii din competiţie, a reiterat precizările făcute la sfârşitul lunii ianuarie de directorul său general, Noel Curran.

„Comparaţiile între războaie şi conflicte sunt complexe şi dificile şi, în calitate de organizaţia mediatică apolitică, nu este locul nostru să le facem”, a explicat atunci Curran, conform News.ro.

„Eurovision este un eveniment muzical apolitic”

La acea vreme, el a declarat că EBU era „conştient” de numeroasele voci care au cerut ca Israelul, care va fi reprezentat în luna mai de cântăreţul Eden Golan, să fie exclus din competiţia din acest an.

„Cu toate acestea, concursul Eurovision este un eveniment muzical apolitic şi o competiţie între radiodifuziunile publice membre EBU. Nu este o competiţie între guverne”, a precizat directorul general.

În cazul Israelului, „organele noastre de conducere (…) au fost de acord că radiodifuzorul public israelian Kan a respectat toate regulile concursului pentru acest an şi că poate participa aşa cum a făcut-o în ultimii 50 de ani”.

Rusiei i s-a interzis participarea la Eurovision după ce a invadat Ucraina

Pe de altă parte, „în cazul Rusiei, radiodifuzorii ruşi au fost suspendaţi din EBU pentru încălcări persistente ale obligaţiilor de membru şi pentru încălcarea valorilor serviciului public”, a explicat Curran.

El a subliniat că relaţia dintre radiodifuzorul public Kan şi guvernul israelian este „fundamental diferită” de cea dintre televiziunea rusă şi Moscova.

„Am fost şocaţi şi dezamăgiţi să vedem că unii membri ai comunităţii de divertisment cer ca Israelul să fie exclus din concurs pentru că a reacţionat la cel mai mare masacru de evrei de la Holocaust încoace”, se arată în scrisoarea deschisă publicată miercuri.

A fost subliniată relaţia îndelungată dintre Israel – care a câştigat concursul de patru ori – şi Eurovision şi a subliniat că „evenimentele unificatoare, cum ar fi concursurile de cântece, sunt esenţiale pentru a contribui la reducerea diferenţelor culturale şi pentru a uni oameni din toate mediile sociale în jurul dragostei lor comune pentru muzică”.

Israelul este hotărât să „distrugă” Hamas

Atacul din 7 octombrie comis de comandouri Hamas infiltrate în sudul Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca represalii, Israelul a jurat să „distrugă” Hamas, pe care o consideră o organizaţie teroristă la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană, şi a lansat o ofensivă care a ucis peste 28.600 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro